O tânără cu arsuri grave nu are loc în spitalele din țară. Va fi transferată în Belgia. Reacția ministrului Sănătății

O tânără cu arsuri grave nu are loc în spitalele din țară. Va fi transferată în Belgia. Reacția ministrului Sănătății
Publicat: 16/04/2019, 15:15

Tânăra a suferit arsurile duminică noaptea, după ce pontonul pe care se afla, ăn comuna tulceană Sfântu Gheorghe, a luat foc. Adăpostul plutitor se afla pe Dunăre, iar fata a fost transportată cu barca la Murighiol.

În cursul zilei de luni s-au făcut încercări pentru a-i găsi un loc într-un spital din țară unde să fie tratată, iar după-amiază a fost urcată într-un elicopter pentru a fi transportată la Timișoara.

Elicopterul a fost însă întors din drum, ajungând la Constanța, iar tânără este internată, marți, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din oraș.

„Nu știu de ce s-a întors la Constanța. Știu că Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut toate eforturile ca să-i găsească un loc și face în continuare într-un centru de tratament al marilor arși. Până atunci este tratată la noi, este toaletată în sala de operație, este în terapie intensivă. La un moment dat va fi transferată, la noi în țară sau în străinătate. Dacă e vorba despre un transfer în străinătate vom face în regim de urgență toate actele pentru a fi transferată”, a declarat directorul medical al unității sanitare constănțene, dr. Bogdan Obada.

Potrivit acestuia, starea de sănătate a tinerei este foarte gravă, fiind intubată.

„Prezintă arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului, arsuri ale căilor aeriene superioare, arsuri faciale, elemente de mare gravitate”, a mai spus dr. Obadă.

În prezent se fac eforturi pentru a-i găsi un loc pentru a fi tratată în străinătate.

Surse medicale au declarat, corespondentului Mediafax, că marți dimineață i-a fost aprobat transferul către un spital din Belgia.

Pintea: Medicii se ocupă de transferul în Belgia. Nu trebuia plimbată

Sorina Pintea a declarat că medicii se ocupă de transferul pacientei din Tulcea cu arsuri grave, plimbată între spitale pentru că nu s-a găsit un loc liber, ministrul Sănătății menționând că va demara și o anchetă pentru a afla de ce nu au fost respectate procedurile în acest caz.

„Pentru că, într-adevăr, locurile de arși din România sunt limitate, am și declarat de nenumărate ori acest lucru, categoric că am luat decizia cea mai potrivită, pe care am discutat-o împreună cu toți factorii de răspundere. Adică în momentul în care nu avem posibilitatea fizic să tratăm un pacient ars în România, analizăm posibilitatea trimiterii în străinătate. Lucrul pe care îl și facem. Am luat legătura cu departamentul pentru situații de urgență, cu doctorul Călin Alexandru și în acest moment se ocupă de transferul pacientei”, a declarat ministrul Sorina Pintea, la Antena3.

Ministrul a mai precizat că urmează o anchetă pentru a afla de ce tânăra a fost plimbată între spitale: „Cu siguranță vreau să știu de ce nu a putut ateriza elicopterul la Timișoara, dacă sunt condiții meteo, acestea le putem înțelege altfel nu. (…)Am discutat cu departamentul pentru situații de urgență, pe de altă parte cei de la spitalul din Tulcea pregătesc și documentele, formularul cu care pacienta va pleca. Deci nu pot să vă estimez o oră (când va fi transportată pacienta în Belgia, n.r.)”.

Ministrul Sănătății recunoaște că este o problemă în România privind numărul de paturi pentru arși, subliniind că, din păcate, abia din 2018 au început soluțiile concrete în această privință.

„La sfârșitul lunii mai vor fi funcționale paturile de la Timișoara, apoi urmează cele de la Iași în cursul lunii iulie pentru că s-au finalizat citațiile privind achiziția de echipamente specifice centrelor de mari arși, dar atâta vreme cât aceste proiecte ale Băncii Mondiale au fost blocate, nu înțeleg de ce nici eu și nici nu caut vinovații în acest moment. Pur și simplu trebuie să rezolvăm problema. Pe de altă parte avem proceduri, această fată nu trebuia plimbată între spitale, dar cum vă spuneam eu am aflat azi dimineață (marți, n.r.) despre acest caz, prin urmare mă voi interesa să văd ce s-a întâmplat și de ce nu au fost respectate procedurile”, a mai explicat Sorina Pintea.

Misiune umanitară a forțelor aeriene române pentru transferul unei paciente rănite la Bruxelles

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române va face face marți o misiune umanitară pe ruta București-Bruxelles, pentru transferul unei paciente din județul Tulcea, rănită în urma unui accident produs în comuna Sfântu Gheorghe, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN) într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Aeronava C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române este configurată pentru misiuni de evacuare medicală și va efectua misiunea marți, începând cu ora 15, transmite sursa citată.

Pacienta, având arsuri de gradele I, II, III și IV pe circa 40 la sută din suprafața corpului, va fi asistată pe timpul zborului de o echipă medicală SMURD și de o echipă medicală militară și va fi transportată la un spital din Bruxelles, Belgia, transmite MApN.

Misiunea se efectuează la solicitarea Spitalului județean de urgență Constanța, prin Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic