Omul de afaceri prahovean Mihai Matei, trimis în judecată de DNA

Omul de afaceri prahovean Mihai Matei, trimis în judecată de DNA
Publicat: 24/12/2015, 13:30

Procurorii DNA Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Mihai Matei, administratorul SC Matero Ama SRL din Câmpina, județul Prahova, pentru instigare la prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la fals în declarații, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DNA, în același dosar au fost trimise în judecată alte trei persoane, precum și trei societăți comerciale. Astfel, a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, soția omului de afaceri, Aurelia Liliana Matei, pentru prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și constituirea unui grup infracțional organizat, dar și Cătălin Vlădilă și Anghel Avram, în stare de libertate, în calitate de administratori ai SC Maktub SRL Tecuci, firmă deținută anterior de Liliana Matei, respectiv SC Leasimat SRL, pentru complicitate la prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în declarații în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, în același dosar au fost puse sub acuzare și firmele administrate de cei trei, pentru spălare de bani și fraude cu fonduri europene sau complicitate la această infracțiune.

Conform anchetatorilor, în cursul anului 2010, SC Matero Ama SRL a realizat două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv „Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și „Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”.

Cele două proiecte, care aveau ca manager de proiect pe soția omului de afaceri Mihai Matei, au fost înaintate Ministerului Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie și aprobate ulterior, iar în 22 decembrie 2010 și 6 ianuarie 2012 au fost încheiate contractele de finanțare. Pentru aceste proiecte Liliana Matei a fost și cea care a îndeplinit calitatea de responsabil cu operațiunile financiare.

„Urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, de conivență cu inculpata Matei Liliana Aurelia și Vlădilă Cătălin, administrator al SC Maktub SRL Tecuci și Anghel Avram, administrator al SC Leasimat SRL, în calitate de ofertanți, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe pentru pregătirea ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susțin că pe parcursul derulării celor două proiecte, în perioada 2010-2012, cu intenție, Mihai Matei a determinat-o pe soția sa să accepte depunerea și folosirea unor documente inexacte și false întocmite de ofertanți, pentru a crea aparența unei stări de legalitate privind procedurile de achiziție publică și pentru a obține de la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro valoare eligibilă nerambursabilă.

În același scop, Cătălin Vlădilă și Anghel Avram au depus la Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie declarații pe proprie răspundere false, din care rezulta că nu sunt angajați în practici prohibite, că nu sunt membri ai niciunui grup sau rețele de operatori economici și că nu se află în situația conflictului de interese, documente întocmite și prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.

„În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului au beneficiat de sprijinul suspectului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv”, precizează DNA.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că între decembrie 2010 și mai 2013, „pentru însușirea sumelor ilicite astfel obținute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanților câștigători (SC Maktub SRL Tecuci, respectiv SC Leasimat SRL), care la rândul lor au procedat la achitarea acestora producătorilor, inculpații Matei Mihai, Vlădilă Cătălin și Avram Anghel au disimulat diferența rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienței, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleași societăți, controlate de membrii grupului”.

În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăților, cei trei administratori de firme au ridicat numerar fondurile obținute prin fraudă, mai spun procurorii.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei.

În acest dosar procurorii au pus sechestru asigurător pe bunuri imobile ce aparțin soților Matei și firmei Matero Ama SRL și au dispus măsura asigurătorie a popririi asupra sumelor de bani existente în conturile omului de afaceri Mihai Matei, deținute la mai multe bănci.

Din acest dosar a fost disjunsă o nouă cauză, în care DNA în cercetează pe Ovidiu Secu, cel care a semnat în fals în numele firmei din Bulgaria care a participat ca ofertant.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.

În luna octombrie, omul de afaceri prahovean Mihai Matei, suspectat de fraudă cu fonduri europene cu un prejudiciu de două milioane de euro, a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. Tot atunci, procurorii DNA au făcut cinci percheziții la locuințe și sedii de firme din Prahova, între care și societatea Matero Ama, controlată de omul de afaceri Matei Mihai.

Societatea Matero Ama a fost înființată în anul 2004 și are sediul în municipiul Câmpina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York