Motivul pentru care Instanța Supremă a amânat procesul lui Hrebenciuc

Motivul pentru care Instanța Supremă a amânat procesul lui Hrebenciuc
Publicat: 13/05/2019, 14:50

„Amână cauza. Va relua discuția privind adresa Secției de Ingestivare a Infracțiunilor din Justiție după formularea unui răspuns al procurorului general”, a fost decizia instanței, Ședința va fi reluată în data de 12 iunie.

Decizia vine după ce, potrivit procurorului, șeful Secției Speciale este în subordinea procurorului general, deci o decizie a lui Gheorghe Stan trebuie aprobată de către superior. Totodată, șeful Secției nu participă la judecarea căii de atac, deci nu cunoaște obiectul cauzei, a mai spus procurorul.

Totodată, procurorul de ședință a cerut instanței sesizarea CCR cu privire la posiblitatea procurorului-șef al Secției de Investigației a Infracțiunilor din Justiție de a retrage apelurile din dosare.

„Apreciez că se permite procurorului-șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din justiție să ia o decizie care nu are la bază legea, deci contravine principiului legalității”, a spus procurorul de ședință. Și această cerere a fost amânată.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a retras apelul declarat de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Avocații inculpaților au precizat, pentru Mediafax, că procesul continuă pentru inculpații care au primit soluții de condamnare, printre care se numără și Viorel Hrebenciuc, pentru că fostul parlamentar a contestat și el decizia de condamnare.

Potrivit sursei citate, procesul încetează însă pentru inculpații cu soluții de achitare, cum e cazul fostului ministru al Justiției Tudor Chiuariu, care a fost achitat pe fond și față de care Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a retras apelul față de decizia de achitare, el neformulând apel.

În 9 mai 2018, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, decizia instanței supreme nefiind definitivă și fiind contestată și de fostul parlamentar, dar și de procurorii DNA.

În aceeași cauză, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracțiunea de complicitate la trafic de influență. Instanța supremă a decis, totodată, să îl achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional, să schimbe încadrarea juridică la acesta din spălare de bani în instigare la spălare de bani și, totodată, să-l achite pentru infracțiunea de instigare la spălare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare a banilor.

Fostul judecător Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani și luni pentru trafic de influență, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influență, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani și 6 luni de închisoare, tot pentru cumpărare de influență.

În același dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență.

Fostul șef Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost achitat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

Și Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel au fost achitați.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât