O bătrână care suferă de pierderi de memorie a fost lăsată să plece în pijamale din spital. „O infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi”

O bătrână care suferă de pierderi de memorie a fost lăsată să plece în pijamale din spital. „O infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi
Publicat: 08/03/2015, 11:30
Actualizat: 21/08/2017, 09:15

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brașov, femeia în vârstă de 82 de ani, Ioana Caloian, a fost transferată, sâmbătă, cu ambulanța de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov la Spitalul „Tractorul”, unde bătrâna a refuzat internarea, părăsind de bunăvoie unitatea medicală, fără a mai reveni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Polițiștii au oferit semnalmentele femeii, aceasta având 1,60 metri înălțime, 80-85 de kilograme, păr cărunt-alb, lungime medie, fața rotundă, ochi căprui, ten deschis cu mai multe pete de culoare închisă specifice vârstei, iar ca semn particular are o aluniță în partea exterioară a ochiului stâng.

La momentul plecării, femeia era îmbrăcată cu o bluză de pijama de culoare verde-alb cu elemente florale, pantaloni de trening portocalii și purta papuci din hârtie de culoare albă.

O nepoată a bătrânei, Crina Coliban, a postat un anunț pe Facebook în care solicită sprijinul oamenilor și arată că bunica sa a plecat din spital „însoțită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi”.

„Bunica mea a dispărut astăzi (sâmbătă – n.r.), la ora 07.00. Adusă cu ambulanța de la Spitalul Județean la Spitalul «Tractorul», medicul de gardă a întrebat-o cum se simte, bunica a spus că vrea acasă și medicul i-a semnat externarea (!!) Bunica a plecat însoțită de o infirmieră care s-a oferit să o ducă la un taxi (!) din spital, în tricou, pantaloni de pijama și papuci de casă. Taximetristul nu a luat-o. A fost văzută înfășurată cu o păturică albă în dreptul patiseriei de lângă Piața Tractorul. Spunea că vrea acasă «la Brăila» și nu cunoaște adresa din Brașov. Vă rog…orice detaliu e de ajutor”, scrie femeia.

Crina Coliban a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bunica sa s-a simțit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardiorespirator, și a solicitat intervenția unei ambulanțe.

„A fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, apoi a fost dusă la Spitalul Județean. De acolo, ieri dimineață, la ora 07.00, medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competența lor, pentru investigații la Secția de Urologie. Ne-am dus cu ea și acolo ni s-a spus că trebuie să-i aducem niște haine de acasă. Mama mea s-a dus acasă să ia haine… a lipsit 20 de minute, iar când s-a întors gardianul i-a spus că bunica a plecat cu un taxi, în pijamale și papuci de casă”, a spus femeia.

Ea a precizat că gardianul de la spital i-a povestit că bunica sa a fost lăsată de medicii de pe ambulanță pe un scaun, pe coridor, cu fișa medicală în mână.

„A venit apoi medicul Grigore, o femeie, și a întrebat-o «Cum te simți, mamaie?». Bunica a spus: «Bine și vreau să plec acasă, la Brăila». Doctorița Grigore i-a spus apoi «Mie dacă-mi semnați fișa asta, puteți să plecați». Și ea a semnat”, a mai spus nepoata femeii dispărute.

Ea a mai spus că gardianul i-a povestit că bătrâna i-a cerut 100 de lei ca să plece acasă, la Brăila, și că o infirmieră care își încheiase ziua de lucru a condus-o până la un taxi, deși bătrâna era îmbrăcată în pijamale.

Când s-a urcat în taxi, bătrâna a spus că vrea să meargă la Brăila, iar taximetristul a refuzat cursa.

„A urcat într-un alt taxi și a spus din nou că vrea să ajungă la gară ca să meargă la Brăila. A coborât undeva din taxi și nu mai știm nimic de ea”, a mai spus nepoata.

Ea a precizat că, în urma anunțului postat pe Facebook, i s-a comunicat că bătrâna a fost văzută, sâmbătă seară, în zona Patria, înfășurată într-o pătură albă, în pijamale și papuci de casă, fluturând o hârtie.

„Probabil era fișa medicală pe care gardianul i-a legat-o cu un elastic de mână, împreună cu cartea de identitate, ca să nu le piardă…”, a mai spus Crina Coliban.

Familia bătrânei a lipit și afișe prin oraș cu fotografia acesteia, cerând ajutorul brașovenilor pentru a o găsi.

La rândul său, directorul medical al Spitalului „Tractorul” din Brașov, Daniela Neculoiu, a declarat că a fost deschisă o anchetă internă în acest caz.

Medicul a precizat că bătrâna era conștientă și orientată tempo-spațial, iar legal, în momentul în care a semnat că nu dorește internarea, nu poate fi oprită să plece din spital, însă „omenește” ar fi trebuit oprită până la sosirea aparținătorilor.

„După ce a fost adusă la noi de la Spitalul Județean, a fost preluată de medicul de gardă care i-a propus internarea. Ea a refuzat și a spus că vrea să plece acasă. Medicul a încercat să o convingă aproape o oră să nu plece, dar ea a susținut că vrea acasă. A semnat pe proprie răspundere că refuză internarea și a fost ajutată să găsească un taxi. Dacă semnează, tu nu-l mai poți opri pe pacient să plece, legal. Dar, omenește, medicul de gardă ar fi trebuit să facă tot posibilul să o oprească până la sosirea aparținătorilor”, a spus Neculoiu.

Întrebată de ce a fost lăsată să plece în pijamale și papuci de casă, ținând cont că afară era frig, Neculoiu a spus că „așa a venit de acasă” și că nu avea alte haine la garderobă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu