Noi nemulțumiri ale comunității maghiare. UDMR: Declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, o insultă la adresa ungurilor

Redactor:
Vasile Magradean
Noi nemulțumiri ale comunității maghiare. UDMR: Declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, o insultă la adresa ungurilor
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, susține că declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, proiect care a primit marți aviz favorabil în comisia de administrație, nu ajută cu nimic buna conviețuire româno-maghiară.

Potrivit unui comunicat al lui Korodi Attila, transmis marți, UDMR este împotriva acestui proiect legislativ.

„Astăzi (marți – n.a.), în cadrul comisiei pentru administrație, cu voturile celor de la PSD și PMP a trecut proiectul de lege care prevede declararea zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon. UDMR este împotriva acestui proiect legislativ și, de aceea, la votul din plen vom vota împotriva acestui proiect de lege. Declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon nu ajută cu nimic buna conviețuire româno- maghiară, și, mai mult, este o insultă la adresa comunității maghiare din România. Am convingerea fermă că acest proiect de lege nu limitează doar buna conviețuire, dar și viitorul comun al celor două etnii”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, România poate să devină o țară puternică cu condiția să își respecte toți cetățenii.

„Ar putea să găsească o sărbătoare care nu ne desparte, dimpotrivă, ne apropie prin crearea unui cadru propice pentru acceptarea minorităților și respectului reciproc. Este inadmisibil ca unii politicieni – în acest caz chiar un fost ministru de externe – se folosesc de relația româno-maghiară în scopuri strict personale, din dorința de a-și face capital politic”, a mai spus Korodi Attila.

Comisia pentru administrație a Camerei Deputaților a dat, marți, aviz favorabil la proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Au fost 11 voturi „pentru” de la PSD și PMP și opt „împotrivă” de la PNL, UDMR și ALDE.

Raportul urmează să fie dat într-o ședință comună a comisiilor juridică și de cultură a Camerei Deputaților.

Tratatul de la Trinon, semnat la data de 4 iunie 1920 definește, printre altele, frontiera româno-maghiară de după Primul Război Mondial. 

Inchide