NATO cere României să crească bugetul pentru apărare

NATO cere României să crească bugetul pentru apărare
Publicat: 08/03/2016, 18:46

„Recomand României să-și crească cheltuielile bugetare pentru apărare, deci să continuie creșterea de anul trecut pentru anii care vor veni. Această măsură este deosebit de importantă pentru țările noastre având în vedere că trebuie să răspundem unor provocări de apărare într-o lume în schimbare în care avem cereri crescânde pentru securitate și apărare. România dorește să contribuie la o alianță mai puternică care este în același timp cea mai bună garanție pentru securitatea în Europa în special astăzi când avem de a face cu cele mai mari provocări de securitate din timpul acestei generații. Toate țările membre ale NATO își sporesc capacitatea de reacție a trupelor și ne consolidăm prezența în partea estică a alianței, prezență care va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce ne pregătim pentru summit-ul de la Varșovia, din iulie, a spus secretarul general al NATO, marți, la finalul întrevederii pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul Dacian Cioloș.

El a apreciat activitatea României în teatrele de operațiuni, în asigurarea securității în Marea Neagră, precum și în susținerea unor state nemembre NATO din Europa de Est, și a subliniat faptul că una dintre diviziile alianței din zona de sud-est a devenit mai activă.

„România este un membru foarte apreciat al alianței noastre care contribuie în mod activ la misiunile NATO din Afganistan și Kosovo și la securitatea Mării Negre și își oferă susținerea pentru Moldova, Georgia și Ucraina ajutându-le să-și construiască capacitățile de apărare. România este de asemenea o gazdă pentru echipamente active ale NATO cum ar fi Divizia multinațională din sud-est care a devenit activă în decembrie și astfel consolidează apărarea alianței noastre. Anul trecut am vizitat unitatea NATO de la București, una din cele șase mici baze pe care le desfășurăm în Europa Centrală și de Est. Această bază va asigura că trupele NATO se vor desfășura rapid în România dacă este nevoie. România este gazdă de asemenea pentru o parte importantă din sistemul de apărare antirachetă la Deveselu”, a spus Jens Stoltenberg.

În opinia secretarului general al NATO, o alianță puternică este „baza esențială” a unui dialog mai eficace cu Rusia.

„Noi nu căutăm un conflict cu Rusia, ci dimpotrivă lucrăm pentru a restaura previzibilitatea în relațiile cu Rusia și transparența în activitățile noastre respective. Nu există nicio contradicție între o apărare puternică și dialogul cu Rusia, avem nevoie de ambele, atât de mai multă apărare, cât și de mai mult dialog, cu atât mai mult într-o situație dificilă cum este cea din prezent. NATO încearcă să se adapteze pentru o serie întreagă din ce în ce mai complexă de amenințări și provocări. Pentru aceasta, contăm pe România și România poate conta pe NATO”, a spus secretarul general al NATO.

Referitor la colaborarea dintre NATO și Uniunea Europeană, Jens Stoltenberg a precizat că aceasta este „mai strânsă ca niciodată” în ceea ce privește răspunsul la criza refugiaților, la amenințările hibride și în susținerea Modovei, Ucrainei și Georgiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...