Nivelul Dunării crește periculos: peste 1500 de oameni au fost mobilizați să aștepte viitura. „Va fi probabil la nivelul celei din 2010″

Publicat: 20/05/2014, 11:37
Actualizat: 20/03/2019, 17:34

Totul depinde de ploile din următoarea perioadă. Șeful ANM, Ion Sandu, spune că ploile așteptate săptămâna aceasta nu sunt de natură să contribuie semnificativ la umflarea râurilor – o veste bună având în vedere că Dunărea se află sub cod portocaliu de inundații de sâmbătă. Specialiștii de la INHGA încearcă, de asemenea, să calmeze spiritele.

„S-a dat cod portocaliu pentru prevenirea inundațiilor. Dunărea este diguită. Depinde de perioada cât vor dura ploile. La ora actuală nu este o stare reală de pericol, dar trebuie evaluate debitele„, a explicat Mary-Jeanne Adler, director științific al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), pentru gândul.

În imaginea de mai jos pot fi văzută cele cinci stațiile hidrometrice unde Dunărea a depășit cotele de inundație. Mai exact, este vorba despre Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm).

Sursă: Administrația Națională „Apele Române” (ANAR)

Adler a subliniat că, în ciuda ploilor din ultima perioadă și a inundațiilor înregistrate în mai multe județe din România, viitura care va coborî pe Dunăre nu prezintă un pericol ridicat deoarece nu se va suprapune acestor evenimente. Ea a adăugat că situația de acum este similară, cel puțin din punct de vedere al cotelor Dunării, cu cea din 2010, când doar anumite sectoare de rău au fost afectate de inundații.

„Să sperăm că se vor elibera bazinele Ialomiței înainte de a ajunge viitura de pe Dunăre în România. Dunărea rezistă la astfel de evenimente. Viitura din 2010 a depășit aceste valori (de 13.500 de metri cubi, cât se estimează că va fi debitul Dunării pe 22 mai n.r.) și am avut probleme pe anumite sectoare de râu, dar n-au fost foarte multe pagube materiale (…) Viitura de acum este similară cu cea din 2010„, a precizat ea.

Foto: Justin Stăvaru // Mediafax Foto

Când am putea avea probleme cu Dunărea

Debitele actuale ale Dunării sunt încă departe de maximele istorice înregistrate în anii în care inundațiile au produs pagube majore în România, reiese din datele Administrației Națională „Apele Române” (ANAR).

Sursă: Apele Române

Specialiștii de la Apele Române spun că până când Dunărea nu depășește 13.500 de metri cubi pe secundă la intrarea în țară, nu există niciun risc major de inundații pentru populație și locuințe.

În 2006, când debitul atins a fost de 15.860 mc/s, circa 10.000 de oameni au fost evacuați atunci din zonele afectate de inundații.

Dunărea se află până pe 26 mai sub cod portocaliu de inundații pe sectorul aval de Porțile de Fier – Zimnicea, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

Proiect de 13,7 milioane de euro pentru Dunăre

Pe lista zonelor care riscă să fie afectate de eventuale inundații pe Dunăre se află mai multe localități din județele Galați și Brăila.

„Galați este mai afectat. Lucrările de apărare pentru zona joasă nu asigură protecția necesară pentru că locuințele s-au extins foarte mult în zona inundabilă. La fel s-a întâmplat și la Brăila, spre exemplu”, a precizat Adler.

România a cheltuit 47 de milioane de euro pentru a pune la punct mai multe hărți de hazard și de risc la inundații. Pentru acestea au fost scanate cursurile principale de apă și afluenții lor de la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România: Crișuri, Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița, Dobrogea-Litoral, Prut-Bârlad, Siret, Mureș, Someș-Tisa.

Pentru o mai bună monitorizare a Dunării, Apele Române au în prezent un proiect, în parteneriat cu autoritățile din Bulgaria, prin care se urmărește, printre altele, îmbunătățirea vitezei de reacție în situații de urgență.

Valoarea proiectului este de 13,7 milioane de euro și urmează să fie terminat în vara acestui an. Noul sistem va permite furnizarea de informații cu privire la evoluția debitelor, date de care se vor putea folosi atât autoritățile responsabile cu intervenția cât și publicul larg. Cu toate că încă se lucrează la implementarea sa, proiectul este operațional.

„Noi avem acum în coordonare proiectul Danube WATER. Se modernizează sistemele de prognoză de-a lungul Dunării. Nu este complet finalizat, dar este operativ. Avem prognoze foarte bune pentru fenomenele de pe Dunăre. Acestea trebuie revizuite zilnic. Prognozele pe care le dăm se susțin și pe rezultatele acestui proiect”, a precizat Adler.

Ce fac autoritățile

Guvernul a constituit la Craiova un centru regional de comandă pentru inundații, coordonat de ministrul Administrației, vicepremierul Liviu Dragnea.

Peste 1.500 de oameni au fost trimiși în teren. Ei au la dispoziție 150 de utilaje de terasiere, 30 de mașini de teren, 800.000 de saci (ce pot fi suplimentați până la 1,5 milioane, în caz de nevoie) și 30.000 de metri pătrați de folie și geotextil.

În județul Mehedinți, autoritățile au decis golirea lacului de acumulare de la Orșova pentru a putea prelua apele Dunării.

Foto: Justin Stăvaru // Mediafax Foto

La ora actuală, echipe ale Apelor Române lucrează, în județul Ialomița, pe malul drept al brațului Borcea, la consolidarea unui dig în regim de urgență și la ridicarea unei linii de apărare cu o lungime de 160 de metri.

Tot sectorul îndiguit al Dunării este supraveghea 24 de ore din 24. Echipele ANAR patrulează în permanență lucrările hidrotehnice. De asemenea, se monitorizează evoluția variațiilor de debite și niveluri în secțiunile Dunării, iar informațiile se transmit permanent spre autorități.

Cele mai semnificative evenimente hidrologice au avut loc în ianuarie 1998, martie – mai 2006 și iunie – iulie 2010. Cele mai mari pagube s-au produs în timpul inundațiilor din 2006, valoarea acestora ridicându-se, din calculele autorităților, la circa 340 de milioane de euro.

Autoritățile au întâmpinat însă și dificultăți în timpul acțiunilor de îndiguire. Nisipul dus de către reprezentanții Administrației Bazinale Argeș – Vedea pentru a construi un dig pe malul râului Păuleasca a fost furat de localnici din comuna argeșeană Mălureni, care au luat materialul nebăgat în saci și l-au dus în curți, pentru a-l folosi la construcții, scrie Mediafax.

În ultima săptămână 16 județe s-au aflat sub avertizare de cod portocaliu de inundații, iar pentru alte 30 de județe meteorologii au emis avertizări de ploi și vijelii.

Inundații în străinătate

Situația este gravă însă în străinătate. Peste 25 la sută dintre cei aproximativ patru milioane de locuitori ai Bosniei-Herțegovina sunt afectați de inundațiile din ultimele zile, potrivit Mediafax.

Cel puțin 30 de persoane au murit în ultimele trei zile, în urma celor mai grave intemperii care au avut loc în Bosnia și Serbia în ultimul secol.

Foto: Elvis Barukcic // AFP // Mediafax Foto

Din cauza inundațiilor, peste 15.000 de persoane au fost evacuate în Serbia. De asemenea, situația rămâne foarte dificilă în nord-estul Bosniei, în regiunea Bijeljina, unde autoritățile au început sâmbătă evacuarea populației din patru sate, și la Obrenovaț, în Serbia, unde toți locuitorii, respectiv 20.000 de persoane, vor fi evacuați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului