Ministrul olandez de Externe vine luni la București și are întâlniri cu Ponta și Corlățean

Ministrul olandez de Externe vine luni la București și are întâlniri cu Ponta și Corlățean
Publicat: 24/01/2014, 22:10
Actualizat: 01/02/2019, 21:59

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, va face, luni, o vizită la București, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul Victor Ponta și cu omologul român, Titus Corlățean, potrivit agendei sale publicată vineri pe site-ul MAE olandez.

Vizita lui Timmermans vine la puțin timp după publicarea raportului MCV pentru România și Bulgaria.

De altfel, ministrul Frans Timmermans are prevăzute și întâlniri cu oameni de afaceri olandezi din România, dar și cu reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale.

Potrivit MAE olandez, discuțiile cu reprezentanții ONG-urilor au ca temă statul de drept și buna guvernare.

Ulterior, și MAE român a anunțat vizita oficială ministrului Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Frans Timmermans.

Conform MAE român, vizita ministrului olandez reprezintă o ocazie pentru diversificarea și aprofundarea relațiilor bilaterale româno-olandeze și se înscrie în dialogul politico-diplomatic dintre cele două țări.

În cadrul convorbirilor, cei doi miniștri de Externe vor avea un schimb de opinii asupra modului în care poate fi dinamizată relația bilaterală, atât la nivel politic cât și la nivel sectorial. Vor fi abordate aspecte ce țin de intensificarea și diversificarea cooperării economice, care să consolideze poziția Regatului Țărilor de Jos de prim investitor în România, dar și să stimuleze investițiile românești în această țară. Totodată, vor fi dezbătute subiecte de interes comun de pe agenda europeană, cu accent pe dosarele de actualitate: securitatea energetică, politica de extindere a UE, Parteneriatul Estic, cu accent pe Republica Moldova, evoluții instituționale la nivel european în 2014. O atenție particulară va fi acordată agendei regionale, dar și subiectelor de interes ale agendei internaționale, precum evoluțiile din Orientul Mijlociu, mai precizează MAE român.

Olanda este țara care s-a opus de cele mai multe ori aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Anul trecut, autoritățile de la Haga au precizat că vor să vadă două rapoarte MCV pozitive pentru cele două țări înainte de a lua o decizie în acest sens.

După publicarea, miercuri, a raportului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, Ambasada Olandei a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că documentul prezintă și aspecte pozitive dar și îngrijorări, astfel că este necesară acordarea în continuare a unei „atenții speciale” situației din România și Bulgaria.

„Raportul MCV arată dezvoltări pozitive în ambele țări, dar și îngrijorări privind unele chestiuni (…) Rapoartele arată că o atenție specială acordată situației din cele două țări rămâne în continuare necesară”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice.

Ambasada reiterează faptul că „un stat de drept care funcționează bine și o luptă eficientă împotriva corupției și crimei organizate sunt fundamentale pentru funcționarea UE – în interesul cetățenilor noștri și al companiilor noastre”.

Totodată, misiunea olandeză la București a precizat că va studia rapoartele MCV „cu atenție” și le va transmite Parlamentului de la Haga.

Raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare arată că, de la ultimul raport în cadrul MCV, România a făcut progrese în numeroase domenii.

Cu toate acestea, „persistă preocupările legate de independența sistemului judiciar și sunt multe exemple de rezistență la măsurile în materie de integritate și anticorupție”, a declarat Mark Gray, la prezentarea raportului.

„Modificarea expeditivă și netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală, fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupției și de promovare a integrității, chiar dacă Curtea Constituțională a demonstrat funcționarea sistemului de control și echilibru, declarând această modificare neconstituțională”, a mai spus Gray.

În ceea ce privește Bulgaria, aceasta a înregistrat unele progrese în reformarea sistemului judiciar, însă există în continuare probleme privind influențele politice asupra justiției, iar acțiunile pentru combaterea corupției sunt insuficiente, constată raportul CE elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto