NAVETIȘTI. Câți elevi nu beneficiază de niciun fel de facilitate pentru transportul județean și interjudețean

NAVETIȘTI. Câți elevi nu beneficiază de niciun fel de facilitate pentru transportul județean și interjudețean
78,8% dintre elevii participanți la un studiu nu beneficiază de niciun fel de facilitate pentru transportul de persoane, județean și interjudețean / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 06/06/2020, 09:39
Actualizat: 06/06/2020, 09:42

Potrivit unui sondaj de opinie la care au răspuns 930 de elevi din România, demers menit să radiografieze situația privind transportul elevilor în această perioadă, 78,8% din totalul respondenților (sau 242 de elevi) nu beneficiază de niciun fel de facilitate pentru transportul de persoane, județean și interjudețean.

De asemenea, conform studiului realizat de Consiliul Național al Elevilor (CNE), în această perioadă, doar 5,5% dintre elevii respondenți beneficiază de reducerea de 50% pentru acest tip de transport, iar 11,4% (sau 35 de elevi) beneficiază de gratuitate pentru transportul public.

Din totalul celor 930 de elevi chestionați la nivel de țară, dintre care 27,7% din clasa a VIII-a și 72,3% din clasa a XII-a,  61,5% (sau 572 de respondenți) sunt elevi navetiști, iar 38,5% (358 de intervievați) nu sunt elevi navetiști.

Potrivit rezultatelor aceluiași studiu, peste o treime din elevii intervievați folosesc autobuzul pentru a ajunge la școală (transportul județean/interjudețean). În acest context, 34,5% (sau 105 elevi) din respondenți au afirmat faptul că prețul abonamentului de călătorie a crescut în această perioadă, care variază între 30 și 200 de lei.

Elevii care nu beneficiază de niciun fel de facilitate, se plâng de condițiile precare din mijloacele de transport în comun: „Nu există distanțare socială”

Cu ocazia studiului, specialiștii CNE au aflat, de asemenea, că elevii caracterizează condițiile din mijloacele de transport ca fiind „neplăcute”, „înghesuială și zilnic stau în picioare”, „acceptabile”, „insalubre”, „anormale, având în vedere că autobuzul este mereu plin și oamenii se îngrămădesc”, „îngrozitoare – nu există distanțare socială deloc în autobuz; uneori sunt nevoit să stau în picioare pe parcursul întregii călătorii (1-2 ore)”, „sunt foarte bune, excepție fac cele de pe oraș unde distanța socială e zero”, „nu prea bune, prețul biletului este foarte mare”, „prea aglomerate și prea scumpe” etc.

Din totalul celor 623 de elevi care locuiesc în localitatea unde sunt școlarizați și elevi care locuiesc în altă localitate decât cea în care sunt școlarizați și nu utilizează mijloacele de transport public județene pentru a ajunge la școală, dar care ar trebui să beneficieze de transport public local gratuit, 74,5% nu beneficiază de nici un fel de facilitate.

Ce promitea Guvernul Orban

În data de 14 mai 2020, vicepremierul României, Raluca Turcan, anunța că elevii vor beneficia de gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun.

13 zile mai târziu era publicat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) Proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor și de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 42/2017.

Din analiza conținutului proiectului, realizată de experții CNE, reiese că Hotărârea de Guvern discriminează elevii care sunt școlarizați în altă localitate de domiciliu, dacă aceștia au în localitatea de domiciliu o unitate de învățământ preuniversitar.

De asemenea, nu este prevăzută niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii.

Ca atare, membrii CNE solicită parlamentarilor din România să ia act de faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020 nu rezolvă problema elevilor navetiști, ci o potențează, prin prisma faptului că transportul județean continuă să funcționeze în regim comercial, transportatorii mărindu-și prețurile.

„Atragem atenția Guvernului României asupra faptului că, atâta timp cât operatorii de transport funcționează în regim comercial, ei nu vor putea fi obligați să acorde facilități de transport pentru elevi, fiind vorba de o obligație de serviciu public specifică unui contract de serviciu public care în continuare nu există”, au precizat specialiștii CNE.

Elevii așteaptă explicații din partea Executivului de la București

La rândul său, președinta CNE, Antonia-Laura Pup, s-a plâns că transportatorii nu mai practică rute din anumite localități către oraș „pentru că nu sunt avantajoase din punct de vedere economic”.

„După cum putem observa, elevii nu beneficiază de transport gratuit, așa cum promovează Guvernul Orban”.

„Elevii au fost chemați înapoi la școală, dar cu ce să meargă, dacă transportatorii au mărit prețurile.

„Am primit sesizări de la elevi care afirmă faptul că transportatorii nu mai practică rute din anumite localități către oraș pentru că nu sunt avantajoase din punct de vedere economic.

„Datele sunt îngrijorătoare, motiv pentru care așteptăm explicații din partea Executivului”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Gratuitatea transportului elevilor a reprezentat doar o farsă pentru elevii navetiști, „una pur electorală”, susțin reprezentanții CNE.

Datele colectate de organizație contrazic promisiunile Executivului de la București. Astfel, peste 3/4 dintre elevi nu beneficiază de niciun fel de facilitate de transport în această perioadă, iar mai mult de o treime din aceștia au confirmat faptul că transportatorii au mărit prețurile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase