MS: Atitudinea fostului director Iordăchel, iresponsabilă; a făcut mult rău Institutului Cantacuzino

MS: Atitudinea fostului director Iordăchel, iresponsabilă; a făcut mult rău Institutului Cantacuzino
Publicat: 22/08/2013, 16:00
Actualizat: 20/05/2015, 17:14

Atitudinea iresponsabilă a fostului director general al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a fost principala cauză a declinului instituției sanitare, însă, din păcate, acesta nu dorește să-și asume nici măcar acum faptul că a făcut mult rău instituției, susține Ministerul Sănătății.

„Regretăm atitudinea iresponsabilă a fostului Director General al Institutului Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Prof dr. Cantacuzino”, Radu Iordăchel, despre care suntem îndreptățiți să afirmăm că a fost principala cauză a declinului Institutului. După mai multe eforturi de a-l convinge să-și realizeze atribuțiile de serviciu, Consiliul de Administrație a considerat că schimbarea domnului Radu Iordăchel este necesară pentru a relansa activitatea Institutului. Afirmațiile făcute astăzi de către acesta sunt total contrazise de realitate. Din păcate, domnul Iordăchel nu dorește să-și asume nici măcar acum faptul că a făcut mult rău Institutului. Acuzațiile infantile, motivațiile hilare și neasumarea responsabilității reprezintă esența activității domnului Iordăchel”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS), remis joi agenției MEDIAFAX.

MS anunță, de asemenea, că susține în continuare toate punctele de vedere prezentate în urma raportului Corpului de Control care a fundamentat decizia revocării din funcție a lui Iordăchel. De asemenea, MS a dispus Corpului de Control verificarea sumelor achitate necuvenit și imputarea lor fostului director general, se mai precizează în comunicat.

Ministerul mai informează că, de la data emiterii ordinului de revocare din funcție a lui Radu Iordăchel, s-au luat o serie de măsuri astfel încât, până la sfârșitul acestui an, Institutul Cantacuzino să poată funcționa eficient și să-și poată onora obligațiile.

„În perioada 1 – 19 august, s-au făcut demersuri care vizează o mai corectă și transparentă cheltuire a banilor publici, o mai bună organizare, precum și identificarea soluțiilor manageriale necesare pentru ca activitatea Institutului Cantacuzino să fie una performantă, pe măsura prestigiului acestei instituții sanitare”, se arată în comunicatul MS.

Potrivit Ministerului Sănătății, în ceea ce privește activitatea medicală a institutului, au fost luate măsurile tehnice pentru repornirea producției de vaccin gripal, pentru deblocarea activității și pentru retehnologizarea liniei de BCG. „În plan financiar, au fost renegociate mai multe contracte și renegociate altele, realizându-se o economie de aproximativ 25.000 de euro. De asemenea, au fost demarate negocieri pentru semnarea contractului colectiv de muncă, la nivel de unitate, a fost elaborat un plan de măsuri de rentabilizare a activității Institutului și au avut loc discuții cu privire la găsirea altor surse de venit pentru institut”, mai precizează MS.

Precizările MS vin după ce fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătății, a declarat, tot joi, că eliberarea sa din funcție este ilegală și o va ataca în instanță, însă mai grav, în opinia sa, este că instituția nu mai produce niciun vaccin, nici măcar cel gripal anunțat de Ministerul Sănătății.

Radu Iordăchel a fost demis de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficiențe de management, au declarat în 31 iulie, pentru MEDIAFAX, oficiali din Ministerul Sănătății.

Atribuțiile lui Iordăchel i-au fost date directorului adjunct Ovidiu Antal, au mai spus sursele citate.

Iordăchel ocupa această funcție din aprilie 2012, fiind numit în locul lui Dorel Lucian Radu, care a demisionat după ce sindicatul instituției i-a solicitat acest lucru, criticându-l pentru blocarea activității institutului.

Radu Iordăchel s-a aflat și anterior la conducerea Institutului Cantacuzino, însă a fost demis, în aprilie 2010, de către ministrul Sănătății din acea perioadă, Cseke Attila, pe motiv că planul de măsuri corective și de remediere a deficiențelor la liniile de producție ale institutului nu a fost îndeplinit.

În luna mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general și va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensație financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activității institutului și a discutat cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producția de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?