Noul pachet de bază: O consultație preventivă la trei ani pentru persoanele între 18 și 39 de ani

Noul pachet de bază: O consultație preventivă la trei ani pentru persoanele între 18 și 39 de ani
Publicat: 22/12/2013, 17:04
Actualizat: 28/07/2014, 14:08

Noul pachet de bază prevede o singură consultație preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 și 39 de ani și cel mult două consultații în trei luni în cazul pacienților „cu risc normal” care au o problemă nouă sau acută de sănătate.

Forma finală a pachetului de bază și a celui minimal a fost lansată în dezbatere publică, duminică, de Ministerul Sănătății, ministrul Eugen Nicolăescu subliniind, într-o conferință de presă, că proiectul prevede „în mod deosebit” trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească și de prevenire și depistarea precoce a bolilor, pentru a „descărca” spitalele de servicii nejustificate.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, într-o conferință de presă, că pachetul de bază avea nevoie de acordul scris al Comisiei Europene.

„Avem acest acord scris și, din acest moment, noi putem să declanșăm toate procedurile legale de adoptare. Varianta finală este o variantă care cuprinde elementele fundamentale, urmând ca detalii pentru fiecare tip de serviciu medical să fie în norme de aplicare la HG privind aprobarea acestor două pachete”, a spus ministrul.

„Având în vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate susține în maniera în care funcționează la ora actuală, concentrat pe spitale, care fac internări nejustificate sau fictive și sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, în cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii și a pachetului de servicii de bază, o componentă semnificativă este reprezentată de prevenție”, se argumentează în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, noul pachet de bază, destinat pacienților asigurați, cuprinde: servicii medicale de urgență; servicii de prevenție – numărul și tipul consultanțiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie – număr de consultații, creșterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate – consultații (numărul și frecvența pe specialități), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul și frecvența); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate și internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, precum și materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate cu scop curativ.

„Pachetul de bază este altfel gândit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe număr de consultații, ci pe episoade de îngrijire. Adică de câte ori un pacient are o problemă nouă de sănătate. Acela se numește episod de îngrijire și el intră în pachet și va fi după aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede în mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitalicească la prespitalicească, dar mai ales pe prevenție, educație pentru sănătate, evitarea îmbolnăvirilor și depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred că este o schimbare fundamentală în modul în care va funcționa în viitor sistemul sanitar românesc”, a mai spus Nicolăescu.

În categoria serviciilor medicale esențiale – altele decât cele pentru cazurile de urgență medico-chirurgicală -, consultațiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate și la 1 lună – la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o dată pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, este recomandat un număr de 8 vizite prenatale „de rutină”.

Pachet de bază prevede și „urmărirea lehuzei la domiciliu: la externarea din maternitate și la 4 săptămâni de la naștere prin consultații, investigații paraclinice, trimitere la medicul specialist obstetrică-ginecologie”. De asemenea, se precizează că investigațiile paraclinice și tratamentele specifice sarcinii sunt eligibile în intervalul de timp de la momentul în care gravida este luată în evidență de către acesta și până la 4 săptămâni de la naștere. Sunt prevăzute totodată educație pentru alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și consilierea pre și post testare pentru HIV și lues (sifilis) a femeii gravide.

Persoanelor între 18 și 39 de ani care nu prezintă simptome beneficiază de o singură consultație preventivă la trei ani, cu mențiunea că „episodul de prevenție” poate cuprinde 1-2 consultații succesive și setul de investigații la frecvența recomandată pentru grupa de vârstă și sex.

Pentru cei în vârstă de cel puțin 40 de ani, prevenirea poate conține 1-2 consultații succesive plus setul de investigații.

Episoadele anuale de îngrijire cronică cuprinde 1-2 consultații anuale, în medie, la medicul de familie de supraveghere a evoluției bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorări elective de 1-2 ori/an și prescrierea regulată a medicației.

Noul pachet de bază definește și „episodul de îngrijire acută”, a cărui durată este de cel mult trei luni.

Astfel, pentru probleme de sănătate nou apărute sau acutizările unor afecțiuni cunoscute, serviciile sunt detaliate în funcție de gradul de risc al pacientului.

La pacienții cu risc normal, sunt prevăzute 1-2 consultații la medicul de familie/episod, un bilet de trimitere la medicul specialist, 1-4 investigații paraclinice elective și prescriere de medicamente.

În cazul pacienților cu risc crescut (comorbidități, vârste extreme, categorii vulnerabile), în pachetul de bază sunt menționate 1-3 consultații la medicul de familie/episod, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigații paraclinice și prescriere de medicamente.

Noul pachet de bază precizează face referire și la consultațiile la domiciliu. Consultațiile la domiciliu acordate de către medicul de familie pacienților înscriși pe lista proprie sunt consultații acordate în afara cabinetului pacienților nedeplasabili și copiilor 0-1 an, de pe lista proprie, în timpul programului de lucru. Aceste consultații se acordă în limita a maxim 2 consultații/episod pentru un episod acut și maxim 3 consultații/an pentru un episod cronic.

În privința fondurilor pentru pachetul de bază, Nicolăescu a spus că acesta „se va încadra în bugetul pe care România îl va avea”. „Adică se va încadra pe bugetul pentru 2014. De aceea, nici nu am ieșit mai devreme (cu forma finală – n.r.), că nu aveam Legea bugetului. Acum, putem să demarăm toate actele normative subsecvente”, a explicat ministrul Sănătății.

Potrivit lui Nicolăescu, pachetul va fi corelat cu alte măsuri organizatorice și administrative. „Pachetul va fi corelat cu alte măsuri organizatorice și administrative. E nevoie de o perioadă de timp, în care să pregătim sistemul sanitar românesc când HG va apărea. Mă refer la faptul că trebuie să creștem responsabilitatea asistenței medicale primare și de ambulator, trebuie să pregătim personalul medical pentru noua abordare, vrem să avem mai multe întâlniri cu managerii de spitale în trimestrul I din 2014, ca toată lumea să știe exact despre ce este vorba și să luăm toate acele măsuri de funcționare ca introducerea pachetului să nu producă bulversări. După estimările noastre, efectele importante ale pachetului se vor simți în circa doi ani, doi ani și jumătate, poate chiar trei ani, dar sper că, la sfârșitul anului 2014, semne îmbucurătoare vom simți mai ales în medicina prespitalicească”, a adăugat el.

Nicolăescu a mai spus că, aplicate în mod corect, noile pachete vor putea să micșoreze costurile din spitale, ceea ce dă speranța că în următorii trei ani vor putea fi actualizate tarifele pe care le practică spitalele în prezent și pe care le decontează casele județene de asigurări de sănătate, astfel încât în 2016 să se ajungă la decontarea „tarifelor reale”.

În opinia ministrului, în primul an al noului pachet de bază, între 5 și 10 la sută dintre pacienții care merg în spital vor putea fi tratați în ambulatoriu, urmând ca procentul să urce, în 2016, spre 30-40 la sută.

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal și pachetului de servicii de bază este în dezbatere publică până la 22 ianuarie 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția