Moș Crăciun, un exemplu negativ pentru sănătate

Moș Crăciun, un exemplu negativ pentru sănătate
Moș Crăciun oferă un exemplu negativ în materie de sănătate, având burtă și deplasându-se mereu într-o sanie, deși ar trebui să țină regim și să meargă pe jos sau cu bicicleta, potrivit unui studiu realizat de un cercetător australian, publicat, joi, în British Medical Journal, informează AFP.
Publicat: 16/02/2012, 10:03
Actualizat: 29/02/2012, 05:06

Moș Crăciun oferă un exemplunegativ în materie de sănătate, având burtă șideplasându-se mereu într-o sanie, deși ar trebui să țină regim șisă meargă pe jos sau cu bicicleta, potrivit unui studiu realizat deun cercetător australian, publicat, joi, în British MedicalJournal, informează AFP.

„Pe plan epidemiologic, există o corelație între țările care îlvenerează pe Moș Crăciun și cele în care rata obezității la copiieste ridicată”, a declarat Nathan Grills, un specialist australianîn domeniul sănătății publice. El consideră însă că este „prematur”să se stabilească un raport de cauzalitate, chiar dacă imaginea luiMoș Crăciun promovează mesajul, în opinia sa, potrivit căruia”obezitatea este sinonimă cu buna dispoziție și cujovialitatea”.

Nathan Grill reamintește, în studiul său, tradiția din anumite țăriconform căreia oamenii lasă noaptea pe masă, multe prăjituri șibrandy pentru Moș Crăciun, acestea având un efect negativ asuprasiluetei Moșului dar și pentru „obezitatea parentală”. În opiniacercetătorului australian, oamenii ar trebui încurajați să împartămai degrabă cu renii lui Moș Crăciun, porțiile de morcovi și dețelină care sunt lăsate noaptea afară, pentru aceștia, în fațacasei.

În studiul său, cercetătorul australian a remarcat că, pe anumitecărți poștale, Moș Crăciun încă mai apare fumând pipă. „Putem ușorsă ne imaginăm raționamentul unui copil de 12 ani: «Moșul fumează,trebuie să aibă deja 99 de ani, dar încă nu murit din cauza unuicancer la plămâni»”.

Moș Crăciun ar putea fi acuzat și de anumite activitățipericuloase, mai ales că nu își pune niciodată centura desiguranță, nici nu poartă cască de protecție atunci cândcălătorește în jurul Pământului, în sania lui trasă de renizburători.

În această perioadă marcată de pandemia de gripă, riscul ca el săcontracteze sau să propage virusul H1N1 – prin intermediuldublurilor sale care mișună pe străzi și în centrele comerciale -este cât se poate de real. „Moș Crăciun este un potențial focar demaladii infecțioase”, a declarat Nathan Grills, care citează unstudiu care susține că, în medie, oamenii „strănută sau tușesc înprezența lui de până la 10 ori pe zi”.

Expertul australian s-a arătat contrariat de faptul că angajareaunui actor de figurație în rolul lui Moș Crăciun nu este însoțităde un control al stării lui de sănătate, mărturisind propria luiexperiență din acest domeniu. „Eram sărutat sau luat în brațe defiecare dată de copiii care aveau nasul înfundat și nimeni nu mi-adat vreodată ceva cu care să-mi șterg obrajii între doi clienți”,potrivit unuia dintre cei care au experimentat rolul de MoșCrăciun.

Același Nathan Grills propune o nouă imagine a lui Moș Crăciun,aceea a unui bărbat svelt, care face mult sport pentru a se antrenaîn vederea efortului dur care îl așteaptă pe 24 decembrie.

Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului