O hotărâre CSAT pe care se bazează protocolul Parchet-SRI și despre care Băsescu, din câte știe, „e liberă la informare publică”, ținută LA SECRET de Consiliu

O hotărâre CSAT pe care se bazează protocolul Parchet-SRI și despre care Băsescu, din câte știe, „e liberă la informare publică, ținută LA SECRET de Consiliu

Mai exact este vorba despre Hotărârea CSAT 17/2005privind combaterea coruptiei, fraudei și spălarii banilor, despre care fostul președinte a precizat, vineri, într-o intervenție la B1 că „din câte știu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”.

„Sincer să fiu, din câte știu, dacă nu are 0 este liber la informare publică. (…) Problema e dacă e corect redactat numărul în protocol, nu am de unde să știu. În schimb, paradoxal, pentru că am o memorie bună, că pot satisface curiozitatea. Citez din memorie ca și cum aș avea hotărârea CSAT în față.Această hotărâre vizează combaterea corupției, fraudei, spălării banilor și se adresează la patru instituții: Ministerul de Finanțe, Ministerul Public, Parchetul Național Anticorupție și Ministerul Justiției. Nu apare niciun SRI, nici măcar Ministerul de Interne”, a declarat Băsescu.

În aceste condiții, Gândul, parte a Mediafax Group, a solicitat CSAT punerea la dispoziție a Hotărârii CSAT 17/2005, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.

CSAT a transmis că „solicitarea nu poate fi soluționată în mod favorabil”, susținând că CSAT „organizează și coordonează unitar activitățile care privesc apărarea țării și securitatea națională”, iar potrivit articolului 12 din legea 544/2001, „informațiile din domeniul apărării și securității naționale fac parte din categoria informațiilor clasificate, al căror regim, în ceea ce privește transmiterea lor, este circumscris exigențelor legale instituite prin Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, precum și prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.

„În conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) și ale art. 12 alin (1) din Legea nr. 415/2002, ședințele Consiliului au caracter secret, iar hotărârile acestuia se comunică autorităților administrației publice și instituțiilor publice la care se referă, integral sau în extras, ori instituțiilor publice care au responsabilități privind punerea în aplicare a prevederilor acestora; – În respectarea obligațiilor ce ne revin în temeiul legislației referitoare la protecția informațiilor clasificate, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluționată în mod favorabil”, se arată în răspunsul CSAT.

CITESTE AICI RĂSPUNSUL CSAT

Potrivit însă standardelorStandardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prinHG nr. 585 din 13 iunie 2002, „numerele de înregistrare se înscriu pe toate exemplarele documentului și pe anexele acestora, fiind precedate de un zero (0) pentru documentele secrete, de două zerouri (00) pentru cele strict secrete, de trei zerouri (000) pentru cele strict secrete de importanță deosebită și de litera „S” pentru secrete de serviciu”.

De menționat că în preambulul protocolului dintre Parchetul General și SRI toate hotărârile CSAT invocate, cu excepția celei cu numărul 17/2005, au numere care încep cu 0 sau 00, respectiv:00140/2001 privind desemnarea Serviciului Roman de lnformatii ca autoritate nationala in materie antiterorista; 0068/2002 prin care Serviciul Roman de lnformatii a fost desemnat ca autoritate natională în domeniul realizarii interceptarilor și al relațiilor cu operatorii de telecomunicații; 00234/2004 privind cooperarea între Serviciul Roman de lnformații și Ministerul Public pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul siguranței naționale; 0237/2004 pentru aprobarea Protocolului general de cooperare privind activitatea de informatii pentru securitatea natională; 0024/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și functionare al Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista; 00173/2006 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și executarea interventiei contrateroriste; 0024/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și functionare al Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista; 00173/2006 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și executarea interventiei contrateroriste.

Gândul a solicitat CSAT să specifice care este gradul de clasificare al Hotărârii 17/2005, însă până la ora publicării acestui material nu a primit un răspuns.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”