Motivarea instanței: Șpaga pentru contractele ministerului Dezvoltării în mandatul Udrea era 10%

Motivarea instanței: Șpaga pentru contractele ministerului Dezvoltării în mandatul Udrea era 10%
Publicat: 10/02/2015, 14:53
Actualizat: 29/04/2015, 16:14

În fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, procurorii DNA au arătat cum funcționa mecanismul de dare și luare de mită în mandatul Elenei Udrea la ministerul Dezvoltării. Iată ce au spus procurorii în fața judecătorilor:

â–ºÎn cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție în legătură cu obținerea și folosirea fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.

â–ºDin probele administrate în cauză a rezultat că finanțarea diferitelor proiecte derulate în perioada respectivă se realiza exclusiv cu aprobarea ministrului Udrea Elena Gabriela, în lipsa unor criterii obiective aplicabile în toate situațiile.

â–ºAstfel, reprezentanții societăților comerciale care executau lucrări finanțate de minister depindeau de „bunăvoința” persoanelor cu funcții de conducere din minister pentru a evita intrarea în incapacitate de plată datorită întârzierii decontărilor.

â–ºDin declarațiile persoanelor audiate în cauză rezultă că aceste împrejurări au dat naștere unei cutume în baza căreia reprezentanții societăților comerciale care primeau finanțări de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului sau de la companii subordonate acestuia „întorceau” un procent de 10% din sumele primite către persoanele cu funcții de conducere din aceste instituții.

â–ºFuncționarea mecanismului a fost posibilă datorită unor persoane care nu lucrau în cadrul ministerului și acționau ca intermediari, punând la dispoziție instrumentele necesare realizării unor circuite financiare complexe, care să dea o aparență de legalitate operațiunilor prin care sumele de bani erau transferate în patrimoniul funcționarilor.

â–ºPentru a îngreuna stabilirea unei legături între firmele care executau lucrările și beneficiarii faptelor de corupție, se realizau transferuri repetate, în baza unor operațiuni fictive de consultanță, deși serviciile nu erau în realitate prestate. (sursa: Motivare instanței)

În motivare se mai spune că Tudor Breazu este cel care deține mai multe site-uri ale Eelenei Udrea. Procurorii spun că el era parte dintr-un mecanism complex prin care s-a încercat disimularea șpăgilor. Astfel că mita era ascunsă în spatele unor contracte de consultanță imobiliară doar că nimeni nu vindea și nimenu cumpăra nimic. Judecătorii spun însă să sumele care au tranzitat aceste mecanisme sunt extrem de mari. Iată ce mai susține judecătorii:

â–º”Astfel, în cauză, generalizarea la nivelul administrației publice a unui comportament prin care se stabilește o legătură directă, aproape automată, între plățile efectuate din fondurile publice și perceperea unui comision de 10% de către persoanele care conduc autoritățile contractante reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcționare a statului, fenomen ce nu ar putea avea loc în lipsa unor persoane dispuse să ascundă faptele de corupție prin punerea la dispoziția persoanelor implicate a unor instrumente sofisticate care să ascundă natura tranzacțiilor și beneficiarii finali.
Inculpații au comis fapta în mod organizat, prin crearea unui circuit financiar complex, implicând mai multe societăți comerciale și tranzacții fictive, ticluirea de înscrisuri pentru a le da o aparență de liceitate.”

(sursa: Motivare instanței)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!