MOBILIZARE. Singurul producător de hipoclorit de sodiu din România vrea să facă substanţe pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor: „Chimia ajută România!”

MOBILIZARE. Singurul producător de hipoclorit de sodiu din România vrea să facă substanţe pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor: „Chimia ajută România!”
Singurul producător de clor din România vrea să facă substanţe pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor / Sursa FOTO: Gazeta de Sud - caracter ilustrativ
Publicat: 21/03/2020, 09:07
Actualizat: 21/03/2020, 13:58

Singurul producător de hipoclorit de sodiu din România vrea să facă substanţe biocide pentru dezinfecţia spitalelor sau a străzilor și a altor spații. Managerul spune că, potrivit OMS, clorul este singura substanţă recomandată în pandemia de coronavirus. Compania are însă nevoie de acordul MS pentru a scădea concentraţia de clor.Compania are însă nevoie de acordul MS pentru a scădea concentraţia de clor.

Chimcomplex, singurul producător de hipoclorit de sodiu din România, vrea să producă substanţe biocide pentru dezinfecţia spitalelor, dar şi a altor spaţii şi chiar străzi, relatează Mediafax.

Compania a cerut Ministerului Sănătăţii aviz pentru a trece de la diluţia de 12,5% , concentraţie produsă acum, la cea folosită în domeniul sanitar.

Compania produce hipoclorit de sodiu soluție cu o centraţie de 12,5 % pentru care are avizele de biocide emise de către Comisia Națională pentru Produse Biocide privind punerea pe piață. Produsul este comercializat atât la nivel național, cât și internațional, ca dezinfectant direct și ca materie primă pentru alți dezinfectanți care se prepară de către alţi producători locali, precum şi în alte industrii.

Reprezentanţii companiei au declarat, pentru sursa citată, că, odată cu pandemia de coronavirus, uzinele şi-au adaptat liniile de producţie pentru a putea produce direct substanţe biocide care să poată fi folosite pentru dezinfecţia spaţiilor şi suprafeţelor.

Potrivit reprezentanţilor Chimcomplex, compania aşteaptă avizul Ministerului Sănătăţii pentru a fabrica produsele de dezinfecţie pe bază de hipoclorit.

Mobilizare pentru susținerea sistemului sanitar din România

„Chimcomplex este unic producător în România al substanţelor acide biocide pe bază de clor şi hipoclorit de sodiu. Ne-am modificat linia de producţie industrială pentru a putea produce în regim prioritar acest produs necesar pentru sănătatea publică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat în luna martie măsurile ce trebuie luate pentru igienizarea suprafeţelor exact împotriva COVID-19, iar hipocloritul de sodiu este singura substanţă recomandată de către aceştia. Clorul este una dintre cele mai bune şi mai comune soluţii de dezinfectare şi dacă este utilizat în concentraţii potrivite nu este toxic. După cum ştiţi, este utilizat şi în procesul de dezinfecţie a apei potabile. Noi am propus acum o concentraţie potrivită pentru siguranţa oamenilor”, a declarat, pentru Mediafax, Armand Spiru, chief commercial officer Chimcomplex.

Potrivit acestuia, combinatul are stocuri suficiente în acest moment, iar în scurt timp ar putea livra o mie de tone lunar, pentru fiecare judeţ al ţării.

„Putem ajunge în scurt timp la o capcitate de livrare a o mie de tone pe judeţ”

„Hipocloritul de sodiu se produce în cadrul instalaţiilor de electroliză, sarea fiind materia primă. Capacităţile actuale ne permit pornirea imediată a producţiei şi putem, prin investiţii viitoare, să creştem capacitatea. Putem ajunge în scurt timp la o capcitate de livrare a o mie de tone pe judeţ. Există stocuri suficiente. Orice parte interesată va putea achiziţiona hipocloritul la un nivel de preţ care să nu depăşească pe cel al celorlalţi dezinfectanţi de pe piaţă. România este norocoasă să aibă resursele minerale necesare producţiilor pe scară largă a acestor substanţe. Mai sunt doar două fabrici de producţie de nivel similar în Europa de Est şi considerăm că a sosit timpul să putem afirma: «chimia ajută România!»”, a spus Armand Spiru.

Substanţele biocide pot fi produse atât la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, cât şi la cel din Oneşti.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021