Nicolae Ciucă: România şi-a atins toate ţintele strategice la Summitul NATO de la Madrid

Nicolae Ciucă: România şi-a atins toate ţintele strategice la Summitul NATO de la Madrid
Nicolae Ciucă / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 30/06/2022, 23:02

Premierul României, Nicolae Ciucă, a afirmat că România și-a atins toate țintele strategice la Summitul NATO de la Madrid. Acesta a vorbit și despre cel mai important câștig al țării noastre, acela că NATO va suplimenta prezența americană în România.

Șeful executivului a vorbit și despre importanța și evoluția parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România.

„Conceptul Strategic al Alianţei consemnează faptul că Marea Neagră este zonă de interes Strategic al NATO. Rusia este definită ca principala ameninţare la adresa securităţii euroatlantice şi, în consecinţă, NATO consolidează, pe termen lung, postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Ca parte a întăririi posturii NATO pe Flancul Estic, NATO consemnează proiectul de a amplasa o prezenţă terestră substanţială şi persistentă, întărirea apărării aeriene şi antirachetă, pre-poziţionarea de echipamente militare şi îmbunătăţirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte deosebit de importante pentru România. Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat prezenţa suplimentară americană în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă în ţara noastră. Salutăm această contribuţie care marchează consistenţa Parteneriatului Strategic România – SUA”, scrie în mesajul distribuit de premier pe pagina de Facebook a Guvernului.

Premierul a subliniat că România nu a fost niciodată mai sigură în faţa unor ameninţări directe şi persistente derulate în vecinătatea sa imediată.

„Grupul de Luptă înfiinţat în România poate fi crescut de la nivel de batalion, cum este stabilit în prezent, la nivel de brigadă – dacă situaţia de securitate o va impune. Salutăm şi anunţul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, care a luat decizia de a amplasa în România o prezenţă militară pe termen lung în cadrul NATO, o brigadă care poate fi activată în caz de nevoie. România nu a fost niciodată mai sigură în faţa unor ameninţări directe şi persistente derulate în vecinătatea sa imediată”, a mai transmis Ciucă.