Numărul pensionarilor a scăzut mai mult, iar pensia le-a crescut mai puțin în 2021 față de 2020. Care e raportul dintre salariați și românii ieșiti din câmpul muncii

Numărul pensionarilor a scăzut mai mult, iar pensia le-a crescut mai puțin în 2021 față de 2020. Care e raportul dintre salariați și românii ieșiti din câmpul muncii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/03/2022, 12:31

În 2021 au fost cu 49.000 de pensionari mai puțini decât în anul anterior, iar sumele încasate de la stat au crescut, având în vedere evoluția inflației, cu 5%, arată datele oficiale publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Numărul mediu de pensionari înregistrat în 2021 a fost de 5,07 milioane de persoane, în scădere cu 49.000 mii persoane faţă de anul 2020.

Scăderea din al doilea an al pandemiei de COVID-19 este aproape dublă comparativ cu cea din anul precedent, respectiv o scădere de 29.000 persoane, în 2020, față de 2021.

Defalcat, în 2021, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,65 milioane de persoane, în scădere cu 21.000 de persoane faţă de anul precedent.

În cea ce privește pensia medie lunară – determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii – a fost de 1.666 lei, arată INS.

Astfel, nominal aceasta înseamnă că un pensionat mediu a avut o creștere cu u 11,1% a sumelor încasate, faṭă de anul precedent. Totuși, în mod real, el a simțit doat o creștere de 5%, dacă este luată în calcul și evoluția prețurilor de consum.

De remarcat este că aceastră creștere reală era aproape dublă în 2020, față de 2019, conform datelor INS, respectiv indicele pensiei medii reale în 2020 faţă de anul precedent calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 112,2%.

Defalcat, în 2021, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.602 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare – fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate – şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,0% (comparativ cu 52,0% în anul precedent).

Peste 940.000 de români trăiesc din pensia minimă

Poptrivit datelor INS, în 2021, pensionarii de asigurări sociale au continuat să deţină ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari, iar pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,65% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, în cadrul pensionarilor de asigurări sociale:

  • numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent – 79,2%
  • pensii anticipată şi anticipată parţial – 2,2%.

Raportul centralizat pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, la nivel național.

Totuși, acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 13 la 10 în Botoṣani, potrivit INS.

În plus, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial/ Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 851 de lei. Minimul a fost de 1.273 lei în judeţul Botoṣani, urmat de 1.281 lei în Giurgiu, 1.297 lei în Vrancea, în timp ce sumele sunt mai mari, de 1.889 lei în judeṭul Braṣov, 2.124 lei în judeṭul Hunedoara și 2.026 lei în municipiul Bucureşti.

Numărul celor care au trăit anul trecut din pensia socială minim garantate – numită în prezent indemnizaţie socială – a scăzut în 2021 față de 2020.

În 2021, numărul total a fost de 943.700 persoane, față de 968.400 de persoane, în 2020.

Defalcat, este evorba de:

  • 793.100 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,0% din totalul pensionarilor din această categorie;
  • 132.800 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,9% din totalul acestora;
  • 17.800 de persoane din sistemul militar, reprezentând 2,4% din totalul acestei categorii.
Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
Alertă pentru proprietari. Câinele îți poate aduce probleme. Ce spune legea
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice