Ministrul Sănătății, după aproape 11 ore de negocieri cu sindicatele: S-a decis modificarea legii salarizării. Ce scrie în noul acord. UPDATE

Ministrul Sănătății,  după aproape 11 ore de negocieri cu sindicatele: S-a decis modificarea legii salarizării. Ce scrie în noul acord. UPDATE
Publicat: 08/05/2018, 21:30

„În urma discuțiilor cu managerii de spitale și liderii de sindicate s-a ajuns la concluzia că legea salarizării și regulamentul de sporuri au fost aplicate uneori în mod subiectiv. (..) S-a decis modificarea legii salarizării”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Aceste modificări vor viza strict modul de acordare a sporurilor (..) Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor de medici și asistente în afara plafonlui de 30%. Nu vor mai fi motive pentru diminuare a sporurilor la medici, această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite. Guvernul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, spitalele de psihiatrie, tuberculoză , dar și anumite servicii județene de ambulanță, cum ar fi Ambulanța Bucuești, să se permite în condițiii bine justificate o suplimentare a sporurilor determinate de specificul acestor specialități, aprobare care se va face prin hotărâre de Guvern. (…) Sunt deja mai multe revendicări care au fost rezolvate. S-a solicitat ca moașele să fie asimilate activității de asistente, pentru a benficia de o creștere a salariilor până în anul 2022”, a completat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

Ministrul spune că în urma discuțiilor cu managerii de spitale a constatat că aproximativ 7.000 de persoane au avut scăderi de venituri, printre care mai mult de jumătate erau doar în două spitale, la Arad și Focșani.

„În ceea ce privește negocierea contractului e muncă, acestă revendicare a fost rezolvată de ieri, când au avut loc la Ministerul Sănătății prima negociere în acest sens. Aș vrea să lansez câteva avertismente, în sensul că și autoritățile locale, și managerii de spitale trebuie să respecte atât legea cât și regulamentul de sporuri, care trebuie respectate în primul rând de managerii de spitale și autoritățile locale. Managerii trebuie să respecte justa distribuire a sporurilor și sunt obligați să consulte sindicatele privind modul în care se acordă sporurile. Din păcate, această regulă nu se respectă. O altă modificare importantă este că se acordă sume compensatorii pentru toți angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de luna februarie 2018, suma compensatorie urmează să se acorde integral. În unele cazuri, s-a încălcat legea foarte grav în ceea ce privește regulamentul de sporuri. Nu a fost intenția legiuitorului ca veniturile din sănătate să scadă”, a mai spus Vasilescu.

Decizia a fost luată la capătul a aproape 11 ore de negocieri cu sindicaliștii din sănătate.

„Am făcut calcule peste calcule. (..) Am încheiat un acord cu 7 puncte. (..)Am fost de acord să renunțăm la greva de pe 11 mai. Suntem mulțumiți de discuțiile purtate azi”, a declarat Leonard Bărăscu, reprezentant SANITAS.

Acordul prevede:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, cea mai mare colecție descoperită vreodată...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Prefectul Silviu COȘA, ALES VICEPREȘEDINTELE PNL, regiunea Sud Est
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Anunț uluitor despre vaccin! Ce efect are asupra creierului
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...