Onțanu scapă de procesul în care era judecat pentru luare de mită

Onțanu scapă de procesul în care era judecat pentru luare de mită
Publicat: 27/07/2017, 14:05
Actualizat: 26/03/2019, 00:11
În același dosar, avocata Loredana Radu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani. Ea a fost judecată și pentru complicitate la luare de mită, dar instanța a stabilit că faptele s-au prescris.
Radu Aurel, implicat și el în acest caz de corupție, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani, judecătorii încetând procesul penal petru luare de mită, inițiat pe numele lui, potrivit deciziei aceleiași instanțe.
De asemenea, judecătorii au dispus achitarea fostului secretar al Consiliului local al Sectorului 2, Toma Șutru, pentru luare de mită și spălare de bani.
Instanța a dispus confiscarea a 1,4 milioane de euro de la Radu Aurel și menținerea sechestrului asigurator, dar și confiscarea de la avocata Loredana Radu a sumei de 400 de mii de euro.
Decizia poate fi contestată în termen de 10 zile, la instanța supremă.
Înainte de anunțarea sentinței, judecătorul Damian Dolache, de la Curtea de Apel București, a declarat că a formulat sentința în urma analizării sincerității denunțătorului, care este, în acest caz, este Cristian Borcea. De asemenea, magistratul a susținut că a avut în vedere la stabilirea pedepselor și vechimea faptelor.
Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost trimis în judecată în iunie 2016 pentru luare de mită. Alături de Neculai Onțanu a fost trimisă în judecată și Loredana Radu, avocat, fiind acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani. În același dosar au fost judecați și Toma Șutru, la data faptelor secretar al Consiliului local al Sectorului , pentru luare de mită și spălare de bani dar și Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
Potrivit DNA, Neculai Onțanu, „în perioada 2006 – 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2. În aceeași perioadă, inculpatul Onțanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafață totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 – o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpații Radu Loredana Claudia și Radu Aurel”.
Pentru a ascunde originea infracțională a bunului și identitatea beneficiarului final al folosului, la data de 17.12.2008, Loredana Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era și apropiat al primarului Onțanu Neculai, în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului, mai spun procurorii anticorupție.
În ceea ce îl privește pe Toma Șutru, secretarul primăriei Sectorului 2, procurorii spun că „în perioada 2007 – 2008, pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunțător, a pretins și a primit de la acesta suma de 2.000.0000 euro”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase