Omul de afaceri Dan Leasă și alte 17 persoane, judecate pentru că au înșelat Marfin Leasing cu aproape 32 milioane de lei

Omul de afaceri Dan Leasă și alte 17 persoane, judecate pentru că au înșelat Marfin Leasing cu aproape 32 milioane de lei
Publicat: 18/12/2014, 15:12
Actualizat: 18/12/2014, 18:39

Dan Leasă va fi judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune (34 de acte materiale) și spălare de bani (380 de acte materiale).

În același dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată pe Lenuța Ariton (fostă Chiripuși) și Cristina Otilia Paladie, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune, Mihai Petre, și Mihai Stan, pentru înșelăciune, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani.

De asemenea, vor fi judecați pentru înșelăciune Ioan Drăgoi, Georgeta Preoteasa, Minora Rodica Drugulete, Tănase Stănescu, Gheorghe Dragoș Șerban, Constantin Ene, Marian Dragotă, Valentin Nedelcu, Marița Stănescu, Nicolae Trandafir Voicu, Vasilică Coculescu, Ionel Constantinescu și Ștefan Miuțescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în ianuarie 2008, Dan Leasă, Cristina Paladie și Lenuța Ariton au constituit o grupare, la care au aderat ulterior Mihai Petre și Mihai Stan, urmărind să înșele firma Egnatia Leasing România, care în prezent poartă numele de Marfin Leasing IFN România. Aceasta grupare a acționat timp de șase luni, până în iunie 2008.

Anchetatorii îl acuză pe Dan Leasă că a coordonat activitatea grupării, a creat prin diverse modalități aparența existenței bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu firma de leasing, a organizat și coordonat activitatea de broker a societății Prime Group SRL, având scopul de a racola și a atrage firme cărora le-a acordat „consultanță”, le-a depus documentațiile și le-a susținut cererile pentru obținerea de finanțări în sistem leasing în defavoarea Marfin Leasing IFN România.

Dan Leasă mai este acuzat că a coordonat și controlat operațiunile financiare și a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obținute prin infracțiuni și a organizat formal activitatea de evidență contabilă a societății Prime Group.

„Mecanismul de fraudare a constat în încheierea, de către firma de leasing, a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziționării a 72 de utilaje de construcții, în valoare totală de 42.980.888,35 lei, cu SC Prime Group SRL, societate comercială coordonată și condusă de membrii grupului infracțional, beneficiind de participarea directă și a celorlalți inculpați care administrau ori controlau direct societățile utilizatoare”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că Leasă, Ariton și Paladie au menținut în eroare firma de leasing, prin confirmarea fictivă a predării, către utilizatori, a bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale și înțelegerea cu aceștia privind plata temporară a ratelor de leasing.

„Toate acestea au avut ca urmare crearea aparenței îndeplinirii obligațiilor contractuale privind livrarea/recepția bunurilor, în vederea continuării relației contractuale comerciale cu Egnatia Leasing IFN (România) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC Prime Group SRL, cu titlu de preț al utilajelor, sume care totalizează 42.980.888,35 lei (echivalentul a 11.515.309,99 euro )”, potrivit rechizitoriului.

Procurorii îl mai acuză pe Dan Leasă că în aceeași perioadă, prin persoane interpuse, a primit în contul unei firme pe care o controla în fapt suma totală de 30.023.984,90 lei, transferată de Paladie din contul SC Prime Group SRL. Ulterior, cunoscând proveniența acestor sume de bani, Leasă ar fi transferat, prin mai multe operațiuni bancare, 29.638.608,92 lei, bani care ar fi fost introduși într-un circuit financiar complex.

Firma Egnatia Leasing IFN a fost înșelată și de Mihai Stan și Mihai Petre, cu ocazia încheierii unor contracte comerciale de vânzare-cumpărare tripartite, respectiv Prime Group în calitate de furnizor, Egnatia Leasing IFN în calitate de cumpărător și societăți comercială controlate de cei doi inculpați, dar și prin încheierea mai multor contracte de leasing financiar, susțin procurorii.

„Aceștia și-au asumat în mod mincinos obligațiile de a primi de la furnizor, mai multe utilaje din domeniul construcțiilor, ce făceau obiectul contractelor menționate și de a plăti ratele de leasing până la achitarea în întregime a prețului celor nouă bunuri. De asemenea, au menținut în eroare partea civilă prin confirmarea fictivă a primirii bunurilor ce făceau obiectul contractelor și plata temporară a ratelor de leasing pentru a se crea aparența îndeplinirii obligațiilor contractuale privind livrarea/recepția/plata bunurilor, în vederea continuării relației contractuale comerciale cu Egnatia Leasing IFN (România) SA pe o perioadă cât mai îndelungată, determinând-o să achite către SC Prime Group SRL, cu titlu de preț al utilajelor, mai multe sume de bani, de care au beneficiat injust, împreună cu membrii grupului infracțional”, au precizat procurorii.

În rechizitoriu se mai arată că Mihai Stan și Mihai Petre au ridicat în numerar mai multe sume de bani, din contul unei firme controlate de Dan Leasă, și le-au transferat către alte societăți controlate de membrii grupului, cu diverse justificări nereale. Ulterior, acestea au fost distribuite către Mihai Stan și mai departe către ceilalți membrii ai grupului infracțional.

Anchetatorii au stabilit că prejudiciul cauzat SC Marfin Leasing IFN (România) SA (fostă SC Egnatia Leasing IFN România SA) se ridică la 31.770.417,71 lei (echivalentul a 8.515.572,4 euro).

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri imobile aparținând lui Ștefan Miuțescu, Ionel Constantinescu , Marius Petre Dumitran, Georgeta Proteasa, Minora Rodica Drugulete, Mihai Petre , Mihai Stan, Tănase Stănescu și Constantin Ene.

În 24 noiembrie, la solicitarea procurorilor, judecătorii Tribunalului București au dispus în cazul lui Dan Leasă măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, de la data punerii în executare a mandatului.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul București, procurorii propunând în rechizitoriu menținerea măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

O parte dintre inculpații trimiși în judecată în acest dosar, inclusiv liderul grupului Dan Leasă, mai sunt judecați într-o altă cauză, pentru fapte similare.

În acel dosar, 20 de persoane sunt acuzate de implicare în încheierea frauduloasă a 43 de contracte de leasing financiar, pentru 55 de utilaje de construcții, în urma cărora SC Marfin Leasing IFN (fosta Egnatia Leasing IFN) a fost înșelată cu peste șapte milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Răspuns final pentru Simona Halep. Se decide totul pe 5 iulie
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