Motivul pentru care un primar și un consilier APIA din Mehedinți au fost trimiși în judecată de DNA

Motivul pentru care un primar și un consilier APIA din Mehedinți au fost trimiși în judecată de DNA
Publicat: 04/09/2015, 15:41

Potrivit unui comunicat transmis de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a primarului comunei Godeanu, Ion Gheorgheci, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), înșelăciune (5 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (21 acte materiale) și uz de fals (3 acte materiale), toate în formă continuată.

De asemenea, a fost trimisă în judecată și Nuțica Gîdea, consilier principal la APIA Mehedinți, soția primarului comunei Bîlvănești, Anghel Gîdea, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la înșelăciune (5 acte materiale), instigare la infracțiunea de fals intelectual (6 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale), toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2009-2013, Gheorgheci Ion, primarul comunei Godeanu, prin folosirea de documente false, a solicitat și obținut de la APIA – Centrul Județean Mehedinți, în numele tatălui său, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafață de 198 de hectare.

„În activitatea sa infracțională inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatei Nuțica Gîdea, cea care a întocmit diverse documente și i-a furnizat informații, «servicii» pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate, respectiv circa 500.000 de lei”, potrivit DNA.

Conform sursei citate, Gîdea l-a determinat pe primarul Gheorgheci să întocmească în fals o serie de înscrisuri – adeverințe și tabele.

„Astfel, pe adeverințele ce poartă ștampila Primăriei comunei Godeanu și depuse de Gheorgheci Ion în vederea obținerii de fonduri nerambursabile, inculpata a făcut mențiuni nereale și l-a determinat pe acesta să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ținut în paralel și care conține mențiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafețelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept”, se mai arată în comunicat.

Potrivit DNA, în anul 2014, în urma unor verificări făcute de APIA – Direcția antifraudă control intern și supracontrol, Gîdea l-a determinat și l-a ajutat pe Gheorgheci să întocmească 16 înscrisuri intitulate „declarație” și cinci înscrisuri intitulate „chitanță”, acte depuse ulterior la APIA.

Documentele respective erau scrise de mână, din acestea reieșind că cinci, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredințat utilizarea unor suprafețe de teren, pe o perioadă nedeterminată.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă în acest caz cu suma de 1.426.983,89 lei.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin primarului Gheorgheci Ion și consilierului APIA Nuțica Gîdea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Consilierul APIA Nuțica Gîdea a fost reținută în 28 iulie, fiind ulterior pusă sub control judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă