Miron Cozma a revenit la Petroșani, pentru prima dată după expirarea interdicției de a intra în oraș

Miron Cozma a revenit la Petroșani, pentru prima dată după expirarea interdicției de a intra în oraș
Publicat: 02/12/2012, 17:26
Actualizat: 05/07/2013, 14:46

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a revenit, duminică, la Petroșani, fiind prima sa vizită după ce i-a expirat interdicția de a intra în localitate, el spunând că va rămâne aici o săptămână, iar de Sfânta Varvara va depune o coroană de flori la un monument al ortacilor.

Miron Cozma a ajuns, duminică după-amiaza, la Petroșani, fiind prima sa vizită în localitate după ce, în 1 decembrie, i-a expirat interdicția de a intra în oraș, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cozma, însoțit de un grup de prieteni și de soția sa, Marinela Nițu, a fost întâmpinat la intrarea în Petroșani de fratele său, Tiberiu Cozma, lider de sindicat la Mina Lonea, dar și de alți membri ai familiei și foști ortaci.

Fostul lider al minerilor a declarat că este foarte emoționat, menționând că nu a mai fost de 16 ani în casa fratelui său din municipiul Petroșani.

„Adevărul e că, datorită formației profesionale, cea de miner, am căpătat așa, o mare experiență în a nu fi emotiv. De data aceasta aș putea spune că sunt copleșit de emoții. Nu-mi vine să cred că reușesc, în sfârșit, după atâția ani, să calc pe pământ de Petroșani. Voi merge la prieteni, la mormântul părinților mei, pentru că este incredibil ca într-o țară civilizată a mileniului trei, țară europeană, să ceri aprobare de la miliție – pentru că asta e miliție neocomunistă, nu e poliție, până la poliție mai e cale lungă – să merg la mormântul părinților mei. E incredibil că asemenea lucru se întâmplă în România”, a declarat Miron Cozma.

El a adăugat că va sta o săptămână în Petroșani.

„Stau și eu de Moș Nicolae cu nepoțica. În 4, vreau să depun și eu o coroană la un monument al minerului, împreună cu sindicatul Minei Lonea, care mi-a lansat invitația de a depune această coroană de flori, pentru că nu am mai făcut-o de mult timp și nu pentru că nu mi-aș fi dorit. Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, eu am introdus-o ca sărbătoare a minerilor”, a spus Cozma.

Cozma a vizitat sediul Companiei Naționale a Huilei din Petroșani pentru a vedea ce s-a schimbat, a trecut pe la fostul sediu al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, în prezent părăsit, și a mers cu un grup de prieteni într-un local cu specific hardrock pe care îl frecventa înainte de a intra în închisoare.

În plimbarea sa prin municipiul Petroșani, Miron Cozma s-a întâlnit cu un grup al USL care se afla pe străzi într-un marș, însă jandarmii i-au avertizat pe manifestanți că acțiunea este ilegală, neavând aprobare pentru miting.

De când a ieșit din penitenciar, în cei cinci ani de interdicție, lui Miron Cozma i-a fost permis să tranziteze municipiul Petroșani doar pentru a ajunge la mormântul părinților săi din Petrila sau pentru a participa la evenimente în Lupeni sau Uricani.

Miron Cozma a mers la Petroșani după ce, sâmbătă, a asistat la manifestările de Ziua Națională organizate la Alba Iulia.

Interdicția de a intra în București și în Petroșani impusă de instanță în cazul lui Miron Cozma, în urma implicării acestuia în mineriadele din 1991 și 1999, a expirat în 1 decembrie, fostul lider al minerilor declarând, încă de la jumătatea lunii noiembrie, că în 2 decembrie va merge la Petroșani, pentru prima dată după 1999.

Atunci, Miron Cozma declara că prima dată va merge la mormântul părinților săi din Valea Jiului. „În 1 decembrie voi fi la Alba Iulia, mă voi vedea cu colegii mei de partid, iar apoi, a doua zi, voi merge pentru prima dată după 1999 la Petroșani. Aici vreau să merg la fratele meu, la mormântul părinților mei, dar și la prieteni pe care nu i-am mai vizitat de atâta timp”, afirma fostul lider al minerilor.

El spunea că nu se grăbește să ajungă la București, propunându-și ca în drum spre Capitală să se oprească la Târgu Jiu, oraș în care în urmă cu un an și-a lansat propriul partid, Partidul Social Democrat al Muncitorilor.

Fostul lider al minerilor Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007 din Penitenciarul Rahova, după ce a ispășit zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat.

În cazul lui Cozma, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care acesta le-a primit pentru implicarea în două mineriade: șapte ani și 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) și zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanța supremă pentru mineriada de la Costești, din februarie 1999).

De asemenea, lui Miron Cozma i-a fost impusă, pentru o perioadă de cinci ani, interdicția de a intra în București și Petroșani. Aceasta a fost o măsură complementară dispusă de instanța supremă în februarie 1999, când l-a condamnat la 18 ani de detenție pentru mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea Guvernului Petre Roman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...