Mod de operare al rețelei Duicu în feuda Mehedinți: 70% din bugetul Orșovei intră în conturile firmei șefului local al PSD, care face afaceri cu flori și gunoi

Redactor:
Biro Attila
Mod de operare al rețelei Duicu în feuda Mehedinți: 70% din bugetul Orșovei intră în conturile firmei șefului local al PSD, care face afaceri cu flori și gunoi
Una din ramificațiile rețelei de corupție concentrată în jurul lui Adrian Duicu se regăsește la Orșova. Un funcționar care este și martor în dosarul lui Duicu a povestit pentru Gândul cum administrația locală a fost subjugată total intereselor de partid și intereselor rețelei de corupție patronată de șeful Consiliului Județean.

Marian Boțilă este secretarul general al municipiului Orșova și martor în dosarul lui Adrian Duicu. La prima vedere, pare puțin complicat de înțeles ce legătură are un secretar de primărie cu dosarul de mare corupție al lui Duicu, despre care procurorii spun că făcea trafic de influență în cabinetul premierului Ponta.

După cum gândul a relatat, Duicu făcea trafic de influență pentru șeful IPJ Constantin Ponea care și el făcea trafic de influență pentru primul. Schema era următoarea: Duicu avea dosar de incompatibilitate făcut de ANI. Dosarul era judecat la Curtea de Apel Craiova, unde șefa secției de Contencios era sora lui Constantin Ponea. Ponea îi promitea lui Duicu că îi va „rezolva” dosarul. În schimb, Duicu s-a angajat să-l mențină pe Ponea la IPJ și chiar să-l avanseze la București în structura centrală a Poliției Române. O parte din plata lui Duicu către Ponea era reprezentată și de două terenuri din Orșova, care urmau să intre în proprietatea tatălui șefului IPJ.

Aici intervine Marian Boțilă. Într-un interviu pentru gândul, el a povestit că, în calitate de secretar al primăriei, a făcut constant observații că unele hotărâri erau ilegale, cum ar fi hotărârea prin care tatăl șefului Poliției primea terenurile.

Schema de căpușare a administrației locale: șeful filialei locale a PSD își pune consilierii să voteze în favoarea afacerii sale

Marin Boțilă a explicat pentru gândul cum funcționa Consiliul Local Orșova. În esență, Consiliul era condus de Constantin Popescu, șeful filialei locale a PSD și om de afaceri. „Consilierii locali votau numai în baza ordinelor primite de la Constantin Popescu și Adrian Duicu. Eu am sesizat prefectul în nenumărate rânduri, dar nu au verificat legalitatea hotărârilor”, spune secretarul general al municipiului Orșova.

Cum să faci afaceri bănoase cu administrația: gunoi și spații verzi

Marian Boțilă a relatat și cum funcționa rețeaua lui Duicu la Orșova. Funcționarul spune că aproape 70 la sută din bugetul municipiului Orșova ajungea în conturile președintelui PSD din localitate. Constantin Popescu deține compania Floricola, societate pe care primăria Orșova a contractat-o pentru mai toate serviciile și lucrările. „El este operatorul de servicii, canal, salubrizare și spații verzi. La ședința de aprobare a bugetului, Constantin Popescu le-a transmis consilierilor USL cum să voteze, astfel încât 65-70 la sută din bugetul local să ajungă la firma sa”, susține funcționarul. Bugetul pe 2014 al municipiului Orșova este de 3,5 milioane de euro.

Deși nu era consilier local, președintele PSD participa la toate ședințele de consiliu și le dicta consilierilor cum să voteze. „Participa la mai toate ședințele. Dacă nu era prezent, un consilier local dădea drumul la telefon și el asculta și intervenea și le spunea ce să voteze sau dacă trebuie să se retragă din sală. Înainte de toate ședințele, îi chema și le spunea ce să facă. Un consilier trebuia să execute ordinul șefului de partid”, mai spune Marian Boțilă.

Pentru că făcea obiecțiuni la hotărârile de consiliul local, Marian Boțilă spune că a fost eliminat din sistem, adică dat afară din primărie. A fost revocat de două ori. A câștigat în instanță tot de două ori. Pentru că nu mai putea fi dat afară, a fost detașat într-o comună. Acolo primarul a constat că trebuie să cheltuiască cu el 8000 de lei.

Locul președintelui PSD Orșova, Constantin Popescu, în rețeaua Duicu

Procurorii spun că în rețeaua lui Duicu, alături de șeful IPJ, se regăsea și președintele PSD Orșova Constantin Popescu. Duicu a apelat la Popescu pentru a satisface una din cerințele șefului IPJ, Constantin Ponea. Mai precis Ponea i-a cerut ca tatăl său să primească de la Primăria Orșova o serie de terenuri. Constantin Popescu avea control asupra administrației locale. În schimbul terenurilor și a altor beneficii, polițistul Ponea i-a promis lui Duicu că va obține o soluție favorabilă în dosarul în care se judeca cu ANI pe incompatibilitate. Iată ce reține instanța în motivarea deciziei de arestare:

â–º „A promis (Duicu n.red), de asemenea, influențarea membrilor Consiliului Local al municipiului Orșova, în sensul aprobării scoaterii din domeniu public a unei suprafețe de teren și concesionarea de îndată la un preț bun în favoarea tatălui coinculpatului Ponea a două suprafețe de teren. În schimbul acestor acte, inculpatul Duicu a cerut coinculpatului Ponea să se folosească de influența pe care o are asupra sorei sale, judecătoarea Calotă-Ponea Adina Georgeta, șefa secției de Contencios administrativ din cadrul Curții de Apel Craiova, unde avea dosarul în contradictoriu cu ANI, pentru a obține o soluție favorabilă la această instanță, soluția favorabilă inculpatului Duciu pronunțându-se până la urmă”.

â–º „Coinculpatul Ponea a pretins că are influență în sensul obținerii soluției favorabile, sora sa fiind președinta secției de contencios administrativ, solicitând pentru aceste stăruințe foloase în interesul său și a familiei sale, respectiv numirea în funcții de conducere a sa în cadrul IGPR și a soției sale în cadrul DNA sau PICCJ, iar pentru tatal sau, concesionarea a două suprafețe de teren ( 200 mp)”.

 

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide