Mircea Băsescu și Marian Căpățână află astăzi dacă vor rămâne în arest

Mircea Băsescu și Marian Căpățână află astăzi dacă vor rămâne în arest
Publicat: 19/08/2014, 10:27
Actualizat: 01/02/2019, 12:58

Nici Mircea Băsescu și nici Marian Căpățână, care au fost aduși la instanță cu mașini separate, nu au făcut declarații la intrarea în sediul Curții de Apel Constanța, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Nelu Trașcă, unul dintre avocații lui Mircea Băsescu, le-a declarat jurnaliștilor că nu există o motivare concretă pentru menținerea clientului său în arest preventiv.

„Argumentele sunt aceleași, în lipsa unei motivări concrete rămân aceleași argumente. Nu există motivare concretă, s-a susținut la fel ca data trecută că este o perioadă prea scurtă în care a stat arestat preventiv. O aberație. Opinia noastră este că trebuie să se ia o altă măsură”, a afirmat apărătorul fratelui președintelui.

Întrebat de jurnaliști despre faptul că Mircea Băsescu pare slăbit, avocatul a răspuns: „Nu sunt condiții extraordinare în arest, dânsul are o vârstă și anumite boli”.

Ședința de la Curtea de Apel Constanța a început la ora 10.00.

Magistrații vor lua în discuție contestațiile lui Mircea Băsescu și Marian Căpățână, la decizia Tribunalului Constanța, care în urmă cu o săptămână le-a respins solicitările de înlocuire a arestului preventiv cu o altă măsură mai puțin restrictivă.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost trimiși în judecată în 14 iulie, în stare de arest, în dosarul în care fratele președintelui este acuzat că, prin intermediul lui Căpățână, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecători să dispună o sentință favorabilă în procesul lui Bercea Mondial.

Dosarul în care Mircea Băsescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, iar Marian Adrian Căpățână pentru complicitate la această infracțiune a fost înregistrat la Secția Penală a Tribunalului Constanța.

Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost arestați în 20 iunie, după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influență de care este acuzat fratele șefului statului.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, după ce față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că fratele președintelui va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea dosarului în care Bercea era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că și-a înjunghiat un nepot, dar și pentru alte cereri incidente în acea cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Căpățână și suma de 350.000 de euro, în același scop.

Anchetatorii susțin că din suma totală de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Căpățână, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro.

Marian Căpățână este acuzat că și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiți de la Florin Anghel, pentru că ar fi mijlocit remiterea banilor.

În cauză a fost instituit sechestrul asigurător pe bunuri imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu și Marian Căpățână.

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis în judecată pentru șantaj cu circumstanțe agravante, în stare de recidivă, în timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, și fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost deferiți justiției pentru șantaj cu circumstanțe agravante. În același dosar a fost trimis în judecată și Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infracțiuni concurente de șantaj, dintre care una în stare de recidivă, în timp ce mama acestuia, Fănica Anghel, a fost deferită justiției pentru șantaj.

Tot Tribunalul Constanța judecă și acest dosar în care fratele președintelui apare ca parte vătămată și în care inculpați sunt cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial – soția acestuia, Fănica Anghel, cei doi fii și fiica, Florin, Grinică Ion și Izaura Anghel și concubinul acesteia din urmă, Marius Constantin, acuzați de șantajarea lui Mircea Băsescu.