Nicușor Dan vrea ca Daniel Băluță să răspundă pentru parcarea din Parcul Tineretului din București

Nicușor Dan vrea ca Daniel Băluță să răspundă pentru parcarea din Parcul Tineretului din București
Nicușor Dan vrea ca Daniel Băluță să răspundă pentru parcarea de lângă Palatul Copiilor

„După mai multe decizii executorii ale instanțelor, Primăria Sectorului 4 s-a hotărât, într-un final, să sisteze lucrările ilegale la parcarea din Parcul Tineretului. Banii bucureștenilor din Sectorul 4, circa 14 milioane de lei, au fost cheltuiți ilegal pentru construirea parcării, iar primarul Daniel Băluță trebuie să răspundă pentru încălcarea legii cu bună știință. Reamintesc că prima decizie a instanței în care se spunea clar că este ilegală construirea parcării din Parcul Tineretului a fost dată în luna decembrie 2017. Primarul a forțat și a venit cu o nouă Hotărâre de Consiliu Local, la fel de ilegală ca și prima. Ca parte în proces, Primăria Sectorului 4 trebuia să sisteze lucrările imediat după pronunțarea deciziei, care devine executorie în acel moment, nu după primirea comunicării”, transmite Nicușor Dan printr-un comunicat de presă.

Parlamentarul susține că Primăria Sectorului 4 a primit în administrare de la Primăria Generală terenul cu „obligația de a o amenaja ca parc, nu pentru a construi o parcare betonată”.

„Daniel Băluță a ignorat Hotărârea Consiliului General al Capitalei, cu aprobarea tacită a primarului general Gabriela Firea, care nu a luat nicio măsură după ce a văzut că primarul Sectorului 5 încalcă o decizie a CGMB. Asociația Salvați Bucureștiul și Eco Civica au înaintat o acțiune civilă pentru aducerea terenului la situația anterioară construirii parcării, costurile reamenajării putând fi de asemenea imputate primarului Daniel Băluță. Soluția pentru a respecta legea și pentru a asigura bucureștenilor din zonă locuri de parcare este amenajarea unui parc cu o parcare subterană pe partea dinspre bulevard, nu pe toată adâncimea parcului. Această soluție este una legală, iar costurile ei sunt similare cu cele pentru parcarea betonată și ilegală realizată de primarul Daniel Băluță”, precizează deputatul.

„Respectarea legii nu e opțională și țin să îl asigur pe primarul Băluță că sunt preocupat de dezvoltarea Bucureștiului și nu de distrugerea lui, așa cum este actuala administrație PSD care s-a remarcat doar prin ineficiență și prin inițiative care nu au nimic în comun cu intersul bucureștenilor de a trăi într-un oraș cu condiții decente, un oraș european”, completează Nicușor Dan.

Sâmbătă, Primăria Sectorului 4 a anunțat că lucrările au fost sistate, după ce instanța a suspendat avizul de mediu.

„Autoritatea publică locală nu putea bloca o investiție publică de o asemenea anvergură, aprobată de Consiliul Local al Sectorului 4, în lipsa unei comunicări oficiale din partea Tribunalului București! Această informare, subliniem – OFICIALĂ, a ajuns la Primăria Sectorului 4 în urmă cu câteva zile. Legea trebuie respectată și aplicată de toți cei implicați în acțiune, așa că imediat după primirea comunicării, lucrările au fost SISTATE!”, transmite Primăria Sectorului 4 printr-un comunicat de presă.

Primăria precizează că lucrările de amenajare a acestei parcări se află în deplină legalitate, menționând că proiectul este avizat de Inspectoratul de Stat în Construcții, Garda de Mediu sau Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, spațiul în cauză fiind încadrat în Registrul Spațiilor Verzi în categoria celor de tip V1 A, „ale căror funcțiuni admise sunt, între altele, inclusiv amenajările de parcaje”.

„Odată cu edificarea acestei parcări au fost plantați peste 450 de arbori (tei), un număr mult mai mare decât cel al arbuștilor ce se aflau inițial pe acest teren”, se arată în comunicat.

„Cum se pare că se află într-o reală campanie electorală, îi sugerez domnului Dan să-și canalizeze energia către proiecte de modernizare și de dezvoltare a orașului, nu să și-o irosească încercând să se opună proiectelor de acest fel. Îl asigur că toate proiectele Primăriei Sectorului 4 respectă cu strictețe toate prevederile legale”,a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

La începutul lunii, Tribunalul București a decis suspendarea acordurilor de mediu obținute de primăria sectorului 4 pentru construirea unei parcări în Parcul Tineretului, hotărârea nefiind definitivă.

Prin Hotărarea Consiliului General din data de 21.12.2016, terenul în suprafață de 52.863 mp de pe strada Secerei, situat între Palatul Copiilor, Parcul Copiilor și Sala Polivalentă, pe care Primăria sectorului 4 vrea să amenajeze o parcare, a fost transferat în administrarea Consiliului Local sector 4. Ulterior, în 2017, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei parcări cu 750 de locuri pe acest teren- parcare la care se lucrează în prezent.

 

Inchide