Nicușor Dan: Vremea sindicalismului mafiot în România a apus

Nicușor Dan: Vremea sindicalismului mafiot în România a apus
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei / Sursă Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 22/01/2022, 20:47

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, în contextul grevelor STB din ultimele zile, că vremea sindicalismului mafiot în România a apus.

Edilul a subliniat că nerespectarea unei hotărâri judecătorești este infracțiune.

„Vremea sindicalismului mafiot în România a apus. Este ultima zvâcnire a sindicalismului mafioto-politic. Faptul că câțiva șoferi au înțeles și au ieșit pe traseu e semn de însănătoșire. Nerespectarea unei hotărâri judecătorești este infracțiune. Cu cât persiști, cu atât mai grav este ceea ce faci. Salut faptul că Parchetul a început urmărirea penală. Nu poți să nu respecți o hotărâre judecătorească”, a declarat primarul, la finalul ședinței cu conducerea STB.

Potrivit primarului, sâmbătă, unii angajaţi ai STB au fost „intimidaţi şi agresaţi”.

„S-au întâmplat azi ultimele zvâcniri ale acestui sindicalism mafiot. Au fost oameni în depouri care au încercat să-și facă munca și au fost intimidați, agresați de sindicaliști. Vreau să transmit foarte ferm: acest lucru nu se poate întâmpla într-un stat de drept, nu poate să rămână fără urmări”, a afirmat Nicușor Dan.

Număr de telefon special pentru șoferii STB

Edilul a anunțat, de asemenea, că pune la dispoziţia şoferilor şi vatmanilor din STB un număr de telefon la care aceştia pot apela dacă sunt ameninţaţi sau agresaţi, fiind împiedicaţi de către reprezentanţi ai sindicatului să iasă pe traseu.

„Am făcut un număr unic 0800800868 pentru toți acei șoferi și vatmani care vor să iasă la muncă și sunt amenințați. Contactul cu acest număr păstrează confidențialitatea, dar poliția intervine imediat. Promit ajutor juridic pentru orice persoane care se teme de acțiuni viitoare ale sindicatului. Cine se teme de sindicat va avea sprijin juridic”, a afirmat primarul.

Potrivit edilului, angajații STB care au fost de serviciu vineri și sâmbătă și au refuzat să iasă pe traseu riscă să le fie desfăcut contractul de muncă.

În privința autobuzului vandalizat a cărui imagine a apărut pe internet, Nicușor Dan a spus că are informaţii conform cărora poliţia a fost sesizată, afirmând că cel care a spart geamul ușii de la mijlocul de transport „clar că nu e un călător”.

Sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti protestează de trei zile şi refuză să iasă pe traseu, solicitând condiţii mai bune de muncă, majorări salariale şi demisia directorului societăţii, Adrian Criţ. Protestul continuă, deşi există o decizie a instanţei prin care greva e declarată ilegală, iar angajaţilor STB li se cere să reia imediat lucrul.

Potrivit directorului general al STB, Adrian Criţ, sâmbătă dimineață, la prima oră, au ieşit pe traseu doar câteva autobuze și tramvaie.