O femeie, rănită în incidentele de la protestele din București. Un copil a leșinat la Timișoara. UPDATE

Publicat: 28/08/2017, 00:05

UPDATE 21:35 Incidente la proteste din Piața Victoriei: Mai mulți oameni au forțat gardul jandarmilor. O femeie a fost rănită

Mai mulți oameni au încercat să forțeze gardul jandarmilor, o femeie accidentându-se la șold, aceasta și încă un bărbat fiind duși la Secția 2 de Poliție pentru a fi legitimați, în cadrul protestelor care au loc, duminică seara, în Piața Victoriei din Capitală.

UPDATE 20:55 Un copil de 10 ani a leșinat în timpul protestului din centrul Timișoarei

UPDATE 20:20 Sute de oameni la proteste în Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov: „Tudorele, Tudorele, tu te du după zăbrele”

UPDATE 20:00 Peste 100 de persoane s-au adunat, duminică seara, în Piața Victoriei din Capitală, pentru a protesta față de proiectul de modificare a legilor justiției, prezentat de Tudorel Toader, circulația în zonă fiind restricționată.

Oamenii au ajuns în fața Guvernului înainte de ora 20.00.

Mișcarea de protest a demarat la începutul acestei săptămâni, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat proiectul de modificare a legilor justiției. Prin aceste modificări, șefii Parchetelor ar urmă să fie numiți în funcție la propunerea ministrului Justiției, iar Inspecția Judiciară, instituție de sine stătătoare în prezent, ar trece din nou în subordinea ministerului Justiției.

Oamenii s-au organizat și de această dată pe Facebook, pe pagina „Justiție independentă, nu stat subordonat”. Inițiatori sunt organizațiile nonguvernamentale Corupția ucide, 600.000 pentru Rezistență, Inițiativa România, Insistăm, Spune NU corupților și Vis3z.

O mișcare similară a avut loc și miercuri seară, la scurt timp după anunțul lui Tudorel Toader, oamenii adunandu-se în fața Guvernului.

Și locuitorii din alte orașe ale țării promit să se alăture și să iasă în stradă la Cluj, Constanța, Iași, Craiova, Bacău, Galați, Brașov și Făgăraș. De asemenea, sunt anunțate proteste și în Milano, Munchen sau Zurich.

„Ne revedem duminică seara. PSD ia din nou cu asalt Justiția. Președintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiției – din mecanismul de propunere a procurorilor-șefi ai Parchetului General, DNA și DIICOT. „Reforma” justiției în viziunea PSD înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD”, au scris inițiatorii pe pagina de Facebook dedicată protestului de duminică.

„Ceea ce a rămas independent din presa sau instituții reacționează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Același lucru ar trebui să facem și noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie și pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toții obosiți de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacționăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnați într-un regim autoritar, așa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, continuă mesajul mobilizator al acestora.

Aceștia fac referire directă la schimbările pe care le-ar putea genera noile legi ale Justiției și sunt de părere că „de la anul am putea vedea la DNA și la Procuratura Generală șefi numiți doar de PSD” și că „trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei e doar un alt punct prin care ne întorc, dacă îi lăsăm, în epoca în care Justiție însemna Rodica Stănoiu”.

Mesajul este însoțit de hashtagurile cu care ne-am obișnuit din timpul protestelor precedente: „#văvedem” și „#rezist”.

Protestele anunțate în București, în țară și în diaspora vin ca reacție la proiectul de modificare a legilor Justiției prezentat, miercuri, de Tudorel Toader, potrivit cărora președintele României nu va mai numi șefii DNA, DIICOT și Parchetului General, așa cum era până acum. Numirile vor fi făcute de CSM, la propunerea ministrului Justiției. Modificarea apare în în proiectul de modificare a legilor justiției, prezentat astăzi de ministrul Tudorel Toader. MJ propune, totodată, ca mandatele de conducere ale șefilor de parchete – DNA, DIICOT, PG – sau instanțe judecătorești vor fi majorate de la trei la patru ani, mandatele actuale nefiind afectate de această inițiativă, a declarat, marți, Tudorel Toader, în cadrul conferinței în care a prezentat modificările propuse pentru legile justiției.

Alte schimbări propuse vizează trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, judecătorii și procurorii pensionați să nu mai poată fi reîncadrați, înființarea în cadrul Ministerului Public a unei direcții care să investigheze magistrații și modificarea vârstei de admitere la Ia Institutul Național de Magistratură la 30 de ani.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat dur la propunerile lui Toader, arătând că acestea „sunt un atac asupra statului de drept și a independenței Justiției”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului