Nereguli grave la medicamente în Spitalul „Sf. Pantelimon”

Nereguli grave la medicamente în Spitalul „Sf. Pantelimon
Publicat: 30/06/2016, 16:50

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a finalizat raportul privind situația de la Spitalul „Sf. Pantelimon” București, constatând că „nu au fost inventariate niciodată stocurile de medicamente și materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului remis joi agenției MEDIAFAX.

Echipa ministerului a inventariat medicamentele și le-a comparat cu soldurile din documente. „Astfel, au fost consemnate plusuri în gestiune în 18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei și minusuri în două cazuri cu valoare de peste 400 de lei”, se mai precizează în sursa citată.

Ministerul a dat și câteva exemple de surplus de medicamente: Colistină – 1.019 flacoane, Fluimucil – 10 fiole, Paracetamol – 42 flacoane, Dexametazonă – 8 fiole. De asemenea, cele două cazuri de deficit sunt Tachiyben – 40 de fiole și Albunorm -un flacon.

„Corpul de Control a dispus inventarierea imediată a întregului patrimoniu și înființarea unei comisii de analiză a cauzelor. O posibilă cauză identificată de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor în farmacie în cazul în care pacienții fie decedează, fie nu mai au medicamentul în schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute și în gestiunea electronică”, mai precizează Ministerul Sănătății.

De asemenea, controlul intern managerial al spitalului Sf. Pantelimon nu este conform cu standardele menționate în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 400 din 2015, a mai arătat ministerul.

Despre dulapul de medicamente, raportul consemnează că există un regulament care precizează modul de utlizare a medicamentelor și materialelor sanitare din secția de Terapie Intensivă, dar nu este elaborată o procedură adusă la cunoștința personalului din ATI și semnată de acesta.

„Dulapul mic de medicamente a fost desființat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum într-un singur dulap, cel mare, a cărui fotografie este deja binecunoscută. Având în vedere neconcordanțele dintre informațiile vehiculate în spațiul public și declarațiile scrise furnizate Corpului de Control, atât doamna doctor Laura Constantinescu, cât și doamna doctor Elena Voicu vor fi audiate în Comisia de disciplină și în Consiliul Etic”, se mai arată în comunicat.

Despre posibila discriminare a pacienților pe criterii de vârstă, raportul Corpului de Control arată că, în anul 2015, 2.400 de pacienți au fost la Terapie Intensivă, dintre care 850 au vârsta de peste 60 de ani.

„Includerea în programul AP-ATI se face în baza unui așa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 în sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus în AP-ATI pentru că acesta a decedat la 30 de minute după intrarea în secție, conform documentelor prezentate echipei de control”, a mai precizat Ministerul Sănătății

Au mai fost contatate probleme privind faptul că, în anii 2015 și 2016, au fost invalidate de la decontare servicii medicale în valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței