Ministrul Energiei: E adevărat că nu avem o strategie energetică, dar nici Europa nu are

Ministrul Energiei: E adevărat că nu avem o strategie energetică, dar nici Europa nu are
Publicat: 19/05/2015, 10:55
Actualizat: 19/05/2015, 12:48

„E adevărat că nu avem o strategie energetică, dar vedeți că nici la nivel european aceste lucruri nu sunt clarificate încă”, a firmat Gerea.

Potrivit acestuia, energia este viitorul și este un element de securitate, iar dacă unele state folosesc energia ca o armă, atunci „armele sunt un rău necesar”.

Securitatea energetică este și pilonul viitoarei strategii energetice a Uniunii Europene, iar în ce privește România un mix energetic echilibrat este esențial.

„Trebuie să construim o stretagie flexibilă care să se poată adapta noilor provocări. Ar fi fost extraordinar dacă aveam o stregie de reindustrializare pe care să ne putem baza. Din motivul acesta nu putem lega cele două strategii, dar putem construi pilonii pe care să o dezvoltăm”, a continuat Gerea.

În opinia lui, cel mai important lucru este ca România să aibă suficeinte surse de energie și capacități de producție, iar în acest context el a enumerat câteva proiecte pe care Guvernul le consideră esențiale. Printre aceste proiecte se numără investiție de peste 6 miliarde euro în două noi reactoare nucleare la centrala din Cernavodă, finlaizarea hidrocentralei Tarnița, județul Cluj, și construirea unei termocentrale de 5-600 MW în Oltenia.

„Cel mai important lucru este să avem surse, surse alternative, și România se mișcă în această direcție. De aceea, trebuie să avem capacități de producție suficiente care să poată folosi resursele noastre și pe cele importate. Va trebui să facem ajustări, probabil importante, de aceea trebuie să fim atenți să păstrăm un mix energetic echilibrat”, a mai spus Gerea.

În februarie, Gerea a declarat că viitoarea strategie din domeniul energiei va fi centrată pe conceptul de securitate energetică și ar putea fi finalizată în septembrie sau octombrie.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a prezentat la finele anului trecut o parte din viitoarea strategie energetică.

Potrivit documentului elaborat de Departamentul pentru Energie, obiectivele noii strategii energetice sunt securitatea alimentării cu energie și menținerea unui preț suportabil la consumatorii finali și protecția mediului, iar necesarul de investiții în sector se ridică la 100 miliarde euro până în 2035.

Printre temele supuse dezbaterii în cadrul conferinței Mediafax Talks about Energy se numără, pe lângă Strategia energetică a României 2015-2035, securitatea energetică în contextul geostrategic, Uniunea Energetică Europeană și convergența energetică, dar și mixul energetic al României în prezent și în perspectivă, importurile și exporturile de energie și alternative la sursele convenționale.

Alte teme discutate la eveniment sunt: energia nucleară ca soluție pentru România și situația RAAN, fluctuațiile prețului carburanților, amânarea calendarului de liberalizare a prețului la gaze și impactul asupra consumatorului final de energie, dar și noutățile programului de privatizare a companiilor de stat și vânzarea pachetelor de acțiuni pe bursă, investiții în sectorul energetic românesc și finanțarea investițiilor în energie prin intermediul băncilor, al Bursei și al fondurilor de investiții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping