Noile facilități de angajare a șomerilor vor dezavantaja vârsnicii, absolvenții și salariile mici

Noile facilități de angajare a șomerilor vor dezavantaja vârsnicii, absolvenții și salariile mici
Propunerile Guvernului privind modificarea facilităților oferite firmelor pentru angajarea șomerilor de sub 25 de ani și a celor de peste 55 de ani aduc beneficii mai mici pentru companii dacă salariile sunt sub 3.050 de lei și dezavantajează absolvenții și persoanele în vârstă, potrivit Accace.
Publicat: 17/07/2012, 17:05
Actualizat: 05/02/2016, 23:21

Noile facilități de angajare a șomerilor vor dezavantaja vârsnicii, absolvenții și salariile mici

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că firmele care angajează șomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau mai mare de 55 ani nu vor plăti pentru aceștia, pentru o perioadă de un an, contribuții de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menținute încă un an după expirarea facilității.

„Declarația premierului Ponta este însă incompletă, deoarece se specifică doar scutirea de la contribuțiile sociale (pensie, sănătate, șomaj) aferente persoanelor cu vârsta mai mică de 25 de ani sau mai mare de 55 de ani, însă nu se menționează nimic despre alte sume pe lângă această scutire (în prezent, avem sumele de care beneficiază compania, raportate la indicatorul social de referință, acordate pentru fiecare persoană angajată de către companie conform celor de mai sus”, a declarat Angelica Ene, payroll accountant Accace Romania, citată într-un comunicat al companiei de consultanță.

În opinia consultantului, fără menținerea beneficilor raportate la indicatorul social de referință, noile facilități vor reprezenta, de fapt, în cazul salariilor de sub 3.000 de lei, venituri mai mici pentru companiile care angajează șomeri decât cele oferite în prezent de stat.

Dacă în prezent firma angajează un șomer în vârstă de peste 45 ani cu un salariu de 2.000 de lei brut, atunci este scutită de 10 lei aferenți șomajului pentru persoană, la care se adaugă stimulentul de 500 lei (total beneficiu 510 lei /1 persoană angajată în aceste condiții – beneficiul companiei). Condiții: șomer, cu vârstă peste 45 ani și raporturi de muncă de minimum 2 ani.

Luând în calcul datele primite până în prezent privind propunerea premierului, firma ar fi scutita de 330 lei. Condiții: vârsta de peste 55 ani și raporturi de muncă de minimum 2 ani.

Ene concluzionează că pentru ca o firmă să aibă un beneficiu egal cu facilitățile existente, un angajat ar trebui să aibă un salariu brut de peste 3.050 lei.

„În mod clar, nu este o veste bună pentru persoanele în vârstă, deoarece limita de 45 de ani ar deveni 55 și, după cum știm, companiile sunt reticente în ceea ce privește angajarea persoanelor trecute de o anumită vârstă, chiar dacă experiența lor pe piața muncii ar trebui să fie considerată un avantaj. De asemenea, prin înlocuirea termenului absolvent cu șomer cu vârsta mai mică de 25 ani, se încurajează angajarea nu doar a celor ce au terminat o formă de învățământ (fără experiență), ci și a celor ce au deja experiență cumulată pe piața muncii până la această vârstă, însă au rămas fără serviciu din cauza condițiilor economice nefavorabile. Prin angajarea acestui segment de persoane (18-25 ani), statul ar avea foarte mult de beneficiat prin asigurarea unei continuități în muncă până ce aceștia acumulează destulă experiență pentru a nu mai avea dificultăți în alegerea unui loc de muncă”, a punctat consultantul de la Accace România.

Angelica Ene observă că declarația vine într-un moment în care România se confruntă cu rezultatele scăzute înregistrate la examenul de bacalaureat și îngrijorarea exprimată de specialiști privind influența acestora asupra ratei șomajului.

„În mod clar, noua reglementare vizează tineretul, nu persoanele în vârstă, unde limita nu mai este 45 de ani, ci de 55”, a continuat Ene.

Compania de consultanță amintește că, în prezent, pentru angajarea absolvenților care la data absolvirii nu aveau raporturi de muncă sau de serviciu firmele sunt scutite pentru o perioadă de 12 luni de la plata contribuției aferente angajaților încadrați și primesc lunar timp de 12 luni, în funcție de tipul absolventului, o sumă de 500 lei. Stimulentul se acordă proporțional cu timpul lucrat, luându-se în calcul perioadele de suspendare.

Pentru a beneficia de stimulente, compania trebuie să mențină raporturile de muncă cu respectivul absolvent timp de 3 ani (angajatul să nu înceteze din motive ce nu țin de persoana sa) și să nu aibă întârzieri la plata datoriilor către stat.

Peentru angajarea pe o perioadă nedeterminată a șomerilor în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale firmele sunt scutite pe o perioadă de 12 luni de la plata contribuției aferente angajaților încadrați și primesc lunar o sumă egală cu indicatorul social de referință, de 500 lei. Pentru a beneficia de stimulente, compania trebuie să mențină raporturile de muncă cu respectivul angajat timp de 2 ani (angajatul să nu înceteze din motive ce nu țin de persoana sa) și să nu aibă întârzieri la plata datoriilor către stat.

În cazul persoanelor care în termen de 3 ani de la data angajării îndeplinesc condițiile legale de a ieși la pensie (pensie anticipată parțial sau limită de vârstă), suma de 500 lei se acordă până în momentul când angajatul iese la pensie.

„În mod sigur, această propunere va reaminti angajatorilor de existența stimulentelor acordate de stat în vederea angajării tinerilor, persoanelor cu handicap și a persoanelor în vârstă, însă până la publicarea unei astfel de legi și a normelor de aplicare nu vom putea stabili exact impactul financiar”, conchide analistul Acacce România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului