Mircea Geoană a preluat oficial funcția de secretar general adjunct al NATO: „O recunoaștere a faptului că România este un aliat serios”

Mircea Geoană a preluat oficial funcția de secretar general adjunct al NATO: „O recunoaștere a faptului că România este un aliat serios
Publicat: 17/10/2019, 19:40

Geoană a fost numit în funcție încă din luna iulie, de către secretarul general, Jens Stoltenberg. În urma deciziei, fostul ministru de Externe a devenit românul cu cea mai înaltă poziție în ierarhia Alianței Nord-Atlantice.

Mircea Geoană o înlocuiește în funcție pe Rose Gottemoeller, din SUA, prima femeie secretar general adjunct din istoria Alianței.

Gottemoeller a preluat funcția în octombrie 2016, după aproape cinci ani ca subsecretar de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională. A fost prima femeie din istoria de șaptezeci de ani a NATO care a ocupat funcția de secretar general adjunct.

„Sunt fericit să anunț numirea lui Mircea Geoană ca următorul secretar general adjunct. El este un apărător ferm al legăturii transatlantice și va aduce experiența sa îndelungată ca om de stat și diplomat pe acest post. El va fi primul român care va deține această funcție senior”, a declarat Stoltenberg în iunie, când l-a numit.

Geoană a ocupat cel mai recent funcția de președinte al Institutului Aspen România și a candidat la președinția României în 2009. A ocupat funcția de președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat, în perioada 2005 – 2010.

Între 2012 și 2014, a ocupat funcția de președinte al Comitetului mixt al Senatului și Camerei Deputaților din România în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen și în calitate de Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică. De asemenea, a fost membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a NATO. Din 2000 până în 2004, Geoană a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe din România.

Geoană, după preluarea funcției în cadrul NATO: O recunoaștere a faptului că România e un aliat serios

Mircea Geoană a declarat, joi, după preluarea funcției de secretar general adjunct al NATO, că desemnarea sa este „o recunoaștere a faptului că România este un aliat serios”. Geoană a mai spus că securitatea națională a României nu a fost niciodată mai bine protejată ca în prezent.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi, după preluarea funcției, că desemnarea sa este recunoașterea faptului că România este „un aliat serios”.

„Desemnarea mea în această funcție este o recunoaștere a faptului că România este un aliat serios, care își ia în serios angajamentele , care cheltuiește 2% din PIB pentru apărare, obligațiile noastre asumate în cadrul Alianței”, a spus Mircea Geoană, la Antena 3.

Mesajul lui Geoană după preluarea mandatului, a fost că „securitatea națională a României nu a fost niciodată mai bine protejată”.

„Niciodată în istoria României, dar niciodată în istoria națiunii noastre, nu am avut șansa de a fi parte din structurile Occidentului dezvoltat. Niciodată. Avem, în ultimii 15 ani de zile de când am aderat la NATO, după aceea aderarea la UE, șansa de a recupera timpul istoric pierdut. Securitatea națională a României nu a fost niciodată mai bine protejată. Nu am avut niciodată aliați mai puternici și, mai mult decât forța militară, și forța economică și forța politică a aliaților noștri, nu am avut o fundație de valori comune cu Occidentul dezvoltat. Mesajul meu este să păstrăm încrederea în acest drum ireversibil pe care l-am ales acum 30 de ani cu toții”, a mai spus Mircea Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația