Nicolae Ciucă: Prezenţa soldaţilor portughezi în România e demonstraţia vie că NATO este alături de toate statele membre

Nicolae Ciucă: Prezenţa soldaţilor portughezi în România e demonstraţia vie că NATO este alături de toate statele membre
Nicolae Ciucă / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 19/05/2022, 16:56

Premierul României, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, că prezența soldaţilor portughezi în România, la Caracal, reprezintă o dovadă de înaltă solidaritate şi prietenie şi „demonstraţia vie că NATO este alături de toate statele membre”, indiferent unde sunt situate geografic în zona transatlantică

Primul ministru a vizitat, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul portughez, Antonio Costa, Batalionul 1 Instrucţie Olt din Caracal, judeţul Olt.

„În acest context foarte complicat şi foarte provocator pentru noi toţi, generat de agresiunea ilegală, neprovocată şi masivă a Rusiei împotriva Ucrainei, România a condamnat invazia şi încălcarea dreptului internaţional. În acelaşi timp, am avut ocazia să vedem în timp real funcţionarea alianţei noastre într-o criză complexă, precum şi expresiile de solidaritate pe care aliaţii şi partenerii noştri din Uniunea Europeană ni le-au dovedit”, a spus Ciucă.

„Portugalia a acceptat să ne ofere o contribuţie generoasă şi suntem foarte recunoscători pentru asta. Participarea ţării dumneavoastră, domnule prim-ministru, la activităţile de vigilenţă sporită din România este de o importanţă majoră pentru noi, dovadă de înaltă solidaritate şi prietenie. Prezenţa soldaţilor portughezi, aici, la Caracal, este şi demonstraţia vie că NATO este alături de toate statele membre indiferent unde sunt situate geografic în zona transatlantică”, a spus Ciucă.

Ciucă şi-a exprimat mulțumirea pentru agenda bogată de apărare bilaterală şi pentru cooperarea puternică în cadrul NATO.

„Aş dori să mulţumesc Portugaliei pentru contribuţia substanţială la structurile multinaţionale din România, la fel cum apreciez profund, de asemenea, participarea Portugaliei la măsurile de vigilenţă sporită în România. Acest lucru ar putea servi drept exemplu pentru contribuţii similare din partea altor aliaţi”, a subliniat Ciucă.

Premierul a apreciat contribuţia esenţială a Portugaliei la programul privind avioanele multirol destinate forţelor armate române, precum şi achiziţia cu succes a altor 5 avioane F16.

„Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru modernizarea ulterioară a tuturor componentelor din cadrul acestui program de apărare”, a spus Ciucă.

În încheierea alocuţiunii sale, premierul a mulţumit premierului şi militarilor portughezi pentru prezenţa lor la Caracal.