O nouă teorie despre dispariția dinozaurilor explicată de fizicianul Cristian Presură: „E surprinzător, noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid”

O nouă teorie despre dispariția dinozaurilor explicată de fizicianul Cristian Presură: „E surprinzător, noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid”
O nouă teorie despre dispariția dinozaurilor explicată de fizicianul Cristian Presură:„E surprinzător, noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Fizicianul Cristian presură a explicat faptul că dinozaurii nu ar fi dispărut după ce un asteroid a lovit Pământul, așa cum se credea anterior, ci din cauza prăbușirii unui obiect care se afla dincolo de extremitățile sistemului nostru solar.

În prezent, oamenii de știință cred că obiectul care a lovit pământul în Mexic, lăsând un crater imens, ar fi fost de fapt o bucată mare dintr-o cometă.

„E surprinzător, pentru că noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid. Asteroizii sunt niște pietre stâncoase, niște bolovani, uneori mari de zeci, sute de metri. Aceștia stau între Marte și Jupiter și până acum s-a crezut că de acolo a venit dezastrul, că un astfel de asteroid a lovit pământul”, a declarat fizicianul Cristian Presură, la Digi24.

Aceasta a precizat că ar fi vorba de o cometă din gheață murdară care s-a dezintegrat, iar una dintre bucăți a ajuns să lovească Pământul.

Cristian Presură: „Ar fi vorba de o cometă, care de data aceasta vine de la o depărtare mult mai mare”

„De astăzi avem o nouă teorie. Ar fi vorba de o cometă, care de data aceasta vine de la o depărtare mult mai mare, de dincolo de marginile sistemului solar, undeva din norul lui Oort. Această cometă ar fi făcută din gheață murdară. S-ar fi apropiat către Soare, ar fi fost deviată de planeta Jupiter și când a ajuns în apropierea Soarelui, s-a dezintegrat în bucățele mai mici, iar una dintre acestea a lovit Pământul (…) E foarte important să știm că sistemul solar este mare și planeta Pământ este foarte mică. Dacă Pământul ar avea dimensiunea unei monede și s-ar afla la 200 de metri de Soare, ar orbita în jurul unui stadion de fotbal. În esență, este greu de lovit de alte obiecte din sistemul solar. Numai că sunt multe obiecte în sistemul solar și au fost și mai multe la început, când sistemul solar se forma, iar dintre acestea, un rol special în joacă cometele. Ele conțin foarte multă gheață. O parte a apei de pe Pământ e posibil să fie adusă de comete”, a mai susținut fizicianul.

De ce pe Pământ a avut loc o iarnă de 18 luni

De asemenea, acesta a explicat de ce în urma impactului cometei cu Pământul a fost înregistrată o iarnă de 18 luni.

„Din cauza prafului care a fost generat în urma impactului. Zona de impact are 150 de kilometri diametru. Astronomii estimează că acel obiect avea 10 kilometri diametru, dar viteza lui a fost uriașă, așa că zona de impact a fost de 150 de kilometri. Tot materialul care era acolo a fost aruncat în spațiu sub formă de praf, care s-a așezat în atmosferă și a acoperit tot Pământul, lăsându-l în beznă pentru aproape un an de zile”, a explicat Cristian Presură.

Care este riscul producerii unui nou fenomen de extincție

Totodată, acesta a subliniat că riscul ca planeta noastră să se confrunte cu un un nou fenomen de extincție în masă este redus.

„Posibilitatea există, însă probabilitatea scade în timp. Când s-a format sistemul solar, da, erau multe bombardamente. Acum sunt din ce în ce mai puține pentru că obiectele din sistemul solar s-au stabilizat pe orbite. Dar, din când în când, Soarele nostru mai trece pe lângă alte obiecte care, cu ajutorul câmpului gravitațional, disturbă acest echilibru. Se întâmplă ca anumite obiecte din norul lui Oort să se îndrepte din nou către noi și să creeze resturi care ar putea să ne lovească. Dar această probabilitate este foarte mică. Dispariția dinozaurilor a avut loc acum 60 de milioane de ani. Poate mai există un astfel de eveniment peste 100 de milioane de ani. Până atunci, să fim noi sănătoși și să avem grijă de ceea ce este aici pe pământ”, a spus Cristian Presură.

ŞOC! Handbalista româncă celebră, bătută şi violată cu bestialitate: "M-a chemat în cameră şi...". Cine...
Fosta iubită a lui Dani Mocanu, luată la mișto de Cheloo: 'Câte clase ai?' Răspunsul...
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Nu e Germania, ci o comună din România! Iată cum a reușit un primar să...
Primele imagini cu Florinel Coman, în mașină, după ce a fost prins de poliție cu...
EXCLUSIV. Cum a fost salvat Alexandru Arșinel. Dezvăluirile făcute în premieră
VIDEO Protest cu fumigene, la Palatul Cotroceni. Sindicaliştii din poliţie se ceartă şi se îmbrâncesc...
BANCUL ZILEI – Partidă matinală pe masa din bucătărie
Numărul persoanelor gay, în creștere în America. 1 din 6 adulți din generația Z spun...
Fosta iubită a lui Dani Mocanu, luată la mișto de Cheloo: 'Câte clase ai?' Răspunsul...
Pe Instagram păpușă, la SurvivorRomania… diferită! Fanii nu o recunosc pe vedetă și o blamează...
O creatură SINISTRĂ a bântuit străzile, ÎNGROZIND localnicii dintr-un oraș. Când a fost prinsă, a...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce salariu are Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Cine primește cei mai mulți bani
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: Anunţul ŞOC de care ne temeam tocmai a fost făcut: "NU SCĂPAM"
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Un român care s-a săturat să trăiască printre străini a decis să revină în ţară...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide