Nicolăescu: Românii, în proporție de 90%, sunt săraci și trăiesc din asigurări sociale de sănătate

Nicolăescu: Românii, în proporție de 90%, sunt săraci și trăiesc din asigurări sociale de sănătate
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 26/03/2017, 14:25

„Cetățenii români, în proporție de 90%, sunt săraci și trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Asta este problema României, e a noastră, a tuturor, pe asta trebuie să o rezolvăm”, a spus Nicolăescu.

El a precizat că asigurarea este obligatorie, nu facultativă. „Asigurarea este obligatorie, dacă e obligatorie, e o contribuție obligatorie, deci e un fel de impozit. De ce să răstălmăcim cuvintele? Noi vorbim de un impozit obligatoriu. Dacă se spunea asigurarea este facultativă, atunci erau bani privați și făceați ce doriți dumneavostră cu ei. Cât ea este socială, așa se cheamă, asigurări sociale de sănătate, atunci acei bani sunt publici, iar Guvernul și ministerul Sănătății au obligația să facă aceaste politici publice pe fonduri publice”, a spus Nicolăescu.

Solicitat să comenteze criticile aduse propunerii sale de eliminare a finanțării de la stat pentru spitalele private, Nicolăescu a răspuns: „În general, lumea critică când nu este bine informată. Când vor înțelege care sunt măsurile în coerență, care au ca scop tocmai îmbunătățirea serviciilor medicale, sigur nu vor mai avea nicio reținere”.

El a arătat că cine se întreabă acum de ce banii nu merg și la privat habar nu are de lege, pentru că legea se referă la asigurări sociale de solidaritate și nu privește opțiunile private și conturile personale de asigurări.

„Legea spune de asigurări sociale de sănătate care sunt obligatorii pentru că reprezintă sistemul de solidaritate, Cine dorește să exprime opțiuni, poate face asigurări private, legea de azi permite oricui”, a spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătății declara, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Târgu Mureș, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susține numai spitalele publice din România, fiind sistată finanțarea din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unitățile spitalicești private.

„În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanțarea din fondurile Casei pentru unitățile spitalicești private. Astfel încât toți banii publici – vorbim de fondul unic național de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută exista finanțare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va crește fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie și terapie intensivă, sper că va asigura o finanțare superioară a spitalelor și va micșora din nemulțumirile cetățenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc și eu astăzi și vom urmări această idee: dacă într-o secție de anestezie și terapie intensivă, după ce intră acest program în funcțiune, cineva din conducerea secției sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetățean și noi facem aceste eforturi și ne-am străduit să obținem acești bani și vedeți, cu modificările pe care le facem în finanțare, tocmai să încercăm să rezolvăm o problemă”, a spus Nicolăescu.

El a afirmat că se va strădui, împreună cu Raed Arafat, să analizeze și să prioritizeze fiecare problemă din sistem și „ușor-ușor” să găsească „soluție fiecăreia”, fiind clar că nu pot fi rezolvate toate odată, întrucât nu există banii necesari.

Nicolăescu a spus că cine își dezvoltă o afacere privată „nu și-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie să își gândească investiția bazându-se pe forțele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obțină prin trafic de influență”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia