Nicolae Zamfir, după demiterea de la conducerea laserului de la Măgurele: Am primit vestea cu stupoare, am fost demis în grabă, fără nicio discuție / Noul director, sancționat pentru abateri grave

Nicolae Zamfir, după demiterea de la conducerea laserului de la Măgurele: Am primit vestea cu stupoare, am fost demis în grabă, fără nicio discuție / Noul director, sancționat pentru abateri grave
Academia România protestează împotriva demiterii academicianului Nicolae Zamfir, directorul „laserului de la Măgurele”
Publicat: 15/08/2020, 20:18
Actualizat: 16/08/2020, 12:07

Fostul directorul al celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), Nicolae Zamfir, a vorbit sâmbătă despre revocarea din funcție, făcută de ministrul Educației Monica Anisie.

Specialistul a fost revocat din funcție în cursul serii de vineri, 14 august, iar în locul său a fost numit Nicolae Mărginean, unul dintre principalii opozanții ai lui Nicolae Zamfir. Cel din urmă a precizat la Digi24 modul în care a perceput revocarea din funcție, dar și ce se ascunde în spatele cortinei de la Măgurele.

Nicolae Zamfir, după demiterea de la conducerea laserului de la Măgurele: Am primit cu stupoare vestea

„Nu știu, nu vă pot răspunde, am primit și eu cu stupoare (vestea demiterii – n.r.), sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare. Nu știu ce a fost în spatele deciziei doamnei ministru”, a declarat Nicolae Zamfir.

De asemenea, acesta a recunoscut că în cadrul institutului au existat niște probleme legate de nerespectarea regulilor financiare și de nerespectarea unor reguli legate de protecția la radiații nucleare.

„Sigur că a trebuit să iau măsuri, dar acesta este rolul unui director. Cei care au încălcat aceste reguli au găsit de cuviință că e bine să protesteze și să ducă o campanie de denigrare”, a susținut specialistul.

Noul director, sancționat pentru abateri grave: Avea responsabilitatea să facă măsurători și nu le-a făcut

Nicolae Zamfir a precizat că nu știe care a fost motivul din cauza căruia a fost demis, însă punctează că actualul director a fost sancționat pentru abateri grave de la regulile privind protecția la radiații nucleare.

„Nu știu, pentru că decizia de revocare nu invocă niciun motiv. Bănuiesc, însă, pentru că a fost o campanie destul de agresivă în presă, cu lucruri neargumentate sau false, legat, de asemenea, de implementarea proiectului și de apartenența la acel ERIC, în care noi nu avem nicio vină, ne-am făcut datoria complet, așa cum am promis acum zece ani, am aplicat pentru proiect, deci nu știu care sunt adevăratele motive, dar a fost, cred, o combinație de pretexte. (…) Acești contestatari, în loc să aleagă calea dialogului, i-am invitat de fiecare dată să discutăm, au ales denigrarea nu numai a mea, dar și denigrarea proiectului”, a mai explicat acesta.

„Dl. Mărginean avea responsabilitatea să facă măsurători (pentru protejarea mediului – n.r.) și nu le-a făcut”, a punctat specialistul.

Povestea superlaserului de la Măgurele

În urmă cu un an, mai exact în luna martie a anului 2019, laserul de la Măgurele, proiect finanțat din fonduri structurale cu aproximativ 311 milioane de euro, atingea puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare din lume. Proiectul a fost realizat în strânsă colaborare cu profesorul francez Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2018.

În luna iulie, GÂNDUL.RO a discutat cu academicianul Victor Nicolae Zamfir, director general al Institutului Național de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” și al centrului ELI-NP .

Povestea laserului de la Măgurele a început în 2006, când cercetătorul francez, Gérard Mourou, proaspăt întors în Franța din SUA, și care făcuse în 1985 o descoperire privind construcția laserelor de mare putere, reușea să coaguleze cercetătorii și inginerii din domeniu laserelor și să facă o propunere la Comisia Europeană de construcție a unuia dintre cele mai puternice lasere din întreaga lume. În acea perioadă, în Europa s-a elaborat o foaie de parcurs, pentru megaproiectele din Europa. Mega înseamnând de la sute de milioane în sus. În total au fost 36 de mari proiecte în toate domeniile științei, iar fizica și ingineria, au primit cele mai multe proiecte, fiind domeniile cele mai mature care au ajuns la nivelul să construiască mari centre. Așa că unul dintre aceste proiecte a fost ELI(The Extreme Light Infrastructure), conceput pe ideea de a construi lasere de mare putere în Europa, povestea academicianul Zamfir pentru GÂNDUL.RO.

Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

Întregul interviu cu academicianul Nicolae Zamfir pe GÂNDUL.RO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată