O țară vecină importă apă din România pentru irigații. Culturile românilor, în schimb, sunt distruse din cauza secetei

O țară vecină importă apă din România pentru irigații. Culturile românilor, în schimb, sunt distruse din cauza secetei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/07/2022, 13:38

Fermierii români se plâng că statul nu face nimic să îi ajute, în condițiile în care foarte multe de culturile de anul acesta sunt compromise din cauza secetei. Este și cazul agricultorilor din Arad, care se uită peste gard la vecinii unguri, în timp ce aceștia se mândresc cu o agricultură înfloritoare. Și asta grație sistemelor de irigație de ultimă generație de care dispun în urma numeroaselor investiții. Mai mult, aceștia folosesc apă importată din România.

Așa se face că în timp ce la noi culturile sunt compromise din cauza secetei, la vecinii noştri maghiari  câmpurile sunt verzi întrucât sunt irigate cu apă din râul Mureş, în baza unui contract încheiat cu statul român.

Astfel, statul maghiar importă din țara noatrsă un milion și jumătate de metri cubi de apă la prețul de 35 de euro mia de metri cubi, spunautoritățile arădene.

”Îmi plânge inima când mă gândesc că ei fac minuni cu apă de la noi”, spune preşedintele Asociatia Ţăranul Nădlăcan, Gheorghe Porubszki. 

„Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii. Pe care noi, din păcate, nu-l mai avem!”, mai spune acesta.

Este printre cele mai mai bune pământuri. Este cernoziom. Printre cele mai bune pământuri din România şi din lume. Şi, totuşi, fără apă devenim deşert!”, declară cu amărăciune Gheorghe Porubszki.

La presiunea fermierilor din Arad, ministerul Agriculturii a alocat 25 milioane de euro pentru refacerea canalelor, însă până acum lucrările n-au început, și nu există o dată când vor începe.

”Investiţia, la nivelul actual, este la faza de licitaţie privind elaborarea expertizei tehnice şi a proiectului tehnic”, declară Traian Vlaicu, director ANIF Arad, potrivit observatornews.ro.

Anul acesta, 40 la sută din cele aproape 13.000 de hectare deţinute de fermierii din zonă sunt cultivate cu porumb. Investiţia se ridică de 6.000 de lei la hectar, însă pierderile sunt enorme, toată cultura e calamitată.

Până în 1990 toată România, inclusiv zona Aradului era împânzită de sisteme de irigaţii. Acum, din încrengătura de conducte şi pompe aproape că nu a mai rămas nimic.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase