Ministrul Educației, după verificările neanunțate din Ialomița: Elevii merg nesupravegheați la toaletele din curte / Probleme cu siguranța elevilor și încălzirea sălilor de clasă

Ministrul Educației, după verificările neanunțate din Ialomița: Elevii merg nesupravegheați la toaletele din curte / Probleme cu siguranța elevilor și încălzirea sălilor de clasă
Ministrul Educației, Monica Anisie, a început să facă verificări neanunțate în școli și grădinițe, iar luni a mers la două astfel de unități din județul Ialomița. A găsit toalete în curte și elevi nevoiți să meargă prin frig, noroi și nesupravegheați până acolo, anunță MEC.

Monica Anisie a verificat Grădinița din satul Frumușica, Școala Generală din comuna Axintele și Grădinița din comuna Sălcioara, toate cele trei fiind situate în județul Ialomița.

„Aceste vizite au scopul de a identifica problemele reale cu care se confruntă elevii și profesorii, dar și de a vedea care este stadiul lucrărilor din aceste unități de învățământ pentru renovarea/amenajarea toaletelor. Toate cele trei unități de învățământ au fost incluse în diferite programe de reabilitare, însă primarii nu au reușit să modernizeze clădirile respective și să asigure condiții decente pentru elevi și profesori”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).

Ministrul Educației a constatat că toaletele sunt amenajate în curtea unităților de învățământ, iar elevii sunt nevoiți să meargă prin frig, noroi și nesupravegheați până acolo. De asemenea, în cele două grădinițe verificate nu există pază la intrare, în condițiile în care autoritățile publice locale sunt responsabile să asigure siguranța în unitățile de învățământ pe care le administrează. O altă problemă identificată a fost cea legată de asigurarea încălzirii în sălile de clasă.

„Așa cum am anunțat, sunt hotărâtă să îmi mut «biroul» în teritoriu. Voi petrece cel mai mult timp printre colegii profesori și elevi. Cadrele didactice trebuie să fie consiliate pentru asigurarea actului educațional de calitate. Trebuie să ne ajutăm colegii, nu să îi punem la zid. Totodată, trebuie asigurate condiții optime pentru elevi. Voi trimite tuturor primarilor o scrisoare deschisă prin care le voi solicita să investească în educație, deoarece finanțarea corespunzătoare a educației trebuie să fie un efort comun între stat și autoritățile administrației publice locale. Fac un apel public către toți primarii din România să citească atent art. 105 din Legea nr.1/2011 și să asigure finanțare corespunzătoare în bugetele pe 2020. Am constatat cu tristețe că, de la adoptarea Legii nr.1/2011, unele autorități publice locale au alocat puțin spre deloc bani pentru educație, deși aveau o obligație legală și morală în acest sens. O școală bună înseamnă o comunitate consolidată! Investiția în grădinițe, școli și licee înseamnă investiția în comunitatea locală unde ele funcționează”, a declarat Monica Anisie.

În cadrul vizitei, ministrul Educației și Cercetării s-a întâlnit și cu primarii celor două comune – Grigore Tudor (comuna Axintele) și Gabriel Stoica (comuna Sălcioara).

Sursă FOTO: Monica Anisie / Facebook

 

Inchide