Nepotul primarului din Roșia Montană și alți 15 suspecți au fost reținuți pentru că furau și exploatau ilegal aur

Nepotul primarului din Roșia Montană și alți 15 suspecți au fost reținuți pentru că furau și exploatau ilegal aur
Publicat: 28/10/2015, 12:05
Actualizat: 01/07/2016, 00:31

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Alba, Luminița Prodan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că 16 persoane au fost reținute, din cele 45 audiate, marți seară, în dosarul privind exploatarea ilegală de aur din galerii miniere și halde din zona Roșia Montană.

Prodan a spus că ancheta în acest dosar este continuată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, care urmează să înainteze instanței, miercuri, propuneri de arestare preventivă pentru cei 16 suspecți.

Potrivit sursei citate, polițiștii încearcă să găsească și să ridice cu mandat pentru audieri alte trei persoane suspectate în acest caz, care nu au fost găsite în urma perchezițiilor de marți.

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că printre persoanele reținute se află și unul dintre nepoții primarului din Roșia Montană, Eugen Furdui (PNL).

De asemenea, potrivit acelorași surse, consilierul județean Marin Cenușe (PMP) și un alt nepot al primarului din Roșia Montană, care au fost și ei audiați marți seară, nu au fost reținuți.

Polițiștii au făcut, marți dimineață, 64 de percheziții în Alba, Cluj, Bihor și Mureș, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activități miniere fără permis sau licență, furt și spălare de bani și care ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munții Apuseni, prejudiciul în acest caz depășind 600.000 de lei.

Astfel, în județul Alba au avut loc 59 de percheziții, în Mureș – trei și câte una în Bihor și Cluj.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2013-2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munții Apuseni.

Din cercetări a reieșit că suspecții ar fi sustras, prelucrat și comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet sub forma unor garanții, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În urma perchezițiilor, 45 de persoane, între care un consilier județean PMP din Alba, doi nepoți ai primarului liberal din Roșia Montană și un lider al romilor din Apuseni, au fost ridicate și duse la audieri marți seară, la Alba Iulia.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Alba, Luminița Prodan, declara că, în urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat de la locuințele suspecților ustensile folosite în extragerea aurului, detectoare de metale, dar și cantitatea de peste 1,5 kilograme de aur.

„În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 de grame de aur, alte documente de evidență și contabile, unelte și instalații folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer și aur. De asemenea, au fost ridicate și o armă neletală, deținută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive sau dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale și diverse scule folosite în activitatea infracțională”, spunea Luminița Prodan.

Potrivit sursei citate, suspecții căutau aurul în fostele galerii miniere sau în haldele de steril și după ce îl extrăgeau îl vindeau prin magazine de bijuterii sau case de amanet.

Surse judiciare declarau corespondentului MEDIAFAX că printre suspecții ridicați pentru audieri în acest dosar se află și consilierul județean Marin Cenușe (PMP), un om de afaceri din Câmpeni, doi dintre nepoții primarului din Roșia Montană, Eugen Furdui (PNL), dar și unul dintre liderii romilor din Munții Apuseni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia