O firmă controlată de Octavian Morariu va administra depozitul ecologic de deșeuri din Bistrița. Cu ce ofertă a câștigat licitația

O firmă controlată de Octavian Morariu va administra depozitul ecologic de deșeuri din Bistrița. Cu ce ofertă a câștigat licitația
Publicat: 04/01/2013, 17:53
Actualizat: 03/07/2013, 16:19

O firmă controlată de președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, va administra depozitul ecologic de deșeuri din Bistrița-Năsăud în următorii 20 de ani, contractul, obținut în urma unei licitații la care au participat opt firme, fiind semnat, vineri, la sediul CJ.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și reprezentantul SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL, Octavian Morariu, totodată președinte al COSR, au semnat, vineri, la sediul CJ, contractul de delegare pe 20 de ani a administrării depozitului ecologic de deșeuri de la Tărpiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am reușit să definitivăm procedurile de licitare a delegării prin concesionare a gestiunii serviciului public de management și operare a Centrului integrat de management al deșeurilor Tărpiu. Firma Vitalia e cea care a câștigat această delegare. La licitație au participat opt firme, criteriile de atribuire au fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic și tehnic, 60 la sută parte de tarife, 40 la sută criteriile de tarife. Vitalia a întrunit cel mai bun punctaj. Licitația a fost contestată de alți trei ofertanți, contestația a fost respinsă, noi am câștigat”, a spus Moldovan.

La licitație au participat SC Hera Tratesa SAU Spania, SC Iridex Group Import Export SRL București, SC Girexim Universal SA Pitești, SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SA București, SC A.S.A. Servicii Ecologice SRL Arad, SC Eco Sud SRL București, SC RER Servicii Ecologice SRL Buzău și SC Urbana SA Bistrița în asociere cu SC Sălaj Ecoserv SRL Zalău.

Potrivit site-ului de licitații publice, valoarea estimată a contractului licitat a fost de 87.629.375 de lei.

Șeful CJ Bistrița-Năsăud a declarat că firma controlată de Octavian Morariu a încheiat un contract care are o valabilitate de două decenii, dar nu a făcut publică suma pentru care a fost atribuit.

„Există o primă celulă construită, care va putea prelua deșeuri pentru următorii cinci-șase ani. Depozitul de la Tărpiu are o capacitate totală proiectată de un milion de metri cubi în patru celule. Construcția celei de-a doua celule este estimată a începe în 2015, a celei de-a treia în 2021, a celei de-a patra în 2026. Prima celulă are o capacitate de depozitare de 300.000 de metri cubi. Stația de sortare are capacitate de 13.000 de tone pe an, stația de compostare – 12.000 de tone pe an”, a spus Emil Radu Moldovan.

El a mai spus că operatorul va plăti o redevență trimestrială, cuantumul acesteia fiind de 20 la sută din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puțin de 200.000 de euro pe an.

„Redevența se va constitui ca fond de dezvoltare a proiectului, banii vor fi folosiți pentru construirea a încă trei celule. De asemenea, și impozitul pe profit al firmei va merge tot pentru reinvestirea în construcția celorlalte celule. Vitalia se angajează ca în 30 de zile să preia inventarul și tot ce este la Tărpiu, estimăm că în jurul datei de 18 februarie a.c. va fi semnat ordinul de începere a contractului. Spre sfârșitul lunii februarie a.c. depozitul va fi operațional”, a spus el.

Moldovan a adăugat că, la tariful pentru preluarea deșeurilor municipale reziduale în vederea depozitării, firma SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL a ofertat 42,82 lei fără TVA/tonă, estimarea inițială fiind de 61 de lei fără TVA/tonă. De asemenea, la tarifele pentru preluarea deșeurilor biodegradabile în vederea compostării, estimarea CJ era de 31 de lei fără TVA/tonă, oferta firmei câștigătoare fiind de 0,10 lei fără TVA/tonă. În ce privește tariful de preluare deșeuri reciclabile colectate separat în vederea sortării, estimarea CJ era de 27 de lei fără TVA/tonă, oferta firmei Vitalia fiind tot de 0,10 lei fără TVA /tonă.

Potrivit președintelui CJ, începând din 18 februarie, toate gunoaiele vor fi depozitate la groapa ecologică de la Tărpiu.

