Ministrul Energiei: E adevărat că nu avem o strategie energetică, dar nici Europa nu are

Redactor:
Carol Dan
Ministrul Energiei: E adevărat că nu avem o strategie energetică, dar nici Europa nu are
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat marți, la conferința Mediafax Talks about Energy, că este adevărat că România nu are încă o strategie energetică, dar nici la nivelul Uniunii Europene încă nu este clară direcția comună în acest domeniu.

„E adevărat că nu avem o strategie energetică, dar vedeți că nici la nivel european aceste lucruri nu sunt clarificate încă”, a firmat Gerea.

Potrivit acestuia, energia este viitorul și este un element de securitate, iar dacă unele state folosesc energia ca o armă, atunci „armele sunt un rău necesar”.

Securitatea energetică este și pilonul viitoarei strategii energetice a Uniunii Europene, iar în ce privește România un mix energetic echilibrat este esențial.

„Trebuie să construim o stretagie flexibilă care să se poată adapta noilor provocări. Ar fi fost extraordinar dacă aveam o stregie de reindustrializare pe care să ne putem baza. Din motivul acesta nu putem lega cele două strategii, dar putem construi pilonii pe care să o dezvoltăm”, a continuat Gerea.

În opinia lui, cel mai important lucru este ca România să aibă suficeinte surse de energie și capacități de producție, iar în acest context el a enumerat câteva proiecte pe care Guvernul le consideră esențiale. Printre aceste proiecte se numără investiție de peste 6 miliarde euro în două noi reactoare nucleare la centrala din Cernavodă, finlaizarea hidrocentralei Tarnița, județul Cluj, și construirea unei termocentrale de 5-600 MW în Oltenia.

„Cel mai important lucru este să avem surse, surse alternative, și România se mișcă în această direcție. De aceea, trebuie să avem capacități de producție suficiente care să poată folosi resursele noastre și pe cele importate. Va trebui să facem ajustări, probabil importante, de aceea trebuie să fim atenți să păstrăm un mix energetic echilibrat”, a mai spus Gerea.

În februarie, Gerea a declarat că viitoarea strategie din domeniul energiei va fi centrată pe conceptul de securitate energetică și ar putea fi finalizată în septembrie sau octombrie.

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a prezentat la finele anului trecut o parte din viitoarea strategie energetică.

Potrivit documentului elaborat de Departamentul pentru Energie, obiectivele noii strategii energetice sunt securitatea alimentării cu energie și menținerea unui preț suportabil la consumatorii finali și protecția mediului, iar necesarul de investiții în sector se ridică la 100 miliarde euro până în 2035.

Printre temele supuse dezbaterii în cadrul conferinței Mediafax Talks about Energy se numără, pe lângă Strategia energetică a României 2015-2035, securitatea energetică în contextul geostrategic, Uniunea Energetică Europeană și convergența energetică, dar și mixul energetic al României în prezent și în perspectivă, importurile și exporturile de energie și alternative la sursele convenționale.

Alte teme discutate la eveniment sunt: energia nucleară ca soluție pentru România și situația RAAN, fluctuațiile prețului carburanților, amânarea calendarului de liberalizare a prețului la gaze și impactul asupra consumatorului final de energie, dar și noutățile programului de privatizare a companiilor de stat și vânzarea pachetelor de acțiuni pe bursă, investiții în sectorul energetic românesc și finanțarea investițiilor în energie prin intermediul băncilor, al Bursei și al fondurilor de investiții.

Inchide