Oficialii români și francezi cer justiției „DREPTATE PENTRU DARIUS”. Adolescentul rom de origine română a fost linșat și lăsat să moară într-un cărucior de supermarket

Oficialii români și francezi cer justiției „DREPTATE PENTRU DARIUS. Adolescentul rom de origine română a fost linșat și lăsat să moară într-un cărucior de supermarket
Publicat: 18/06/2014, 16:30
Actualizat: 26/03/2019, 01:53

În aceste momente, Darius se află în comă într-un spital din Franța, iar medicii sunt rezervați în privința șanselor lui de supraviețuire. Locuia împreună cu familiași alți romi într-o casă părăsită din cartierul Pierrefitte-sur-Seine, în nordul Parisului, și se ocupa, potrivit primarului Michel Fourcade cu furtișaguri, fără să fi fost vreodată condamnat, pentru aceste infracțiuni. Vineri seară, a fost găsit mai mult mort decât viu într-un cărucior de supermarket, abandonat în apropiere de cartierul La Cité des Poètes. Potrivit primelor elemente ale anchetei, adolescentul ar fi fost răpit de către câțiva tineri, care l-au sechestrat și i-au sunat familia, cerând răscumpărare.

„Represalii fondate pe zvonuri”

Procurorul din Bobigny, Sylvie Moisson, însărcinată cu ancheta, a declarat, marți seara, că acest „act de barbarie” are ca mobil o tentativă de „răzbunare personală”. „Nu se poate simplifica la un antagonism între cele două comunități, nu a existat stigmatizare nici de o parte, nici de cealaltă”, a afirmat ea.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, adolescentul ar fi fost răpit de către câțiva tineri, a precizat Moisson, care nu a precizat numărul acestora.

În aceeași zi, un furt a avut loc în localitate, autorul acestuia fiind pus pe fugă de un martor. „El a făcut o descriere care putea corepunde unui tânăr de curând urmărit, răpit, sechestrat, bătut până la moarte și lăsat să moară nu departe de locul în care a fost răpit”, a precizat procurorul, evocând „represalii” fondate pe „zvonuri”.

Președintele și premierul francez cer pedepsirea vinovaților

„Un act incalificabil”, așa a denumit președintele Franței, Francois Hollande, linșarea lui Darius. El a vorbit despre „acte incalificabile și nejustificate”, care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, s-a declarat profund indignat și a cerut „angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni”.

Este un act „inacceptabil”, iar „responsabilii” trebuie „găsiți cât mai repede pentru a răspunde pentru acțiunile lor în fața justiției”, a declarat premierul francez Manuel Valls, cel care, pe vremea când a fost ministru de Interne a dus o campanie virulentă de expulzare a romilor din Franța.

Ponta: „Vinovații să fie condamnați cu cea mai mare duritate”

Premierul Victor Ponta a spus, la rândul său, că agresiuni precum cea asupra tânărului cetățean român bătut în Franța trebuie pedepsite „cu cea mai mare duritate”, premierul spunând că autoritățile franceze au reconfirmat poziția lor de condamnare a acestei fapte.

„Categoric, asemenea fapte trebuie pedepsite cu cea mai mare duritate”, a afirmat Victor Ponta, marți seară, la Sinaia, la finalul unui dineu oferit de Casa Regală la Castelul Peleș. Prim-ministrul a spus că, marți seară, a avut o convorbire cu premierul Franței. „Mi-a confirmat oficial poziția președintelui francez și a sa, de condamnare fermă a unor asemenea gesturi și intenție foarte clară de a stabili vinovații și de a-i sancționa”, a spus șeful Guvernului.

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a solicitat Franței, într-un comunicat, „să ia toate măsurile necesare pentru identificarea și aducerea în fața justiției a persoanelor responsabile de atrocitățile comise asupra unui cetățean minor presupus de origine română”. „Un asemenea act nu își găsește absolut nicio justificare”, scrie în comunicat.

Vicepremierul Liviu Dragnea susține că „este inadmisibil” ce s-a întâmplat tânărului bătut în Franța și că orice cetățean român trebuie să fie respectat. „Este inadmisibil ca unui cetățean român să i se întâmple așa ceva, este un cetățean român, nu contează că este de etnie romă, are aceleași drepturi”, a spus Dragnea.

„Consecința terifiantă a politicii publice ineficiente”

Dincolo de reacțiile oficialilor francezi, organizațiile franceze care luptă pentru apărarea drepturilor omului spun că agresiunea brutală comisă asupra lui Darius are legătură tocmai cu politica guvernului față de romi. „Acest incident este consecința terifiantă a politicilor publice ineficiente”, a reacționat organizația Romeurope.

În opinia senatoarei ecologiste Aline Archimbaud, „acest act de violență este rezultatul unor campanii de stigmatizare și ură care se multiplică”. Potrivit unui anchete efectuate recent, 85% dintre francezi cred că romii își exploatează copii, în timp ce 78% sunt de părere că ei trăiesc în general din furturi și trafic.

Amnesty International arată că agresarea tânărului rom se înscrie „într-un context de evacuări forțate care aruncă pe străzi romi și migranți, condamnându-i astfel la rătăcire și la condiții de viață extrem de precare”.

Autoritățile române au apreciat că „asemenea acte de o violență extremă” sunt „într-o anume măsură rezultatul manifestării publice de atitudini xenofobe și, adesea, rasiste, din ce în ce mai prezente în abordările unora dintre politicienii din spațiul european”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...