VIDEO | Marcel Ciolacu îi sugereză primarului general să demisioneze, în urma grevei STB: Mai este o variantă. Pleacă acasă Nicușor Dan

Publicat: 21/01/2022, 15:12
Actualizat: 21/01/2022, 15:46

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îi sugereză primarului Capitalei, Nicușor Dan, să demisioneze, în urma grevei șoferilor de la Serviciul de Transport București (STB).

Marcel Ciolacu a făcut această sugestie în contextul în care Nicușor Dan a cerut PSD să intervină în cazul acțiunii de protest a angajaților STB.

„Cer Partidului Social Democrat să se pronunţe, pentru că noi avem o grevă care paralizează Bucureştiul şi afectează sute de mii de bucureşteni, organizată de un consilier general PSD. Un om care şi-a câştigat mandatul pe lista PSD. Şi atunci cer PSD să se pronunţe pe una din două opţiuni, fie susţine această manifestaţie care paralizează oraşul, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu, care a organizat această grevă”, a spus, vineri dimineața, primarul general, într-o conferință de presă.

Reacția liderului social-democraților nu a întârziat să apară: „Mai este o posibilitate: fie pleacă acasă Nicușor Dan”.

Astfel, Marcel Ciolacu a ezitat să răspundă dacă va retrage sprijinul politic liderului sindicaliştilor STB, Vasile Petrariu.

Angajații STB, societatea de transport public din București, au intrat vineri dimineață în grevă generală, pentru a doua zi consecutiv, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis, în două dosare distincte, deschise ca urmare a sesizării conducerii STB, că greva este ilegală și că șoferii trebuie să se întoarcă la muncă de îndată.

Preşedintele PNL a spus că nu ştie toate detaliile, dar dacă este politic, trebuie rezolvat politic.

Florin Cîțu: Nu știu dacă protestul este unul politic

Liderul PNL, Florin Cîțu spune că nu știe dacă protestul șoferilor STB este unul poolitic, însă este nevoie se soluții.

”Nu ştiu dacă este politic, ştiu că liderul sindical este membru al PSD, poate ar trebui să fie o discuţie cu preşedintele Marcel Ciolacu, pentru că, până la urmă, suferă bucureştenii şi ar trebui să se găsească un compromis, să vedem. Eu sunt omul care întotdeauna spune că dialogul va rezolva orice problemă. Dacă poate să ajute şi să îi spună să lase protestul poate o perioadă şi să nu mai sufere bucureştenii, ar fi bine, putem să găsim soluţii. (…) Poate că domnul Ciolacu poate să aibă o discuţie cu membrul de partid şi să îi spună să îi lase pe bucureşteni să meargă cu mijloacele de transport în comun”, a spus Florin Cîţu.

Dosar penal pentru greva STB

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 (PJS3) au deschis un dosar penal in rem cu privire la greva șoferilor Societății de Transport București (STB), au spus oficialii instituției, pentru GÂNDUL.

„A fost înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de declarare a grevei cu încălcarea Legii dialogului social”, au spus oficialii PJS3.

Unul dintre articolele cu privire la care procurorii au suspiciuni că a fost încălcat este 191, aliniatul (1) din Legea 62/2011, respectiv Legea dialogului social.

Conform textului de lege, „participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă sau să refuze să participe”.

Dosarul penal a fost deschis în urma unui proces verbal de sesizare depus de Brigada de Poliție pentru Transportul Public.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult