Ministrul Justiției: Am trimis în Serbia toate documentele pentru extrădarea lui Ghiță. Sunt 475 de pagini

Ministrul Justiției: Am trimis în Serbia toate documentele pentru extrădarea lui Ghiță. Sunt 475 de pagini
Publicat: 27/04/2017, 13:12

„Este o procedura uzuală (solicitarea de prelungire a termenului -n.r.). Există un articol în tratat care prevede posibilitatea prelungirii de la 18 la 40 de zile, în ideea de a preveni posibilitatea ieșirii din termen și eliberarea celor aflați în situația respectivă. O măsură de precauție (…). Noi am trimis întreaga documentație la Ministerul Justiției din Serbia, are 475 de pagini, a fost tradusă în timp cu un efort foarte susținut și a fost înregistrată la Ministerul Justiției din Serbia. Din acest moment, de ieri de la 13:30, Ministerul Justiției din România și-a îndeplinit obligațiile pe care le avea”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a mai spus că o echipă de șase traducători s-a ocupat de documente, limba sârbă nefiind una „chiar accesibilă”.

„Au ajuns documentele ieri la Ministerul Justiției din Serbia, au fost 475 de pagini de tradus din română în sârbă, care nu e o limbă chiar foarte accesibilă, trebuie acuratețe pentru că, dacă traducerea nu e riguroasă, pot apărea incidente de ordin procedural, juridic. Eu apreciez echipa de șase traducători care a făcut o treaba foarte bună. Cererea de prelungire a ajuns acum trei zile. Vom respecta întreagă procedura. Dincolo de ce aveam noi în vedere, Ministerul Justiției din Serbia ne-a mai solicitat niște documente pe care le-am dat. În momentul acesta documentația este completă. Când va veni răspunsul de la judecătorul din Serbia vom proceda așa cum trebuie”, a mai spus ministrul Justiției.

Judecătorii Curții Supreme de Justiție din Serbia au extins, miercuri, cu 40 de zile, la cererea României, termenul limită pentru trimiterea cererii de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiță, a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanței, citată de agenția Tanjug.

Procurorii DNA Ploiești au cerut, miercuri, două noi mandate de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, cererile fiind trimise Tribunalului Prahova și Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit reprezentanților DNA Ploiești, cererea de arestare preventivă trimisă către Înalta Curte de Casație și Justiție a fost făcută în dosarul cumnatului fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu,în care omul de afaceri este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat. Către Tribunalul Prahova, procurorii anticorupție au trimis cererea de arestare preventivă pentru Sebastian Ghiță în dosarul „Ponta – Blair”, în care fostul deputat este acuzat de spălare de bani. Potrivit DNA, Ghiță i-ar fi dat fostului premier Victor Ponta 220.000 de euro pentru a-i asigura un loc eligibil la alegerile din 2012, iar banii ar fi fost folosiți pentru organizarea unei vizite în România a fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair.

Dosarele în care procurorii au cerut miercuri arestare preventivă erau singurele în care Sebastian Ghiță nu avea cereri sau mandate de acest fel.

DNA a cerut, vineri, instanței supreme, emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiță, în dosarul în care acesta este judecat alături de fostul primar din Ploiești, Iulian Bădescu. În susținerea solicitării, procurorii DNA au invocat faptul că acesta se sustrage de la judecată. În acest dosar, fostul deputat Sebastian Ghiță este judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani.

În prezent, Sebastian Ghiță este în arest, în Serbia, după ce a fost depistat de autorități la Belgrad pe 13 aprilie. Pe numele fostului deputat au fost emise până acum mandate de arestare preventivă în lipsă în două dosare ale DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”