NEAȘTEPTAT. Autoritățile române se echipează în plină pandemie: Poliția cumpără arme de 10 milioane de euro

Redactor:
Alexandra Mortu
NEAȘTEPTAT. Autoritățile române se echipează în plină pandemie: Poliția cumpără arme de 10 milioane de euro
Autoritățile române se echipează în plină pandemie: Poliția cumpără arme de 10 milioane de euro / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Se pare că Polițaia Română a achiziționat de urgență armament în valoare de 48 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro) iar contractul ar fi fost negociat fără licitație.

Contractul de achiziție sau înțelegerea comercială a fost semnat în data de 14 mai 2020, ultima zi din starea de urgență, potrivit lumeapolitica.ro.

Inspectoratul General al Poliției Române a cumpărat arme în valoare de 10 milioane de euro

Se pare că întreaga sumă a fost utilizată pentru achiziționarea de pistoale calibrul 9x19mm și muniția aferentă. Potrivit sursei citate, reprezentanții IGPR ar fi grăbit procesul de achiție, solicitând livrarea comenzii cât mai rapid, negocierea fiind bazată în proporție de 10% pe termenul de livrare. Însă durata contractului este de trei luni.

Până la momentul transmiterii acestei știri, nu există informații referitoare la tipul de pistol achiționat de Poliția Română.

Contract fără licitație, pe repede înainte

Procedura de achiție a armamentului a fost de „negociere fără publicare prealabilă” ceea ce înseamnă că nu au fost respectate condițiile de transparență, prin urmare, nu se știe exact ce solicitări au avut reprezentanții IGPR.

În 2019, la Plopeni, se anunța un parteneriat între Beretta și Romarm, însă oficialii IGPR nu au dezvăluit care este tipul de armament cumpărat și nici nu au furnizat alte detalii.

Directiva Uniunii Europene, ignorată?

Un asemenea contract ar trebui publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit directivei 2014/24 a UE.

Însă autoritățile române au venit cu o explicație – „Extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”, potrivit sursei citate.

De ce a fost necesară semnarea de urgență a contractului

Se pare că surse din Ministerul de Interne susțin că motivul unei astfel de achiziții este un raport despre evenimentele petrecute în timpul sărbătorilor Pascale, când mai mulți jandarmi au descins în cartierul Rahova din București pentru a calma spiritele între 20 de cetățeni de etnie rromă care nu respectaseră carantina și fugiseră inițial de la fața locului.

În același weekend, în România, au avut loc mai multe incidente violente: la Codela, Hunedoara și județul Ilfov. La Țăndărei a fost nevoie de intervenția armatei.

Inchide