Miron Cozma a revenit la Petroșani, pentru prima dată după expirarea interdicției de a intra în oraș

Miron Cozma a revenit la Petroșani, pentru prima dată după expirarea interdicției de a intra în oraș
Publicat: 02/12/2012, 17:26
Actualizat: 05/07/2013, 14:46

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a revenit, duminică, la Petroșani, fiind prima sa vizită după ce i-a expirat interdicția de a intra în localitate, el spunând că va rămâne aici o săptămână, iar de Sfânta Varvara va depune o coroană de flori la un monument al ortacilor.

Miron Cozma a ajuns, duminică după-amiaza, la Petroșani, fiind prima sa vizită în localitate după ce, în 1 decembrie, i-a expirat interdicția de a intra în oraș, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cozma, însoțit de un grup de prieteni și de soția sa, Marinela Nițu, a fost întâmpinat la intrarea în Petroșani de fratele său, Tiberiu Cozma, lider de sindicat la Mina Lonea, dar și de alți membri ai familiei și foști ortaci.

Fostul lider al minerilor a declarat că este foarte emoționat, menționând că nu a mai fost de 16 ani în casa fratelui său din municipiul Petroșani.

„Adevărul e că, datorită formației profesionale, cea de miner, am căpătat așa, o mare experiență în a nu fi emotiv. De data aceasta aș putea spune că sunt copleșit de emoții. Nu-mi vine să cred că reușesc, în sfârșit, după atâția ani, să calc pe pământ de Petroșani. Voi merge la prieteni, la mormântul părinților mei, pentru că este incredibil ca într-o țară civilizată a mileniului trei, țară europeană, să ceri aprobare de la miliție – pentru că asta e miliție neocomunistă, nu e poliție, până la poliție mai e cale lungă – să merg la mormântul părinților mei. E incredibil că asemenea lucru se întâmplă în România”, a declarat Miron Cozma.

El a adăugat că va sta o săptămână în Petroșani.

„Stau și eu de Moș Nicolae cu nepoțica. În 4, vreau să depun și eu o coroană la un monument al minerului, împreună cu sindicatul Minei Lonea, care mi-a lansat invitația de a depune această coroană de flori, pentru că nu am mai făcut-o de mult timp și nu pentru că nu mi-aș fi dorit. Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, eu am introdus-o ca sărbătoare a minerilor”, a spus Cozma.

Cozma a vizitat sediul Companiei Naționale a Huilei din Petroșani pentru a vedea ce s-a schimbat, a trecut pe la fostul sediu al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, în prezent părăsit, și a mers cu un grup de prieteni într-un local cu specific hardrock pe care îl frecventa înainte de a intra în închisoare.

În plimbarea sa prin municipiul Petroșani, Miron Cozma s-a întâlnit cu un grup al USL care se afla pe străzi într-un marș, însă jandarmii i-au avertizat pe manifestanți că acțiunea este ilegală, neavând aprobare pentru miting.

De când a ieșit din penitenciar, în cei cinci ani de interdicție, lui Miron Cozma i-a fost permis să tranziteze municipiul Petroșani doar pentru a ajunge la mormântul părinților săi din Petrila sau pentru a participa la evenimente în Lupeni sau Uricani.

Miron Cozma a mers la Petroșani după ce, sâmbătă, a asistat la manifestările de Ziua Națională organizate la Alba Iulia.

Interdicția de a intra în București și în Petroșani impusă de instanță în cazul lui Miron Cozma, în urma implicării acestuia în mineriadele din 1991 și 1999, a expirat în 1 decembrie, fostul lider al minerilor declarând, încă de la jumătatea lunii noiembrie, că în 2 decembrie va merge la Petroșani, pentru prima dată după 1999.

Atunci, Miron Cozma declara că prima dată va merge la mormântul părinților săi din Valea Jiului. „În 1 decembrie voi fi la Alba Iulia, mă voi vedea cu colegii mei de partid, iar apoi, a doua zi, voi merge pentru prima dată după 1999 la Petroșani. Aici vreau să merg la fratele meu, la mormântul părinților mei, dar și la prieteni pe care nu i-am mai vizitat de atâta timp”, afirma fostul lider al minerilor.

El spunea că nu se grăbește să ajungă la București, propunându-și ca în drum spre Capitală să se oprească la Târgu Jiu, oraș în care în urmă cu un an și-a lansat propriul partid, Partidul Social Democrat al Muncitorilor.

Fostul lider al minerilor Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007 din Penitenciarul Rahova, după ce a ispășit zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat.

În cazul lui Cozma, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care acesta le-a primit pentru implicarea în două mineriade: șapte ani și 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) și zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanța supremă pentru mineriada de la Costești, din februarie 1999).

De asemenea, lui Miron Cozma i-a fost impusă, pentru o perioadă de cinci ani, interdicția de a intra în București și Petroșani. Aceasta a fost o măsură complementară dispusă de instanța supremă în februarie 1999, când l-a condamnat la 18 ani de detenție pentru mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea Guvernului Petre Roman.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...