Noi proteste la Pungești, unde Chevron organizează „Ziua porților deschise” doar pentru jurnaliști

Noi proteste la Pungești, unde Chevron organizează Ziua porților deschise doar pentru jurnaliști
Publicat: 08/04/2014, 13:32
Actualizat: 12/02/2019, 01:50

Peste 50 de localnici s-au adunat, marți la prânz, în fața perimetrului deținut de compania petrolieră Chevron la Siliștea-Pungești, în zonă fiind mobilizați și zeci de jandarmi, pentru a preveni eventuale incidente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanții au bannere cu mesaje prin care cer întreruperea operațiunilor companiei Chevron. Protestatarii, aflați lângă gardurile care delimitează perimetrul deținut de Chevron, huiduie și scandează lozinci precum „Apă, aer și natură, nu fractură, nu cianură”, „România este țara noastră, Chevron niciodată nu o s-o otrăvească”.

De asemenea, manifestanții le-au strigat reprezentanților companiei Chevron, în timp ce aceștia le prezentau jurnaliștilor amplasamentul pe care se desfășoară lucrările, să înlăture steagul României de pe sonda de explorare a gazelor de șist care urmează să fie amplasată la Pungești.

„Ați pătat drapelul României când ne-ați bătut, nu meritați drapelul, dați-l imediat jos”, a strigat Constantin Pîslaru, unul dintre liderii Asociației „Mișcarea de rezistență Pungești”.

În paralel, are loc o acțiune intitulată „Ziua porților deschise”, organizată de Chevron exclusiv pentru jurnaliști, cărora li s-a permis accesul pe șantierul unde va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de șist.

Și sâmbătă, peste o sută de persoane, majoritatea localnici, au protestat la Pungești față de explorarea și exploatarea gazelor de șist, oamenii mărșăluind pe o distanță de câțiva kilometri pe drumul județean care tranzitează comuna, până în apropierea perimetrului deținut de compania Chevron.

Duminică, proteste față de explorarea și exploatarea gazelor de șist au avut loc și în București, Vaslui, Arad, Cluj-Napoca și Timișoara.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste. Autorizația pentru amplasarea sondei la Siliștea-Pungești a fost acordată de Consiliul Județean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei petroliere fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

Chevron mai alte trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de șist în județul Vaslui, respectiv în localitățile Puiești, Păltiniș – Băcești și Popeni – Găgești. Recent, compania petrolieră a obținut și autorizație de construire pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de șist la Puiești. Sonda de explorare de la Puiești va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate și la 300 de metri față de pârâul Tutova. Suprafața luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că gazele de șist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, precizându-se că, dacă nu există gaze din producția internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia, astfel că orice protest pe această temă trebuie să aibă un scop și o finalitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase