Ministrul Câmpeanu: Pensiile militarilor vor fi recalculate ca urmare a greșelilor la stabilirea cuantumului

Ministrul Câmpeanu: Pensiile militarilor vor fi recalculate ca urmare a greșelilor la stabilirea cuantumului
Publicat: 14/02/2013, 18:15
Actualizat: 03/09/2019, 01:03

Pensiile militarilor vor fi recalculate deoarece s-au constatat greșeli în stabilirea cuantumlui, iar pe rolul instanțelor se află peste 25.000 de procese.

Într-o precizare transmisă gândul de Ministerul Muncii se specifică că prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor au fost recalculate toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative cu caracter special, pe baza principiilor care reglementează sistemul public de pensii, principii care s-au regăsit atât în Legea nr. 19/2000, cât și în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În prezent, cuantumul pensiei poate fi recalculat în condițiile în care pensionarul a realizat stagii de cotizare după data înscrierii la pensie sau dacă prezintă dovezi suplimentare față de cele depuse inițial la dosarul de pensionare.

Astfel, în baza articolului articolului 107 din Legea nr. 263/2010, „în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire”.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, afirmă că pensiile militarilor vor fi recalculate în condițiile în care foarte mulți militari s-au declarat nemulțumiți și au făcut cereri în acest sens. „Pe rolul instanțelor se află peste 25.000 de procese. Este normal ca acele pensii care sunt contestate să se recalculeze”, a subliniat ministrul Muncii care a adăugat că nu este nevoie ca pensionarii militari să facă o revenire cu privire la cuantumul stabilit, potrivit Agerpres..

„Am înțeles că s-a creat o confuzie în urma emisiunii tv de aseară în care am vorbit despre pensiile militarilor și am spus că acele pensii care au fost calculate greșit se vor recalcula (…) Nu am spus că luăm toate pensiile din România și le recalculăm”, a mai precizat ministrul Muncii.

Miercuri seara, Mariana Câmpeanu a afirmat că la Ministerul Apărării se lucrează la o propunere legislativă care ar trebui să corecteze actuala situație.

„În legătură cu pensiile militarilor trebuie să spun că, la Ministerul Apărării Naționale și probabil și la celelalte structuri, se lucrează la revenirea la o lege care să-i privească direct. O să ne vină și nouă (la Ministerul Muncii – n.r.) pentru analiză și pentru a pune în practică acest lucru. Este foarte greu acum celor să spui celor care au acum 9.000 de lei pensie că o să le scazi pensia și celor cărora printr-o nedreptate li s-a scăzut pensia să le adaugi. Este foarte greu de făcut acest lucru”, a afirmat ministrul Muncii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase