Nicolăescu: Este regretabil că s-a ales declanșarea grevei; invit la discuții în 20 noiembrie

Nicolăescu: Este regretabil că s-a ales declanșarea grevei; invit la discuții în 20 noiembrie
Publicat: 14/11/2013, 19:03
Actualizat: 04/02/2019, 12:52

Ministerul Sănătății face apel la profesioniștii din sistemul sanitar să dea dovadă de responsabilitate față de pacienți și să nu afecteze, prin acțiunile lor, buna funcționare a sistemului sanitar.

„Îmi exprim convingerea că înțelepciunea trebuie să pună în față interesul fundamental al cetățeanului, că dialogul va ajuta la clarificarea pozițiilor și la înțelegerea cu bună-credință a realităților care ne determină să acționăm într-un anume mod”, a spus ministrul Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al MS.

Ministerul Sănătății consideră că problemele din sistemul sanitar pot fi rezolvate doar prin colaborare și susține continuarea dialogului cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate.

În acest sens, ministrul Eugen Nicolăescu, împreună cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, invită reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, în 20 noiembrie, la sediul MS, pentru continuarea dialogului social, având în vedere prevederile legale referitoare la conflictele de muncă, dar și petnru continuarea demersurilor de identificare a soluțiilor care să îmbunătățească activitatea sistemului sanitar și a personalului medical, se mai arată în comunicatul citat.

Ministerul Sănătății precizează că în ultimele luni s-au purtat numeroase discuții cu Coaliția Profesioniștilor din Sănătate, iar cea mai mare parte a revendicărilor acestora și-a găsit soluționarea, printre care majorarea veniturilor rezidenților prin acordarea unei burse, constituirea grupurilor de lucru pentru salarizarea personalului medical, dar și probleme de natură organizatorică și funcțională ale sistemului sanitar.

În ce privește solicitarea angajaților din distemul sanitar de alocare a 6% din PIB pentru Sănătate, MS susține că acesta reprezintă un obiectiv politic până în anul 2016, asumat prin Programul de Guvernare USL.

„Ministerul Sănătății dorește să reamintească că actualul Guvern și-a propus ca obiectiv și a reușit să reîntregească salariile din sistemul sanitar după ce, în anul 2010, Guvernul de la acea dată le-a redus într-un mod nedrept și de natură să afecteze într-un mod grav buna funcționare a sistemului sanitar”, se menționează în comunicat.

Angajații din sistemul sanitar vor intra din 28 noiembrie în grevă generală pe termen nelimitat, a anunțat, joi, vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, precizând că aceștia vor cere și demisia ministrului Sănătății, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise.

Consiliul Național al Federației Sanitas a decis declanșarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Potrivit lui Marius Sepi, protestele sunt susținute și de către organizațiile profesionale ale medicilor.

El a precizat că angajații din sistemul sanitar sunt deschiși la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor ridicate de aceștia.

Data anunțată de Federația Sanitas pentru declanșarea grevei generale este doar o propunere, care trebuie să fie agreată de toate federațiile membre ale Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

„Declanșarea grevei este apanajul sindicatelor și sigur că noi îi susținem. Datele se stabilesc între toate sindicatele membre în Coaliție. Vom suține acest demers doar dacă revendicările noastre nu vor fi soluționate până atunci”, a declarat Astărăstoae.

Angajații din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Federația Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public să-și dea acordul pentru participarea la greva de avertisment și la greva generală organizate în luna noiembrie de Federația Sanitas.

„Având în vedere că guvernanții au răspuns la demersurile noastre prin tăcere, că guvernanții nu își asumă, public, responsabilitatea pentru subfinanțarea sistemului sanitar, că guvernanții consideră că s-au achitat cu brio de rezolvarea revendicărilor profesioniștilor din sistemul sanitar, că prin politicile lor financiare, aceiași guvernanți creează premisele unei subminări a sănătății publice, la care noi, medicii, nu dorim să fim complici, nu ne rămâne decât o soluție: greva”, a spus dr. Florin Chirculescu, președintele Federației Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”.

În 2 noiembrie, peste 4.000 de angajați din sistemul sanitar au protestat în Capitală.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021