O tânără internată la un cămin din Buzău a ajuns la spital după ce a înghițit cuie și șuruburi

O tânără internată la un cămin din Buzău a ajuns la spital după ce a înghițit cuie și șuruburi
Publicat: 17/07/2014, 22:02
Actualizat: 27/03/2019, 08:06

O tânără de 26 de ani internată la căminul de la Aldeni, județul Buzău, unde în luna martie, în urma unei anchete, au fost descoperite abuzuri și neglijențe comise asupra persoanelor instituționalizate, a ajuns la spital cu dureri abdominale, ea spunând că a înghițit mai multe cuie și șuruburi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Buzău, Rodica Corneci, angajații căminului de la Aldeni au solicitat intervenția unei ambulanțe după ce o femeie de 26 de ani, internată în centrul respectiv, a acuzat dureri abdominale puternice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La sosirea ambulanței, tânăra, diagnosticată cu schizofrenie și care este internată în unitatea de la Aldeni de mai mult timp, le-a declarat medicilor că a înghițit mai multe cuie și șuruburi pe care le-ar fi găsit în spatele clădirii.

Întrebată de ce a recurs la acest gest, tânăra a spus că îi place cum este tratată la Spitalul Județean Buzău.

Femeia a fost transportată la spital, unde a fost supusă mai multor investigații care au confirmat că aceasta a ingerat mai multe obiecte metalice.

Medicii buzoieni urmează să stabilească dacă pacienta poate fi operată la Spitalul Județean sau necesită transferul la un spital din Capitală.

Potrivit unor surse medicale, anul trecut, tânăra a fost operată la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București, în urma unei perforații esofagiene produsă după ce a înghițit tot cuie.

În luna martie, Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internați vârstnici și adulți cu dizabilități, în urma unor reclamații privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuți, legați de paturi, abuzați sexual, sedați sau obligați să muncească.

Ancheta la Căminul de vârstnici și adulți cu dizabilități din localitatea buzoiană Aldeni a fost declanșată în urma unor plângeri formulate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și depuse la Parchetul Buzău și la Parchetul instanței supreme.

Centrul de Resurse Juridice a întocmit un raport privind situația de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo – una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014.

În raport se arăta că unele dintre persoanele cazate acolo – adulți cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale – ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească și ar trăi în condiții inumane.

De altfel, personalul centrului ar fi recunoscut în discuțiile cu reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice că se practică sedarea bătrânilor asistați.

Delegația care s-a aflat la Aldeni în luna noiembrie a anului trecut a descoperit inclusiv pacienți aflați în stare de inconștiență în urma sedării. „Într-o cameră cu trei paturi erau cinci tineri contenționați chimic, aflați în stare de inconștiență totală (…) Solicitând explicații (…), ni s-a răspuns că este o normalitate ca atunci când sunt agitați să li se administreze astfel de medicație pentru a-i liniști”, arătau reprezentanții CRJ.

Raportul mai preciza că, în timpul interviurilor, o tânără a spus că a fost abuzată sexual de alți beneficiari din centru și că s-a plâns de acest lucru, dar că nimeni nu a luat nicio măsură.

Un alt tânăr le-a mărturisit celor din echipa de monitorizare că îi este frică să vorbească de teama bătăilor pe care le va primi ulterior și de la personalul azilului, dar și de la colegi.

Căminul de vârstnici și adulți cu dizabilități din localitatea Aldeni funcționează de circa 20 de ani și este deținut de Vasile Alexandru.

În urma acestei anchete, proprietarul Vasile Alexandru a fost amendat cu 5.000 de lei de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?