Nou centru de excelență pentru tratarea AVC-ului la Târgu Mureș. Diagnosticul se pune în două minute – VIDEO

Redactor:
Cosmin Pirv
Nou centru de excelență pentru tratarea AVC-ului la Târgu Mureș. Diagnosticul se pune în două minute – VIDEO
Primul centru de excelență din țară destinat tratării pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) a fost deschis la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Acesta va deservi aproximativ 3 milioane de locuitori din 8 județe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Centrul de Excelență în Stroke din Târgu Mureș, inaugurat luni, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), este prima unitate medicală de acest fel din România. Aici vor beneficia de tratament bolnavii din 8 județe.

„Pentru aproximativ 3 milioane de oameni, locuitorii a 8 județe, existența acestui centru va da posibilitatea de a beneficia, în mod direct, de o terapie de înaltă performanță, de top, și, totodată, va oferi accesul la o echipă medicală pregătită pentru a gestiona situatiile de urgență în cazul accidentului vascular cerebral acut”, a declarat Lucian Mărginean, coordonatorul Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul SCJU Târgu Mureș.

Centrul de Excelență este primul din România în care medicii vor folosi Softul Rapid, o platformă standardizată și complet automatizată, cu ajutorul căreia diagnosticul și criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului ischemic acut se stabilesc în cel mult două minute, susțin reprezentanții spitalului.

„Acest soft prelucrează imaginile fără echivoc, în 30 de secunde, maxim 2 minute, dându-ne o situație reală a stării creierului. Practic, ne arată acea zona din creier care nu este încă distrusă, este doar amorțită și pe care, prin terapia pe care o inițiem, putem să o salvăm. În acest sens, pacientul poate să beneficieze, în mod real, după niște criterii bine stabilite, de șansa unei revasculărizări”, a mai spus medicul Lucian Mărginean.

Preluarea cazurilor de AVC va fi asigurată de o echipă multidisciplinară.

„Noi nu vom putea numai să salvăm vieți, vom reda societății printr-un astfel de centru oameni valizi, care să se întoarcă în câmpul muncii, în loc să devină oameni dependenți, care depind de familiile lor și de asistența socială”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI.

foto: captură youtube.com

Inchide