O nouă teorie despre dispariția dinozaurilor explicată de fizicianul Cristian Presură: „E surprinzător, noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid”

O nouă teorie despre dispariția dinozaurilor explicată de fizicianul Cristian Presură: „E surprinzător, noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid”
O nouă teorie despre dispariția dinozaurilor explicată de fizicianul Cristian Presură:„E surprinzător, noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/02/2021, 20:48
Actualizat: 21/02/2021, 23:20

Fizicianul Cristian presură a explicat faptul că dinozaurii nu ar fi dispărut după ce un asteroid a lovit Pământul, așa cum se credea anterior, ci din cauza prăbușirii unui obiect care se afla dincolo de extremitățile sistemului nostru solar.

În prezent, oamenii de știință cred că obiectul care a lovit pământul în Mexic, lăsând un crater imens, ar fi fost de fapt o bucată mare dintr-o cometă.

„E surprinzător, pentru că noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid. Asteroizii sunt niște pietre stâncoase, niște bolovani, uneori mari de zeci, sute de metri. Aceștia stau între Marte și Jupiter și până acum s-a crezut că de acolo a venit dezastrul, că un astfel de asteroid a lovit pământul”, a declarat fizicianul Cristian Presură, la Digi24.

Aceasta a precizat că ar fi vorba de o cometă din gheață murdară care s-a dezintegrat, iar una dintre bucăți a ajuns să lovească Pământul.

Cristian Presură: „Ar fi vorba de o cometă, care de data aceasta vine de la o depărtare mult mai mare”

„De astăzi avem o nouă teorie. Ar fi vorba de o cometă, care de data aceasta vine de la o depărtare mult mai mare, de dincolo de marginile sistemului solar, undeva din norul lui Oort. Această cometă ar fi făcută din gheață murdară. S-ar fi apropiat către Soare, ar fi fost deviată de planeta Jupiter și când a ajuns în apropierea Soarelui, s-a dezintegrat în bucățele mai mici, iar una dintre acestea a lovit Pământul (…) E foarte important să știm că sistemul solar este mare și planeta Pământ este foarte mică. Dacă Pământul ar avea dimensiunea unei monede și s-ar afla la 200 de metri de Soare, ar orbita în jurul unui stadion de fotbal. În esență, este greu de lovit de alte obiecte din sistemul solar. Numai că sunt multe obiecte în sistemul solar și au fost și mai multe la început, când sistemul solar se forma, iar dintre acestea, un rol special în joacă cometele. Ele conțin foarte multă gheață. O parte a apei de pe Pământ e posibil să fie adusă de comete”, a mai susținut fizicianul.

De ce pe Pământ a avut loc o iarnă de 18 luni

De asemenea, acesta a explicat de ce în urma impactului cometei cu Pământul a fost înregistrată o iarnă de 18 luni.

„Din cauza prafului care a fost generat în urma impactului. Zona de impact are 150 de kilometri diametru. Astronomii estimează că acel obiect avea 10 kilometri diametru, dar viteza lui a fost uriașă, așa că zona de impact a fost de 150 de kilometri. Tot materialul care era acolo a fost aruncat în spațiu sub formă de praf, care s-a așezat în atmosferă și a acoperit tot Pământul, lăsându-l în beznă pentru aproape un an de zile”, a explicat Cristian Presură.

Care este riscul producerii unui nou fenomen de extincție

Totodată, acesta a subliniat că riscul ca planeta noastră să se confrunte cu un un nou fenomen de extincție în masă este redus.

„Posibilitatea există, însă probabilitatea scade în timp. Când s-a format sistemul solar, da, erau multe bombardamente. Acum sunt din ce în ce mai puține pentru că obiectele din sistemul solar s-au stabilizat pe orbite. Dar, din când în când, Soarele nostru mai trece pe lângă alte obiecte care, cu ajutorul câmpului gravitațional, disturbă acest echilibru. Se întâmplă ca anumite obiecte din norul lui Oort să se îndrepte din nou către noi și să creeze resturi care ar putea să ne lovească. Dar această probabilitate este foarte mică. Dispariția dinozaurilor a avut loc acum 60 de milioane de ani. Poate mai există un astfel de eveniment peste 100 de milioane de ani. Până atunci, să fim noi sănătoși și să avem grijă de ceea ce este aici pe pământ”, a spus Cristian Presură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Secretul murdar pe care un fost membru al Rezistenței franceze l-a ținut ascuns 80 de...
Regula celor 5 secunde pentru mâncarea scăpată pe jos: Mit sau Adevăr?
Cod galben de ploi, vijelii şi grindină. Sunt aşteptate furtuni puternice în mai multe judeţe...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cele mai interesante mașini de jucărie. Cadourile ideale pentru Ziua Copilului
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
O femeie, criticată intens pentru rochia cu care s-a îmbrăcat la nunta fiicei ei 😲
Titanicul NU S-AR FI scufundat ÎN VECI dacă ACEST OM ar fi fost crezut pe...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADIO, FLORIN BUSUIOC! Anunțul trist despre iubitul prezentator român
De ce tace Gabriela Cristea, după ce a fost acuzată că a intrat beată în...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Evenimente de ziua copilului. Ce activități pentru copii se pot face de 1 iunie 2023