„Transportul deșeurilor la Tărpiu nu este opțional, ci o obligativitate. În vara-toamna acestui an sper să avem și operatorul care va colecta gunoaiele din județ, am organizat licitația, iar în 30 ianuarie se deschid ofertele”, a spus el.

La rândul său, Octavian Morariu a declarat că firma este pregătită să deschidă depozitul ecologic de la Tărpiu în 18 februarie.

„Societatea noastră a fost creată la sfârșitul anilor ’90, de către un acționar român, apoi cumpărată de Veolia în 2006, am fost coacționar al grupului. În 2009 Veolia s-a retras din România pe partea de prelucrare a deșeurilor, iar eu fiind acționar am preluat societatea. Avem o moștenire în ceea ce privește competențele și rigoarea. Avem obligația de a investi în continuare pentru realizarea celorlalte celule, de aceea durează contractul 20 de ani. Aceasta este și durata unui depozit ecologic, 20-30 de ani”, a spus Morariu.

El a declarat că firma Vitalia mai gestionează depozitul mare din Boldești-Scăeni, județul Prahova, și tot în județul Prahova un depozit de deșeuri industriale.

Morariu a explicat și cum a reușit firma pe care o reprezintă să câștige licitația organizată în Bistrița-Năsăud.

„Tarifele mai scăzute pe care le-am oferit vin din experiența noastră, dintr-o eficientizare a activității. Vom angaja oamenii locului, e principiul nostru. Filosofia companiei a rămas aceeași, una locală”, a precizat Morariu.

Felix Prisecariu, directorul operațional al SC Vitalia, a spus, la rândul său, că salariații care vor administra depozitul de la Tărpiu sunt din zonă.

„Am prevăzut să facem un training cu ei în centrele noastre unde deja operăm. Numărul lor va fi la început 30-35, va crește pe măsură ce se va pune în aplicare colectarea, când va porni compostarea, sortarea”, a spus el.

Depozitul ecologic de deșeuri de la Tărpiu a fost construit prin proiectul Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud, derulat în perioada 2009-2012, a cărui valoare este de peste 156 de milioane de lei.

Prin acest proiect a fost construit un centru de management integrat al deșeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, cinci stații de transfer în Bistrița, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi și Galații Bistriței, două centre de colectare a deșeurilor voluminoase și a DEEE în Bistrița și câte un centru de colectare în fiecare oraș al județului. De asemenea, au mai fost alocați bani pentru achiziționarea de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor și vehicule pentru transportul acestora, închiderea și ecologizarea depozitelor de deșeuri urbane și rurale neconforme.

Valoarea totală a proiectului este de 156.636.438 lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de 141.709.850 lei, 98 la sută din sumă reprezentând finanțare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și de la bugetul de stat.

Construcția depozitului ecologic de la Tărpiu și derularea proiectului nu au fost lipsite de incidente, fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale Ioan Andreica și fostul președinte al CJ Liviu Rusu (PDL) fiind cercetați în libertate de DNA, pentru fapte care au legătură cu acest proiect.

Potrivit DNA, în 2009, inculpații Lazăr Popescu, Ioan Andreica și Ioan Claudiu Sabău ar fi pretins de la reprezentanții unui consorțiu constituit din două firme suma totală de 345.002 euro (din care 12.075 euro pentru Ioan Andreica, 120.752 pentru Lazăr Popescu și 34.500 euro pentru Ioan Claudiu Sabău), reprezentând 5% din valoarea contractului „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud”, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcții de decizie din cadrul CJ, în scopul de a le determina să atribuie acest contract consorțiului format din cele două firme. De asemenea, inculpații ar fi pretins și primit de la una din aceste două firme suma de 100.000 de euro pentru a i se atribui același contract.

Ioan Andreica ar fi pretins de la o altă societate comercială suma de 1,2 milioane de euro (din care 100.000 de euro în nume propriu) pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, iar de la o altă firmă suma de 200.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra reprezentanților CJ Bistrița-Năsăud în vederea deblocării plăților.

La rândul său, Liviu Rusu (PDL) ar fi pretins suma de 100.000 de euro în scopul aprobării unor plăți pe bază de documente false și pentru prestații fictive în cadrul contractului „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane, precum și a celor rurale neconforme din județul Bistrița-Năsăud”. Din suma pretinsă, Rusu ar fi primit de la Andreica 75.000 de euro, potrivit DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?