Motivare în dosarul „maternitatea Giulești”: Asistenta era plecată după șervețele, ca să meargă la WC

Motivare în dosarul maternitatea Giulești: Asistenta era plecată după șervețele, ca să meargă la WC
Publicat: 27/03/2014, 12:19
Actualizat: 29/07/2014, 19:26

Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost în măsură să constate imediat producerea incendiului.

„În ceea ce privește motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă și activitățile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declarațiilor martorei M. D. și ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene și i-a solicitat martorei șervețele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afișate pe înregistrări, instanța reține că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de 4 minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru lua șervețele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: ‘În salonul de cezariene se afla M D…și i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre’ „, se arată în motivarea instanței care a decis condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani și două luni de închisoare cu executare.

Instanța a avut în vedere, conform motivării, și gravitatea faptei, precum și atitudinea procesuală a asistentei Cîrstea – oferirea de justificări pentru lipsa din salon, atribuirea vinovăției către alte persoane -, din care rezultă că nu conștientizează vinovăția sa și gravitatea faptelor comise.

Din declarațiile martorilor audiați în acest dosar, judecătorul a ajuns la concluzia că personalul medical și agenții de pază au încercat să împiedice răspândirea incendiului prin închiderea ușilor, acesta deplasându-se dinspre și înspre salonul Terapie Intensivă, „fără activități concrete de combatere a incendiului”.

De asemenea, instanța a luat în considerare și una dintre declarațiile martorilor, conform căreia, în timpul incendiului, nu exista vreun membru din cadrul spitalului care să dea indicații cu privire la gestionarea acestuia.

„În fața salonului din care ieșea fum am observat o persoană de la pază care încerca să spargă ușa. La un moment dat a venit inculpata Cîrstea care a deschis ușa cu cardul de acces… Am încercat să scoatem fumul din salon sens în care ușa de la salon a fost blocată cu o piesă de mobilier ca să nu se închidă, iar eu am spart geamul de deasupra scărilor de acces ca să se facă curent… La un moment dat am încercat să folosim un hidrant în apropiere, însă din câte cunosc, nu exista apă pe instalație. La un moment dat, l-am observat pe cel de la pază când încerca să stingă incendiul cu un stingător, însă mi-am dat seama că nu are cum să reușească. Arăt că în acele momente nu era cineva din cadrul spitalului care să ne îndrume și să ne spună cum să procedăm”, a declarat un martor, citat în motivare.

În 9 iuli 2013, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată de Judecătoria Sectorului 6 la doi ani și două luni de închisoare cu executare, fostul manager Bogdan Marinescu a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giulești, o amendă penală de 400.000 de lei.

Potrivit deciziei instanței, Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare pentru ucidere din culpă și la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani și două luni.

Fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu” – Maternitatea Giulești, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar șeful Secției neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Șeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de închisoare.

Maternitatea Giulești a fost condamnată la 400.000 de lei amendă penală pentru ucidere din culpă și la cinci pedepse de câte 80.000 de lei amendă penală. Dacă această decizie va rămâne definitivă, Maternitatea Giulești urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv amenda penală de 400.000 de lei.

Decizia Judecătoriei Sectorului 6 nu este definitivă.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giulești.

Atunci au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Otilia Ciocan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...