Nemeth Zsolt: Noi credem în învățământul în limba maghiară din Transilvania

Nemeth Zsolt: Noi credem în învățământul în limba maghiară din Transilvania
Publicat: 08/06/2013, 15:13
Actualizat: 26/03/2019, 13:30

Subsecretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a declarat, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureș, unde a primit Premiul „Bocskai Istvan”, că reprezentanții statului ungar cred în învățământul în limba maghiară din Transilvania, care este „o investiție” pentru viitor.

Subsecretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt a fost, sâmbătă, invitatul de onoare al festivității centrale dedicate absolvenților de la Universitatea Sapientia, organizate la Târgu Mureș, ocazie cu care a primit Premiul „Bocskai Istvan” – după numele unui principe al Transilvaniei din secolul XVII – constând într-o plachetă și o diplomă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Premiul a mai fost acordat, în premieră, de Universitatea Sapientia, anul trecut, premierului Ungariei, Orban Viktor, pentru a recompensa meritele deosebite ale acestuia în dezvoltarea universității.

Rectorul Universității Sapientia, David Laszlo, a declarat că distincția i-a fost acordată lui Nemeth Zsolt în semn de recunoaștere a eforturilor și muncii depuse în interesul unității de învățământ, în timp ce vicepreședintele Fundației Sapientia, Szilagy Pal, a accentuat contribuția acestuia la înființarea unității de învățământ și în ridicarea sediilor de la Miercurea Ciuc, Târgu Mureș și Cluj-Napoca.

În discursul de mulțumire, Nemeth Zsolt a spus că s-a numărat printre cei care, în urmă cu mai mult de 12 ani, au luptat pentru a obține autorizarea Universității. El a arătat că, în ciuda unora care „n-au avut credință” în acest țel, inclusiv din rândurile comunității maghiare, s-a reușit înființarea și menținerea Universității Sapientia, cu ajutorul statelor român și ungar.

El a subliniat că încă există persoane care nu cred în Universitatea Sapientia, criticând, în acest context, și faptul că nu s-a reușit înființarea unei „linii maghiare” în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, întrucât există „oameni care nu respectă principiile democrației”, din cauza „fricii de concurență”.

Nemeth a afirmat că reprezentanții statului ungar cred în învățământul în limba maghiară din Transilvania, iar cetățenii ungari care „cred că acele surse materiale care ajung în Transilvania sunt, de fapt, luate de la ei” trebuie să înțeleagă că sprijinul acordat de statul ungar Universității Sapientia reprezintă o investiție în viitor.

„Trebuie să accentuez că nu este vorba despre sprijin material, este vorba despre o investiție – o investiție în comunitatea maghiară, o investiție în comunitatea europeană, în tinerime, în viitor. Numai răuvoitorii și cei invidioși nu cred în aceste principii. Dragi absolvenți, stimați părinți, în ciuda obstrucțiilor, am reușit. Sunt persoane care sunt împotriva învățământului maghiar, dar noi credem în învățământul în limba maghiară din Transilvania”, a spus Nemeth Zsolt.

Acesta a adăugat că, dacă procesul de învățământ nu este corespunzător calitativ, „orice universitate va pieri, indiferent de apartenență” și că este important ca un tânăr să aibă viitor pe meleagurile natale.

Nemeth Zsolt a spus că se dorește ca la Universitatea Sapientia tinerii să fie educați în spiritul respectului reciproc și al valorilor culturale ale altor comunități europene, iar pentru îndeplinirea acestor principii vor mai fi făcute investiții.

„Suntem europeni cu toții, suntem oameni cu toții și cred că ținuturile noastre europene, inclusiv Ungaria și România, au valori culturale – și una dintre marile valori ale acestor comunități este multiculturalitatea. Culturile trebuie să trăiască în respect reciproc și trebuie să credem în această conviețuire, în această comunitate”, a spus Nemeth Zsolt.

El a afăugat, în numele Guvernului ungar, că nu instituțiile, ci societățile trebuie să fie multiculturale, pentru a putea conviețui în mod pașnic și că fiecare trebuie să-și păstreze identitatea culturală, iar popoarele din Bazinul Carpatic „trebuie să aibă propriile instituții, de la grădiniță până la universitate”.

Totodată, Nemeth s-a declarat mândru să primească Premiul Bocskai nu numai în numele său, ci al tuturor celor care au luptat pentru realizarea „visului” înființării Universității Sapientia.

„Am primit de fapt un premiu simbolic, o coroană a învingătorului. Trebuie să luptăm împreună și numai dacă reușim acest lucru putem să ne odihnim zicând că ne-am îndeplinit misiunea. Și numai atunci vom putea să exclamăm încă o dată: ”, a încheiat Nemeth, în aplauzele sutelor de participanți.

La festivitate au participat, alături de cadrele universitare și absovenți, ambasadorul Ungariei la București Fuzes Oszkar, consulul din Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, și președintele Consilului Național Secuiesc, Izsak Balazs.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman